Osmanlı-Rus Harbinde önemli rol oynayan, Sinop kenti ve Osmanlı donanmasının savunmasında kullanılan ecdat yadigarı Paşa Tabyaları o ihtişamlı günlerine geri dönüyor. O dönemde tabyalar için döktürülen toplar, dün hummalı bir çalışmayla tekrar mevzilerine konuldu.  

Müze Müdürü Hüseyin Vural ve Arkeolog Fuat Dereli gözetiminde vinç yardımıyla mevzilere yerleştirilen topların namluları, bundan 161 yıl önce yani 30 Kasım 1853'te Rus baskınında binlerce şehit verdiğimiz Sinop Limanı'na çevrildi.  

Geçtiğimiz günlerde mekanın işletmeciliğini üstlenen ve kısa sürede tarihi yapıyı eski ihtişamına kavuşturan Gazeteci ve İşadamı Cengiz Demirel, tekrar yerlerine konulan toplarla mekanın eski hüviyetine kavuştuğunu kaydetti. Cengiz Demirel şunları söyledi; "Toplar 19. Yüzyılın ortalarında Osmanlı-Rus Savaşı dönemi ve sonrasında tabyaları güçlendirmek amacıyla konulmuş olan toplar. 

Bugün tarihimizi yeniden canlandırıyoruz ve tarihi bir olaya şahitlik ediyoruz. Neredeyse 100 yıldan bu yana top göremeyen bu mekan ve bu mekanın ziyaretçileri yapılan çalışmalar sonrasında artık burasının tarihi atmosferini yaşayacak. Zamanında bu tarihi mekan hayvan ahırı olarak kullanılmış, gözden çıkarılmış atıl duruma terk edilmiş. Biz bu mekanın işletmeciliğini aldığımız günden bu yana paşa tabyalarının tarihi dokusunun canlanması için çalışmalara başladık. Bu çalışmalarımızda Müze Müdürümüz Hüseyin bey ve Arkeolog Fuat beyinde destekleri ile olumlu gelişmeler yakaladık. Bu alanı ceza evinden sonra Sinop’un ikinci önemli noktası olmasını istiyoruz. 

Bakanlık izniyle 4 top getirildi, 4 top da yolda
Şuanda 4 adet top bakanlık izniyle getirildi. Bizim talep ve girişimlerimiz sonrasında müze müdürlüğü devreye girdi. Bu toplar zamanında jandarma komutanlığının bir biriminin bünyesine dahil edilmiş. Yapılan yazışmalar neticesinde bu toplar önce müzeye alındı ardından yerine iade edilmek üzere paşa tabyalarına getirildi. Tabi buradaki toplarımızın tamamı orijinal değil. Burada 17 adet tabya var hepsini orijinal toplarla donatmamız mümkün değil. Biz, gelen konuklarımıza buranın o tarihsel havasını yaşatmak için çalışmalar yapıyoruz. Şu anda müzenin bahçesinde bulunan ve müzenin envanterine girmiş bulunan ve muhtemelen paşa tabyalarından oraya gittiği sanılan 4 adet top daha var. Müze Müdürümüz Hüseyin bey ve arkeolog Fuat beyin girişimi ile bakanlığa yazılan olur yazısına olumlu yanıt gelirse bu 4 top da paşa tabyalarına getirilecek. 

Ayrıca bir süredir ceza evinde atıl durumda bulunan 64 adet gülle, birkaç gün içerisinde buraya getirilecek ve topların yanına yerleştirilecek. Umarım bundan sonraki aşamalarda paşa tabyaları ve şu anda kapalı bulunan dehlizlerle yer altı geçişleri de gündeme getirilir ve bu alanların açılmasıyla dünyada sayılı tabya noktası olur. İlerleyen günlerde belli noktalara ses düzeneği gerçekleştirmeyi düşünüyoruz ve ziyaretçilerimiz buraya geldiklerinde top atışlarının seslerini de duyacaklar. Mekandaki tarihi atmosferi yankılanan top sesleri ile daha anlamlı bir şekilde hissedebilecekler. Ben bir kez daha, bugün bu topların buraya getirilmesinde büyük emek sarf eden, topların yerleştirilmesinde işçilerimizle birlikte özveri ile çalışan Müze Müdürümüz Hüseyin bey ve Arkeolog Fuat beye sonsuz teşekkür ediyorum"

Editör: Vitrin Haber