Sinop'ta görevi başında hayatını kaybeden ve ülkemizin yetiştirdiği önemli bir bilim adamının babası olan Sinop eski Valisi Nardalı Ömer Şevki Paşa'nın, Seyyid İbrahim Bilal Hazretleri türbesinin bahçesinde yattığını biliyor muydunuz? Vitrinhaber Gazetesi olarak Sinop'ta yaşamış ve yine Sinop'ta meftun bulunan değerlerimizi sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. 

Daha önce 1908 tarihinde Ermeni komitaları tarafında Batum'da şehit edilen, ardından gemiyle İstanbul'a götürülürken fırtına nedeniyle Sinop'ta ki Seyyid İbrahim Bilal Türbesi bahçesine defnedilmek zorunda kalınan Van Valisi Ali Paşa'yı anlatmıştık. Araştırmalarımızı derinleştirdikçe Seyyid İbrahim Bilal Türbesi çevresinin önemli devlet adamlarının kabirleriyle dolu olduğunu görüyoruz. Van Valisi Ali Paşa'nın kabrinin hemen yanı başında Sinop'ta iz bırakmış önemli valilerimizden biri daha yatıyor.  

Nardalı Ömer Şevki Paşa

Seyyid İbrahim Bilal Hazretleri'ni ziyaret edenleri, Cami bahçesinde ilk karşılayan kabirlerden birinin Sinop Valisi iken görevi başında hayatını kaybeden Nardalı Ömer Şevki Paşa olduğunu pek az Sinoplu biliyor. Aslında eski valinin kabri, türbeyi ve camiyi ziyaret edenlerin en fazla uğrak yerlerinden de biri.

1877-1878 yılları arasında Kosova, Selanik ve Manastır milletvekili olarak Osmanlı Meclis-i Mebusanı’na giren Nardalı Ömer Şevki Paşa, 2. Abdülhamit döneminde Sinop Mutasarrıfı (Valisi) olarak görevlendiriliyor. Tarihi Sinop Öğretmenevi'nin bitrilmesini sağlayan ve açılışını yapan vali olarak tanınan Nardalı Ömer Şevki Paşa, ilerleyen yaşına rağmen Sinop'ta güzel hizmetlerde bulunuyor. Sinop Mutasarrıfı Ömer Şevki Paşa, Sinop'ta ki görevi sırasında 8 Nisan 1902 tarihinde geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatı kaybediyor. 

Nardalı Paşa Önemli Bir Bilim Adamının Babası

Bu arada Sinop eski Valisi Nardalı Ömer Şevki Paşa; ülkemizde çağdaş kadın-doğum biliminin öncülerinden olan Prof. Dr. Besim Ömer Akalın'ın da babası.  

 
Prof. Dr. Besim Ömer Akalın (d. 1 Temmuz 1862, İstanbul – ö. 19 Mart 1940). Kitapları ve verdiği eğitimler ile modern ebeliğin kurumsallaşmasında büyük rol oynamıştır. Ebelere verdiği önem nedeni ile bir dönem "ebelerin ebesi" adı ile anıldı. Tıp Fakültesinde verdiği dersler ile binlerce doktorun yetişmesinde katkısı oldu. Sürekli yayınladığı "Nevsâl- i Âfiyet" yıllıkları ile tıbbi yayıncılığı başlatmış oldu. Toplum sağlığı ve koruyucu hekimlik kavramlarına önem veren ilk bilim adamıdır.Veremle Mücadele Cemiyeti, Türk Tıp Tarihi Kurumu, Himaye-i Etfâl (Çocuk Esirgeme Kurumu), Süt Damlası, Türk Hastabakıcılar Cemiyeti, Hilal-i Ahmer (Kızılay) kadınlar kolu gibi pek çok sivil toplum kuruluşunun ya kurucularındandı ya da ilk Genel Başkanları olmuştu.[1] 400'den fazla bilimsel makalesi yayınlandı, 70'ten fazla kitap yazdı, çeşitli gazete ve dergilerde sürekli yazıları çıktı.