Geçtiğimiz Mayıs ayında Erken Doğan (Prematüre) Bebekleri Yaşatma Derneği(ERDODER)’in katkılarıyla yaptırılarak açılışı gerçekleştirilen Yenidoğan ünitesinde 5 Çocuk Hastalıkları doktoru, 9 hemşire, 2 temizlik personeli ve 1 tıbbi sekreterden oluşan sağlık ekibi ile hastalara hizmet veriliyor. Yeni doğan ünitelerinin önemi hakkında bilgi veren Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlu Doktoru Uzm. Dr. Mustafa Alper Aykanat, bu ünitelerde verilen sağlık hizmetlerinden bahsetti. Aykanat; "Yoğun bakım üniteleri ilk 24 saat esasına göre dizaynedilmiştir. İlk 24 saat 28 günlük bir yenidoğan periyodunda bebek ölümlerinin en sık görüldüğü dönemdir. Bu nedenle ilk 24 saat çok önemlidir. Sinop Atatürk devlet Hastanesindeki Yenidoğan yoğun bakım ünitemiz hastanemize yeni kazandırılmış bir ünitedir, çok kapsamlı 8 tane kuvözden oluşan hem mikrobik filtre ve hijyen şartları anlamında hem de mekanik ve havalandırma şartları anlamında üst düzey bir ünitedir” dedi.

BEBEKLERİN SAĞLIĞI KONUSUNDA TÜM ÖNLEMLERİ ALIYORUZ
Yenidoğan ünitesinde, çeşitli hastalıklardan dolayı bakımlarını yaptıkları bebeklere alanında uzman sağlık ekibi tarafından sağlık hizmetlerinin verildiğinin altını çizen Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlu Doktoru Uzm. Dr. Mustafa Alper Aykanat, tedavileri ardından taburcu ettikleri bebek hastalarının poliklinik ortamında takibine de devam ettiklerini belirtti. Aykanat; “Yenidoğan sarılığı, idrar yolu enfeksiyonu, bağırsak enfeksiyonu, yenidoğan enfeksiyonu, kalsiyum düşüklüğü, kan şekeri düşüklüğü vb. tanıları konan, beslenme sorunlu, sıvı kaybı olan yeterli kilo alamayan bebekleri ünitemize alıyoruz. Bebeklere öncelikli olarak solunum desteği veriyoruz tecrübeli bir sağlık ekibimiz var onların gözetiminde beslenmeleri ve bakımları, doktorların önerdikleri ilaç tedavileri birebir uygulanmaktadır. Bebeğin hastanede yattığı sürede kuvözden 3 saatte bir annesiyle birlikte olmasını sağlıyoruz. Biz bebek dostu bir hastaneyiz.Bebeğin annesiyle hiçbir şekilde bağlantısını kesmiyoruz aynı zamanda da babasıyla günde bir defa görüştürüyoruz. Buradan taburcu olan bebeklerimizin takiplerini aileye de destek verecek şekilde poliklinik ortamında kontrol ediyoruz ve bebeğin sağlığı konusunda gerekli önlemleri alıyoruz" diye konuştu. 

YENİDOĞAN ÜNİTESİ BEBEKLER İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN BİR MERKEZDİR
Yenidoğan Ünitelerinin bebekler için hayati önem taşıyan bir merkez olduğunu belirten Sinop Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Op. Dr. Alper Delier ise merkezde bebeklerin büyük oranda ihtiyaçlarının karşılandığını söyledi. Delier; "Yenidoğan Ünitesi bebekler için hayati önem taşıyan bir merkezdir. Sinop Atatürk Devlet Hastanesi'nde hizmet vermeye başlayan 1. Basamak Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ile bebeklerimizin büyük ölçüde ihtiyaçları burada karşılanabilecek. Ben burada emeği geçen bütün doktor, sağlık personeli ve hastane çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi. 

Yenidoğan Bakım Ünitesi’nde; 8 adet en son teknoloji yenidoğan kuvöz, 1 adet izolasyon odası, negatif basınçlı hava filtrasyonu mevcut, ana salonda bebeklerin hijyeni için otomatik ayarlı havalandırma sistemi, zemin ve duvarlar antibakteriyel malzeme ile kaplanmış, mama mutfağı anne uyum odası dahil tüm odalarda havalandırma sistemi, 5 adet fotoselli el değmeden acılan kapı sistemi, yenidoğan kuvözlerinin solunum cihazı oksijen ve vakum sistemleri yer alıyor.
 
Editör: Vitrin Haber