1923 yılında Türkiye-Yunanistan arasında yapılan nüfus mübadelesi ile Sinop'tan Yunanistan'a göç eden Rumlar, yaşadıkları köyde Sinop ismini yaşatmış. Nea Sinopi (Yeni Sinop) ismi verilen 900 nüfusluk köyün komşusu ise Samsun'dan göç eden Rumların yaşadığı Nea Samsous (Yeni Samsun). Göç edenlerin 3. nesil temsilcilerinin büyük kısmı hala Türkçe konuşurken, soy isimleri ise oldukça tanıdık geliyor. 

Yunanistan'ın batısındaki Preveze bölgesel birimine bağlı Nea Sinopi köyünü sizler için görüntüledik. 

Tam 100 yıl önce mübadele ile takas edilen ve Sinop’tan bu köye yerleşen Rumları bulduk. Köyde Türkçe bilen iki kişi ile sohbet ettik. Nea Sinopi-Sinop arası ise 1600 kilometre ve yaklaşık 18 saat sürüyor. Köyün nüfusu 900 ve çoğu Sinoplu. Odissia Kalasoğlu (63) ve Dimitri Garipoğlu (55) köyde Türkçe konuşan kişilerden bazıları. 

Nea Sinopi, 1922 yılında Yunanistan ve Türkiye arasındaki nüfus mübadelesinin bir sonucu olarak kurulmuş. Mübadillerin çoğu Sinop yakınlarındaki bir köyden buraya yerleşmişler. Her sene 28 ve 29 Temmuz tarihlerinde köyde şenlik yapılıyor. Şenliklerin birinci günü geldikleri yerin yani Sinop’un tarihçesi anlatılıyor. İkinci günü ise eğlence ve şenlikler yapılıyor. 

SİNOP'A HİÇ GİTMEDİM AMA ÇOK MERAK EDİYORUM
Köyde kafeterya işleten ve Gazeteci Erdal Altuntaş'ın sorularını yanıtlayan Odissia Kalasoğlu'nun (63) ilk sorduğu ise İbrahim Tatlıses'in sağlık durumu oluyor. Türkiye'yi çok sevdiğini söyleyen Kalasoğlu, Sinop'a hiç gelmediğini ve çok merak ettiğini dile getiriyor. 

Türkçeyi Sinop'tan göç eden dedesinden öğrendiğini belirten Kalasoğlu, "Türkçeyi dedemden öğrendim ve hiç unutmadım. Babamda Türkçe konuşabiliyordu. Daha önce büyüklerimiz çokça Türkçe konuşurlardı. Şimdi çok az sayıda insan Türkçe biliyor. Bu köy Sinop'tan gelenler tarafından kuruldu. Burada tarım ve hayvancılıkla uğraşıyoruz. Mısır, buğday ve çeşitli meyveler başta olmak üzere bilindik çeşitlerin hepsini üretiyoruz. Buradan denize 19 kilometre uzaklıktayız. Türkiye'deki Sinop'un coğrafyasına çokça benziyor. Dedelerimizin geldiği Sinop'a hiç gitmedim ve çok merak ediyorum. Daha önce kardeşim gitti ve hangi köyden geldiysek oraları buldu ve ziyaret etti. Buraya gelmek isteyenler için Yeni Sinop köyü Selanik'e yaklaşık olarak 300 kilometre uzaklıkta. Daha önce Sinop'tan bir heyet gelip ziyaret etmişlerdi. Gelecek olan tüm Sinopluları bekliyoruz" dedi.

Köyde çiftçilikle uğraşan 55 yaşındaki Dimitri Garipoğlu ise Türkçeyi babasından öğrendiğini söyledi. Köyde tarımla uğraştığını belirten Dimitri Garipoğlu, ekibimize tarlasından taze domates ikram etti.


 

Editör: Vitrin Haber