11-14 Aralık 2014 tarihleri arasında İstanbul Feshane'de düzenlenen Sinop Tanıtım Günleri etkinliği sosyal medya, ulusal medya, yerel medya, fısıltı gazetesi ve bilumum medyanın başköşesine oturdu. Lansmanı sayabileceğimiz Beşiktaş Meydanında Sinop Hamsi Festivali ve İstiklal Caddesinde Helesa Yürüyüşü ile birlikte 5 tam gün İstanbul tabiri caizse "Sinop" nidalarıyla inledi. Olumsuz hava şartlarına rağmen programlara katılanlar tarihe tanıklık etmenin ötesinde adeta tarih yazdılar.

Bu konuyu hem bir yazar olarak , hemde Kurucu Başkanı olduğum ve halen Başkan Vekilliğini yürüttüğüm KOSİDEF'in organizasyonu düzenleyen Sinop Platformunun 8 bileşeninden biri olması nedeniyle yakından takip ettim, içinde yer aldım. Sayın Valimiz Başkanlığında komite oluşturma amaçlı ilk toplantıdan başlamak üzere yapılan bütün toplantılara aşağı yukarı katıldım. İşin mutfağında olduğumdan kamuoyunu bilgilendirme adına bu yazıyı yazmaya büyük lüzum gördüm. 

Feshanede Sinop günleri düzenleme fikri aslında bir çok Sinoplunun uzun yıllardır çeşitli platformda dile getirdiği bir arzusuydu. 60 ilin program düzenlediği Feshane'de Sinop'un program yapamaması İstanbul'da yaşayan yüzbinlerce Sinoplu'da ciddi bir moralsizlik durumu yaratıyordu. Bu baskı o kadar fazlaymış ki Feshane Sinop günleri 1.yılında tüm Feshanenin kapalı alan rekorunu kırdı. 4 günde Feshane'yi resmi rakamlara göre 1.050.000 kişi ziyaret etmeyi başardı. Başardı diyorum çünkü oralara kadar gelip izdiham dolayısıyla içeri giremeyip geri dönmek zorunda kalanlar sayılara dahil edilemedi. Sinoplular yıllardır özlemle bekledikleri Feshane Sinop günlerine hücum etmiştir.

Peki bu organizasyon nasıl yapıldı?

TÜSİDEF(Tüm Sinop Dernekleri Federasyonu) Genel Başkanı Nihat ALTAŞ ve arkadaşları üyesi bulundukları Karadeniz Konfederasyonunun verdiği cesaretle her ilin başarıp Sinop'un bir türlü başaramadığı  Feshane Sinop Günlerini düzenleme kararı alır. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin şirketlerinden BELTUR A.Ş.'ye ait olan Feshane'de yöre günleri düzenleyebilmek için o ilin valiliğinden bir yetki belgesi alınması gerekiyor. Bu anlamda 2014 ilkbaharda TÜSİDEF Sinop Valiliğine gidiyor ve yetki belgesini talep edip, alıyor. Ancak daha sonra İstanbul'da bulunan diğer Sinop STK'larından bazıları Sayın Valimize konuyla ilgili şikayette bulununca Valilik kararıyla İstanbul'da bulunan bütün STK'ların oluşturacağı bir komitenin Sinop Günlerini yapması kararlaştırılıyor. Sancılı toplantılardan sonra komite 8 bileşenden teşekkül ederek hayat buluyor. 

İstanbul'da Sinoplu STK'ların temsil kabileyeti açısından tarihinde gerçekleştirdiği en büyük oluşum Sinop Tanıtım Platformu olmuştur. Münferit dernekler dışında platform dışında yapılar kalmamıştır. Yavuz Selim KÖŞGER tarihinde biraraya gelmemiş Sinoplu STK'ları devlet adamı kimliğiyle biraraya getirmeyi başarmıştır. Komiteyi oluşturan STK'lar 100 günlük bir süreçte birlikte hareket edip, komiteyi dağıtmadan Feshane Sinop Tanıtım Günlerini düzenlemeyi başarmıştır.

Feshane Sinop Günleri etkinliği İstanbul ve Sinop olmak üzere iki ayaklı bir çalışma.  Sayın Valimizin himayesinde Sinop'un tüm ilçeleri imkanları ölçüsünde programa ciddiyetle hazırlanmış ve eksiksiz Feshaneye gelmişlerdir. Burada da Sinop'un tüm ilçelerinin eksiksiz katılımı ziyaretçi memnuniyeti anlamında herkesi memnun etmiştir. Herhangi bir ilçenin olmaması o ilçe nüfusuna kayıtlı kişilerde büyük üzüntüye sebep verebilirdi. Bu anlamda herhangi bir eksiklik olmadı. Sinop Valisi sayın Yavuz Selim KÖŞGER hem biraraya gelmez denilen Sinoplu STK'ları biraraya getirmeyi, birlikte hareket ettimeyi başarmış, hemde farklı siyasi yapılanmalara sahip ilçelerin eksiksiz programa katılımını sağlamıştır. Bu katkıları için Sayın Valimize teşekkür etmeyi borç biliyorum.

