Başka bir hastanede doktorların yanlış ilaç tedavisinden sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne (OMÜ) gelerek tedavi olmak isteyen 38 yaşındaki 3 çocuk annesi Sevgi Kaya’ya ve 7 aydır böbrek nakli için bekleyen 42 yaşındaki 3 çocuk babası Şevki Karadağ’a, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ‘böbrek yetmezliği’ teşhisi konuldu. Sevgi Kaya yaklaşık 9 sene diyalize girip, 4 yıl böbrek nakli için sıra beklerken, Şevki Karadağ ise 7 aydır diyalize girip sıra bekledi ve her ikisi de bekledikleri böbreklere kavuşarak nakil oldular.

OMÜ’ye böbrek rahatsızlığından dolayı geldiğini belirten Sevgi Kaya, “Daha önceki doktorlar bana yanlış ilaç tedavisi uygulamış. Sonra OMÜ’ye geldiğimde bana teşhis koydular ve diyalize bağladılar. 1 hafta burada diyaliz tedavisi gördükten sonra memleketim Sinop’a gidip diyaliz tedavime orada devam ettim. 9 senedir diyalize giriyordum. OMÜ’de böbrek nakli için kayıt olalı 4 sene oldu. 2 sefer böbrek çıktı ama uyuşmadığından dolayı nakil gerçekleşmedi. En sonunda üçüncüsünde böbrek uyuştu ve nakil gerçekleşti. Organları başlayanlara çok teşekkür ederim. Mekanları cennet olsun. Dilerim ki herkes nakil olur ve kurtulur. Bundan sonra kana kana ve bol bol su içebileceğim” dedi.

7 aydır böbrek bekleyen 42 yaşındaki 3 çocuk babası Samsunlu Şevki Karadağ ise “7 ay önce böbrek yetmezliği teşhisi ile diyalize girmeye başladım. Böbrek hastası olduktan sonra kendi çapımda araştırmalar yaptım. Ülkemizde 60 bine yakın böbrek hastası olduğunu ve bunun 20 bininin böbrek nakli beklediğini öğrendim. Ülkemizde de organ bağışının çok az olduğunu biliyorum. Biz kadavradan yazılırken ne zaman çıkacağını bilemiyorduk. Diyalize haftada 3 kez giriyordum. Böbrek bulunduktan sonra beni doktorlarım gece yarısı aradılar, ben de geldim. Ameliyata girdim. Şu anda da sağlığım çok iyi ve kendimi iyi hissediyorum” diye konuştu.

6 Günde 3 Nakil

OMÜ’de son 6 günde 3 böbrek nakli gerçekleştirdiklerini belirten OMÜ Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, “Organ bağışı, toplumsal duyarlılığımızın yüksek olması gereken bir konudur. Bizim bölgemizde yaklaşık olarak bin civarında organ bekleyen hasta olduğunu biliyoruz. Bu hastalarımızın maalesef hepsinin canlı vericileri olamayabiliyor. Bu hastalarımız toplumda önemli ölçüde bağışlanan organlara ihtiyaç duyuyor. Yurt dışında organ bağışı yüzdesi çok fazla ama maalesef bizim ülkemizde henüz o düzeye erişememiş durumda. OMÜ Üroloji Anabilim Dalı’nda yılda yaklaşık olarak 40 - 50 böbrek nakli yapıyoruz. Bunlarında yaklaşık olarak yüzde 30’unu bağışlanan organlardan temin etmekteyiz. Bu organ bağışında bir taraftan acılar yaşanırken, organ bekleyen çaresiz hastalarımız için de bir nevi umut vesilesi oluyor. Son 6 gün içersinde OMÜ’de 3 adet bağışlanan böbrek kliniğimizde bekleyen hastalarımıza, umudu tükenmekte olan hastalarımıza takıldı. Bunların diyalizden kurtulmaları ve yaşam kalitelerinin artmaları toplumda gerekli mesajı veriyor” şeklinde konuştu.

OMÜ’de böbrek nakli olan Sevgi Kaya ve Şevki Karadağ’ın sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Kaynak: İHA




Editör: Vitrin Haber