Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, 31 Mayıs “Dünya Tütünsüz Günü” dolayısıyla bir açıklama yaptı. 31 Mayıs’ın, tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edildiğini hatırlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, bu yıl gerçekleştirilecek olan etkinliklerinin ana temasının, “Tütün ve Akciğer Sağlığı” olarak belirlendiğini belirtti. 

Erşan; “Sigara dumanı, hem ısısı hem de içinde bulunan çok sayıdaki kimyasal maddeler nedeniyle solunum yollarının koruyucu mekanizmaları üzerinde olumsuz etkiler oluşturmasıyla, solunum yollarında ve akciğerlerde çeşitli hastalıklar meydana gelmektedir. Bu hastalıklar arasında; akciğer kanseri, kronik bronşit, astım, çeşitli enfeksiyonlar hatta alerjik rahatsızlıklar yer almaktadır. Yapılan çalışmalar, sigara içenlerde bu hastalıkların daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur.
Sigara dumanına maruz kalma olarak tanımlanan “pasif maruziyet” kişi sigara içmese bile sigara dumanından yoğun olarak etkilenmesi olarak tanımlanmaktadır. Aktif içicilik ve ikinci el maruziyet (pasif maruziyet) kanıtlanmış riskler içermektedir. İkinci el sigara dumanı; lösemi, lenfoma, santral sinir sitemi tümörleri ve karaciğer kanserine sebep olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre, pasif maruziyet de akciğer kanseri riskini arttırdığı ortaya çıkmıştır” dedi. 

KETEM’DE SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ HİZMETİ ÜCRETSİZ OLARAK VERİLMEKTEDİR
Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların KETEM’e müracaat edebileceğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, KETEM biriminde Sigara Bırakma Polikliniği Hizmetinin ücretsiz olarak verildiğini söyledi. Erşan; “Ülkemizde, tütün ürünleri tüketimini azaltmak ve pasif maruziyeti önlemek için yapılan çalışmalar sonucunda, kapalı alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmesinin önüne geçilmiş, Dumansız Hava Sahası Denetim Ekipleri oluşturularak soluduğumuz havanın temiz kalması sağlanmıştır. Konu ile ilgili ihlallerin bildirimi için ALO 184 Tütün İhbar Hattı ve Yeşil Dedektör Mobil Uygulamasından yararlanılabilir. 
Sigarayı bırakmak isteyenler için İlimizde KETEM biriminde Sigara Bırakma Polikliniği Hizmeti ücretsiz olarak verilmektedir. Ayrıca Sağlık Bakanlığımızın oluşturmuş olduğu ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı 7 gün 24 saat, sigara bırakma konusunda uzman danışmanlar tarafından canlı destek hizmeti vermektedir. 
Her yıl milyonlarca kişinin ölümüne ve sağlığını kaybetmesine yol açan küresel tütün salgınını durdurmak için Sinop İl Sağlık Müdürlüğü olarak yanınızdayız. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz gününde siz de bir adım atabilir, sigara bağımlılığından kurtulabilirsiniz. Sigarayı bırakmak istiyor, fakat bırakamayacağınızı düşünüyorsanız bu süreçte kurumumuzdan destek alabileceğinizi unutmayın. Bağımlılıkların tümü hastalıktır ve tedavisi mümkündür” diye konuştu.
 

Editör: Vitrin Haber