Tanıtım ve fuarlar dünya kurulalı işlevseldir. Ne kadar çok ilgi çekerseniz, o kadar çok tanınırsınız. Bu günlere iyi hazırlanmak gerekir. Standlar arasında çok ilgi gören, en özenli ve iyi hazırlanmış ilçe standı kuşkusuz Boyabat oldu. Boyabat Belediye Başkanı Şefik ÇAKICI ve ekibini bu anlamda kutluyorum.  Eksiği olan ilçeler , bunları gözden geçirmeliler. Gurbetle sılanın en büyük tarihi buluşması olan Feshane Sinop Tanıtım Günlerinde standların Boyabat kadar özenli olması gerekirdi. Yeni programlarda diğer ilçelerinde daha fazla emek vereceklerini düşünüyorum.

KOSİDEF Kültür Ekibi tarafından düzenlenen aktiviteler aşırı ilgi gördü. Bu etkinlikler kısa ve öz olarak anlatırsak. Bir tahta beşik, bir dibek, bir el değirmeni, bir hızar ve davul-zurna,köçek dansı... KOSİDEF Üyesi Satı Köyü Derneği tarafından düzenlenen etkinlikler çok ilgi çekti.

Birebir orjinal boyutta ve uygulamalı olarak yapılan aktivitelerde en çok öne çıkan dibekte keşkek dövmek oldu. Protokolden halka kadar geniş bir kesim yoğun ilgi gösterdi. Dibek sokularıyla yada el değirmeni, hızar başında resim çekilmek için büyük mücadele verenler oldu. Bu aktivitelerin ilgi görmesinin nedeni basit. Bu zamana kadar Sinop deyince akıla Yalı Kahvesinde denizi seyrederken simit yiyen insanlar, limanda balık tutan kişiler geldi. Halbuki Sinop'un geniş coğrafyası sadece Ada'dan ibaret değildi. Sinop geniş alana yayılmış ve önemli bir kısımı dağlık araziden oluşan bir tarım toplumuydu. Bu gerçekten hareket ederek yaptığımız aktivitelerde insanlar kendi geçmişlerini buldular, duygulandılar. Aktivitelere katılan yada izleyen bir çok insanın gözlerinin doluşuna, ağlayışlarına bizzat şahit oldum. İnsanlar alt tarafı bir taş parçası olan dibek taşına, yine alt tarafı bir odun parçası olan sokularla bir kaç kilo buğdaya vururken geçmişlerini hatırladılar. Geldiği köyleri, anıları gözlerinde canlandı. Aşırı heyecanlandılar, aşırı ilgi gösterdiler.  İnsanlar kendilerini yansıtan, samimi işlere ilgi gösteriyorlar. Köçek dansına karşı özellikle Durağan ve Boyabat yöresi bu bizim kültürümüzde yok diye bir red gerçekleştiriyor. Ancak Türkeli ve Ayancık ilçelerinde yaygın olarak bu kültür varsa bir reddiyat doğru olmaz. Sinop sınırları içerisinde yaşayan her kültürü benimsemesekte kabullenmek gerekir. Nitekim gösterileri onbinlerce izleyen herhangi bir olumsuz tepki vermemiş, aksine beğenmişler telefonlarıyla onbinlerce poz resim ve video çekip yayınlamışlardır. 

Organizasyona yöneltilen eleştirilerde ön plana çıkan hususlardan birisi yabancı esnaflar, Sinop'a ait olmayan ürünlerin standlarıydı. Organizasyonun maliyet kısımı var. En büyük katkıyı yapan Tuzla Belediyesi başta olmak üzere İstanbul Belediyelerinden alınan ayni yardımlar hariç salon kirasından başlayarak, standların kurulumu, tanıtım çalışmaları, temizlik, güvenlik vb. olmak üzere organizasyon hizmet bedeli hariç 350.000 liralık bir harcama gerçekleşti. Sinop'tan gelen kişi ve kurumlardan fuar alanına kira için para ödenmesine rağmen, özel tasarım standlar yapılmasına rağmen herhangi bir yer parası alınmamıştır. Devasa organizasyon için bir çok ilin kullandığı bütçenin yarı bütçesinden aşağı bir miktar kullanıldı. Buna rağmen rekor kırıldı. Organizasyon kazasız belasız, bir problem gerçekleşmeden yapıldı. Organizasyon Firması Patika Ajans sahibi Abdurrahman UZUN bu anlamda kendini bu işe yürekten koydu ve kendi üstüne düşen kısmını başarıyla gerçekleştirdi.

