Avustralya tarafından Suriye'ye teslim edilmesi ardından Suriye hükümetinin zulmünden kaçarak Türkiye'ye sığınan ve ülkesinde 'hain' ilan edilen 47 yaşında ki Ziad Awad, durumunun anlaşılamaması nedeniyle 1.5 yıldır Türkiye'de adeta bloke oldu. 

 

Avustural'yada ki karısı ve 7 yaşında ki oğluna kavuşabilmek için başvurmadık kapı bırakmayan Ziad Awad, doğumundan itibaren Suriye'nin kendisine kimlik vermemesi nedeniyle 47 yıldır 'vatansız' yaşıyor. Türkiye tarafından şimdilik Sinop'ta misafir edilen Ziad Awad, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan sorununa çözüm için yardım talebinde bulundu.  

 

Ziad Awad'ın filmlere konu olabilecek ilginç hikayesi 1966'da başlıyor. Suriye'nin Lübnan'ı işgali sırasında Lübnan'da dünyaya gelen Awad, o günlerde resmi bir hükümetin olmaması nedeniyle 'vatansız' olarak doğdu. Awad 18 yaşına geldiğinde ise Suriye hükümeti tarafından kimlik verilmemesine rağmen vatandaşlık listesine alındı ve askerlik yapması için Suriye ordusuna katılmaya zorlandı. Lübnan ordusuna karşı savaşmak istemeyen ve 1984 yılında Fransa'ya kaçmak zorunda kalan Ziyad Awad'ın bundan sonra da şansı yaver gitmedi. 

  

'Anasından emdiği süt burnundan geldi'

1986 yılında Fransa'da yaşarken, Fransız ordusuna Lejyoner olarak katılabilmek için Suriye vatandaşı olduğuna dair belge isteyen Awad, bu süreçten sonra başından geçenleri şöyle anlatıyor; "Suriye hükümetine göre hain olduğum için bana hiçbir belge, hatta doğum belgesi bile vermediler. Fransa’da kaldığım süre boyunca Fransız hükümetinden vatandaşlık istedim. Onların bana vatandaşlık vermeleri Suriye hükümetince verilecek ve benim önceden Suriye vatandaşı olduğumu ispatlayacak belgeye bağlıydı. Fakat Suriye hükümeti Fransız makamlarına bu belgeyi vermedi. Durum böyle olunca Fransa, beni Suriye'ye iade etmeyerek bir başka ülkeye gitmek üzere beni Birleşmiş Milletler vatandaşı olarak tanıdı. Ben 1994 yılına kadar 32 adet ülkeye iltica için başvurdum. Fakat kabul edilmedi. 1994 yılının sonlarında arkadaşımın pasaportuna kendi fotoğrafımı yapıştırarak onun pasaportuyla Meksika üzerinden ailemin yani anne babamın yaşadığı Amerika Birleşik Devletlerine gittim.


1999 yılına kadar Amerika Birleşik Devletlerinde yaşadım. Bu süre zarfında Amerika Birleşik Devletleri'ne iltica etmiş olan ailemle olan akrabalık bağımı ispatlayarak gren card alıp bu ülkede daimi yaşamaya çalıştım. Fakat bu belgeyi alabilmem için yine Suriye hükümetinden vatandaşı olduğuma dair belge yetkili makamlarca istendi. Fakat Suriye hükümeti geçmişte olduğu gibi bu belgeyi vermeyi reddetti. Dolayısıyla Amerika Birleşik Devletleri hükümeti yeşil kart başvurumu reddetti.

 

Bunun üzerine 1999 yılının 31 Mayıs'ında arkadaşıma ait Fransız pasaportuyla Avustralya'ya giriş yaptım. 3 gün sonra Canberra'daki Birleşmiş Milletler ofisine giderek kullanmış olduğum arkadaşıma ait pasaportu teslim ederek iltica talebinde bulundum. Avustralya'da bulunduğum sürede vergi verdim, araba kullandım, evlendim. Avustralya vatandaşı olmak için müracaat ettim. Müracaatım kabul edilmesine ve sürecin devam etmesine rağmen, Suriye'ye iade edildim"

 

"Suriye'ye Ölüme Gönderildim"

Suriye'ye iadesinden önce Avustralya'nın başkenti Canberra'da Beşir Esad ve hükümeti aleyhine düzenlenen iki gösteriye en önde katıldığını ve bu gösteriye ait görüntülerin paylaşım sitesi Youtube'de yayınlandığını dile getiren Awad; "Bu gösteriler Suriye Büyükelçiliği'ndeki kameralar tarafından ve büyükelçilikteki kişiler tarafından kaydedildi. Suriye'ye vardığım zaman 'hain' olarak savunma bakanlığı tarafından arandığımı öğrendim. Suriye vatandaşı değilim. Ailem, yani karım ve çocuğum Avustralya'da yaşıyor ve Avustralya vatandaşı. 12 yıl Avustralya'da yaşadım, evlendim, çocuğum oldu, vergi verdim, Avustralya kanunlarını asla çiğnemedim, suç işlemedim, iltica talebinde bulundum. Başvurum geçerli kabul edildi. İnceleme ve araştırmalar devam ederken tüm ulusların altına imza attığı insan hakları evrensel beyannamesi çiğnenerek zorla, beni vatandaş olarak kabul etmeyen Suriye'ye kovuldum. 11 gün Suriye’de kaldıktan sonra Türkiye’ye kaçtım ve şu an Türkiye'de bir yanlış anlaşılma yüzünde tam 1,5 yıldır bloke olmuş durumdayım" diye konuştu. 

 

"Ne olur Yardım Edin"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım isteyen Ziad Awad sözlerini şöyle tamamladı; "İsteğim: Türkiye iç işleri bakanlığı tarafından vatansız statümün tanınarak Birleşmiş Milletler Yüksek komiserliğine resmen yazılması, böylece 12 yıl boyunca yaşadığım, hala karım ve çocuğumun bulunduğu ve vatandaşı olduğu Avustralya'ya yani birbuçuk yıldır ayrı olduğum karım ve çocuğumun yanına gidebilmem için bana yardım edin.  15 aydan bu yana Türkiye’deyim. Eşimi ve çocuğumu çok özledim. Benim onlara ihtiyacım olduğu gibi onların da bana ihtiyacı var. Bir an önce aileme kavuşmak istiyorum. Türkiye Devletinin yardımlarını bekliyorum"


Editör: Vitrin Haber