Recep, tazim ve saygı anlamına gelir, İslam öncesi Araplar Recep ayına ayrı bir ehemmiyet verirler, saygı gösterir ve şanını yüceltirlerdi. Recep ayı gelince kılıçlar kınına sokulur, oklar torbalarına yerleştirilir, derin ve kanlı husumetlerin üzerine geçici de olsa bir sükûnet örtüsü çekilirdi. Artık o gürültülü ve korkunç çöller tatlı bir huzurun baharına dalar, her taraf bir güven ve selâmet sahasına dönerdi. Öyle ki, bu ayda bir kimse babasının katiline rastlasa bile başını kaldırıp  bakmazdı.. .

Recep ayı kameri aylardan olan hicri ayının yedincisidir. Mübarek 3 ayların başlangıcı ve ilkidir. Bu nedenle Recep ayı aynı zamanda manen ramazan ayına hazırlıktır. Bu nedenle  bu ayın fazileti oldukça büyüktür

 Recep, suyu sütten ak, baldan tatlı ve buzdan soğuk bir cennet nehrinin adidir. Bu sudan sadece Recep Ayı’nda oruç tutanlar içebilir.

Recep kelimesindeki “R” Allah'ın rahmetine, “C” Allah'ın cömertliğine ve yardımına, “B” ise Allah'ın birine (iyilik ve ihsanına) işaret eder.

Bu yüzden recep ayı İslam âleminde çok önem kesbetmiş, peygamberimizin hadisler söylediği, İslam büyüklerinin övgülerine mazhar olmuş, tüm İslam âleminin gelişiyle sevindiği, bitimiyle yas tuttuğu bir ay olmuştur. Aşağıda peygamberimizin recep ayı ile ilgili bazı hadislerini aktarıyorum.

Peygamberimiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

«— Receb, Allah’ın, Saban benim ve Ramazan da Ümmetimin ayıdır.»

Peygamberimiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

«— Kim Recep ayinin yirmi yedinci gecesi oruç tutarsa, amel defterine altmis aylik orucun sevabi yazılır.»

Recep ayinin yirmi yedinci günü. Cebrail (A.S)'in Peygamberimize ilk defa vahiy getirdigi ve Peygamberimizin Mirâç'a çıktığı gündür.

Peygamberimiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

"Beni dinleyin. Recep, insanların kavga düşüncesine kapılmadıktan bir Allah Ayı’dır. İnanarak ve önem vererek Recep Ayi'ndan bir gün oruç tutanlar ulu Allah’ın Rtzasi'ni hak ederler."

Peygamber’imiz (S-A.S.) buyuruyor ki:

"Kim dokunulmaz oylardan (Zilka'da, Zilhicce, Muharrem ve Recep Ayları) üçer gün oruç tutarsa amel defterine dokuz yüz senelik ibadet sevabı yazılır."

Hadisi rivayet eden Enes Ibni Malik : «Bu hadisi, Peygamber´imizin kendisinden işitmedimse kulaklarım sağır olsun!» demiştir.

Cenabı hakk recep ayını hakkıyla eda edenlerden eylesin inşallah…