Şimdi tartışmalara gelecek olursak konunun anlaşılması açısından biraz teknik bilgiyle başlayalım. Feshane iki salondan oluşuyor. Birincisi Büyük Salon yani 2. Mahmud Salonu. Bu salonda Valilik, Belediyeler ve Sinop standları yer aldı. Burası büyük ölçüde ziyaretçilerin beğeni ve takdirlerini kazanan alan oldu. Burayla ilgili en büyük problem izdiham nedeniyle yetersiz gelmesi oldu. Genelde bu stand büyük ilgi ve beğeni gördü. Rekoru kırdıran, haberlere çıkan hep bu salon oldu. İkinci salon olan Haliç Salonu ise yeme içme ve yöresel gıda ürünleri satışı yapılan alan oldu.  Bu salonda bulunan yabancı esnafın yaklaşık 200.000 TL kira bedeli ödediğini söylemeden geçemeyeceğim. Sinoplu esnafın kira bedellerini yüksek bularak stand kiralama konusunda talep göstermemesi bir çok ilde olduğu gibi Sinop günlerinde de Trabzonlu tereyağ satıcısına, Malatyalı kayısıcıya, Gümüşhaneli kömeciye, Hataylı Künefeciye meydanı bırakmıştır. Bu konuda yeni düzenlenecek etkinliklerde stand kira bedeline ihtiyaç duymayacak kadar programa bağış yaparak Tanıtım günlerinin ana sponsorluğunu üstlenecek bir firma çıkarsa o zaman Valilik yada komite buraları sadece Sinoplu esnaf ve Sinop ürünleriyle sınırlandırabilir. Organizasyona en büyük maddi destek bu yabancı esnaflardan gelmiştir. Gönül tek Sinop olsun isterdi ama işin finans boyutu ancak bu kadar çözülebildi. Bu konu bilinerek eleştiriler yapılırsa daha doğru neticeler çıkabilir. Bunun haricinde sen plaket aldın ben almadım, falana plaket verdiniz bana vermediniz, benim adım anons edilmedi, falan ön plana çıktı tartışmaları programın ilkinin düzenlenmesinden dolayı olabilecek olağan olaydır. Bunlara takılmamalı, varsa hatalar telafisi yoluna gidilmelidir. Sonuçta ortada çok ciddi bir organizasyon başarısı ve daha da önemlisi katılımcı memnuniyeti var. Ve bu başarı herkesin samimiyetle elini taşın altına koymasıyla gerçekleşmiştir. Hatalar, eksiklikler insanlar içindir. Bunların aşılması gerekir. Nefsin değil Sinop'un ve ilçelerinin ön plana çıkması gerekir. 

Program ziyaretçi katılımı anlamıyla bir rekor kırdığı gibi, ilçelerin eksiksiz katılımıyla da ayrı bir güzelliğe dönüşmüştür. Bu programın zaman içerisinde Sinop ekonomisine ne kadar katkı sunacağını hep birlikte göreceğiz. Bunun faydası olmayacağını savunanlarla Sinop'un yıllara göre turizm rakamlarını 10 sene sonra incelemek isterim. İstanbul'a Sinop damga vurmuş. Kırılan rekorla, İstanbul'un Sinop için tıkanan yollarıyla Sinoplu varlığını ve gücünü İstanbul'a göstermiştir. İnterpress Medya Takip Merkezi tarafından etkinliğin yazılı ve görsel medyada aldığı yerin reklam karşılık değeri yaklaşık 20.000.000 TL olarak hesaplanmıştır. Yani Sinop bu kadar tanıtımı para vererek yaptırsa eski parayla 20 trilyon harcaması gerekecekti. Bu anlamda da organizasyon getirisi Sinop adına oldukça karlı olmuştur. Bu saatten sonra her konuda eli daha güçlü olan bir il ve o il kökenli insanlara dönüşülmüştür. Karınca kararınca katkı sağlayan bu programın hazırlanmasında herkese şükranlarımı arz ederim.

Yazının başlığında "Rekor Kıran Sinoplu"dedim. O kim diye merak eden varsa etkinliğe geldiysen o sensin Sinoplum...