Sinop Atatürk Devlet Hastanesinde, halk arasında rahim alınması olarak bilinen histerektomi ameliyatı, ilk kez kapalı yöntem ile başarılı bir şekilde yapıldı. Gerçekleştirilen operasyon hakkında bilgi veren Sinop Atatürk Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Oktay Mertoğlu,Devlet Hastanesinde laparoskopi yöntemi ile yaklaşık iki yıldır ameliyatlar gerçekleştirdiklerini ancak kapalı rahim alma yani Laparoskopi histerektom operasyonunu ilk kez gerçekleştirdiklerini belirtti. 

Mertoğlu; Laparoskopi ameliyatı halk arasında kapalı ameliyat, kansız ya da bıçaksız ameliyat olarak da bilinmektedir. Bu konu hakkında biraz bilgi verecek olursak, ameliyat alanında doku hasarının en az olduğu, daha kolay ve hızlı iyileşmenin sağlandığı laparoskopi ameliyat yöntemiyle Sinop Atatürk Devlet Hastane'mizde 2015 yılından itibaren birçok hastaya başarılı bir şekilde kapalı ameliyatlar gerçekleştirdik" dedi. 

En son gerçekleştirilen “kapalı rahim alma” (Laparoskopi Histerektom) ameliyatı hakkında teknik bilgi veren Op. Dr. Murad Gezer ise şunları söyledi; “Histerektom uterus, rahmin tümden çıkarılması ameliyatıdır. Kadınlarda sezeryan ameliyatından sonra en sık yapılan ameliyatlar arasındadır.  Çoğunlukla açık olarak yapılan bu ameliyat tedaviye dirençli adet düzensizlikleri, myomlar, rahim duvar kalınlaşmaları, endometral polipler ve prekanseröz lezyonları nedeniyle yapılmaktadır. Sinop Atatürk Devlet Hastanesinde yapmış olduğumuz kapalı rahim alma ameliyatı hakkında bilgi verecek olursak, halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopi ameliyatı günümüzde artık modern tıbbın ayrılmaz bir parçası olmuştur. Laparoskopi, göbek deliğinden optik bir aletle girilerek iç organların video kamera ile izlenmesi ve yine karın alt kısmına yapılan üç tane 0.5’er cm’lik kesiden sokulan aletle cerrahi işlemlerin gerçekleşmesi demektir. Biz bu şekilde birçok Rahim ve yumurtalık ile ilgili cerrahi işlemleri kapalı olarak yapabilmekteyiz. 

Cerrahi operasyon hakkında bilgiler verirken, yaptığımız kapalı ameliyatların açık ameliyatlara göre ne gibi farklılıkları veya avantajları olduğundan bahsedersek, hastanın karnına kesi yapmadan, rahim ve yumurtalıkların alınması, daha az hastanede yatış süresi, ağrının daha az olması, dikiş izlerinin olmaması, enfeksiyon riskinin azalması, normal hayata dönüşün daha hızlı olması gibi avantajları bulunmaktadır.

KİMLERE LAPAROSKOPİ HİSTEREKTOM YAPILABİLİR?
Histerektom Laparoskopi için hastaların uygun olup olmamasının çok önemli olduğunu belirten Sinop Atatürk Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Murad Gezer ve Oktay Mertoğlu şu bilgileri verdi; “Özellikle daha önce karın kısmından operasyon geçirmiş ve buna bağlı karın içi yapışıklıkları olan hastalarda, obezlerde, ciddi kalp ve akciğer problemi olanlarda büyük rahimi olanlarda ve ileri yaşlarda olanlarda bu tip kapalı ameliyatlar büyük risk taşımaktadır.”


 
Editör: Vitrin Haber