Sinop Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı, Atatürk Devlet Hastanesi bünyesinde yaklaşık 2 yıldır faaliyetlerine devam eden Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) Sorumlu Hekimi Psikiyatri Uzmanı Murat Mutlu, kendilerine danışanlar ve danışan yakınlarına sağladıkları hizmetler hakkında bilgiler verdi. TRSM’ler de amacın maddi, manevi yıkımın önüne geçmek olduğunu söyleyen TRSM Sorumlu Hekimi Psikiyatri Uzmanı Murat Mutlu, Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin, ağır ruhsal sorunların yol açtığı yeti yitimi yaşayan hastaların yeniden topluma kazandırılmasını hedeflediğini belirtti. Mutlu; “Ruh Sağlığını geliştiren ve ruhsal bozuklukların toplumsal yükünü azaltan prensipler, değerler ve amaçlar kümesinin düzlenmesini hedef alan, psiko-sosyal destek hizmetlerinin verildiği, takip ve tedavilerinin gerektiğinde yaşadıkları ortamda sunulabildiği, merkezimizde danışanlarımıza hizmetlerimiz aile ortamında sunmaktayız. Yaklaşık 1,5 yıldır çalıştığım bu merkezde benimle birlikte 3 hemşire, 2 psikolog, 6 usta öğretici, 2 şoför ve hizmetliler olmak üzere toplam 19 kişi olarak hizmet vermekteyiz” dedi. 

TRSM’DE HİZMETLERİMİZ TAMAMEN ÜCRETSİZDİR
Sinop Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi’nin (TRSM) Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir Kamu Kurumu olduğunu belirten TRSM Sorumlu Hekimi Psikiyatri Uzmanı Murat Mutlu, merkezinde sunulan hizmetlerin tamamen ücretsiz olduğunu ifade etti. Mutlu; “Merkezimizde danışanlardan yada danışan yakınlarından herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Hizmetlerimiz tamamen ücretsizdir. Bazı vatandaşlarımız merkezimizde verilen hizmetlerin ücretli olduğunu düşünerek yakınlarını buraya getirmekten çekiniyorlar. Ama bir kez daha söylemek istiyorum, merkezimizde verdiğimiz sağlık hizmetlerimiz tamamen ücretsizdir” diye konuştu. 

TRSM’LER HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNİ YAPAR
TRSM’lerin ağır ruhsal bozukluğu olan bireylere hizmet veren özellikli bir kurum olduğunu vurgulayan Mutlu; “Bu ağır ruhsal bozukluklarda şizofreni başta olmak üzere çeşitli psikotik bozukluklar tedavi edilmektedir” dedi. Şizofreni hastalığının çoğunlukta 18 -25 yaşları arasında başlayan ve kronik bir seyir gösteren hastalık olduğunun altını çizen Mutlu; “Bu hastalığa yakalanan bireylerde ilaç kullanımı olmazsa zamanla iş yaşamı, aile yaşamı, günlük bireysel etkinliklerinde bozukluklara neden olmaktadır.  TRSM olarak bu ruhsal bozukluğa yakalanmış ve bu hayatın çeşitli alanlarında bozulmalar olan bireylere yardımcı olmaya ve bu bozulmaları düzeltmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Ruhsal bozukluğu olan bireylerin tedavilerinin düzenlenmesi ve düzenli olarak tedavi almalarının çok önemli olduğunu belirten Mutlu, TRSM’de hem bireylerin tedavisini hem de tedavinin takibinin sağlanması konusunda gayret sarf ettiklerinin altını çizdi. 

DANIŞAN YAKINLARINA AİLE EĞİTİMLERİ VERİYORUZ
Merkeze danışanların yakınlarına aile eğitimleri verdiklerini belirten Mutlu; “Bu eğitimlerde ailelerin yakınlarına karşı davranışlarını gözden geçirmelerini istiyoruz. Hastalık konusunda bilinçlenmelerini, neleri yapmaları, neleri yapmamaları gerektiği hakkında eğitimler veriyoruz.  Bununla birlikte Merkeze danışanlara psiko-eğitimler verilmekte. Bu eğitimlerde hijyen, sosyal topluma uyum sağlama gibi çeşitli alanlarda eğitimler verilmektedir. Sosyal Hizmetler Uzmanımızda özellikle bu kişilerin sosyal hakları, nelerden faydalana bileceği, maddi olanaklar konularında yardımcı olarak gerekli müracaatlarda bulunuyor. Merkezimizde tedavi gören danışanlarımız için el sanatları atölyelerimizde çeşitli kurslarımız mevcut. Yine spor etkinlikleri ve halk oyunları gibi etkinliklerle danışanlarımızın sosyal hayata uyum sağlayabilmeleri için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” diye konuştu.  

DANIŞANLARIMIZA SERVİS HİZMETİ VERİYORUZ
Merkez bünyesinde bulunan 2 servis aracı olduğunu belirten Mutlu; “ Danışanlarımız sabah evlerinden servis aracı ile alıyor ve merkezde verilen hizmet sonucunda akşam tekrar evlerine bırakılıyor. Merkezimizde verilen hizmetlerimiz Sinop Merkez, ilçeler ve bütün köylerini kapsamaktadır. Ulaşabildiğimiz herkese çok geniş kapsamlı hitap etmeye çalışıyoruz” dedi.

MERKEZ OLARAK EV ZİYARETLERİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
Sinop TRSM olarak merkez içerisinde verilen hizmetlere ek olarak ev ziyaretleri de gerçekleştirdiklerini ifade eden TRSM Sorumlu Hekimi Psikiyatri Uzmanı Murat Mutlu, böylelikle merkezlerine gelen danışanları sosyal ortamlarında da gözlemlediklerini söyledi. Mutlu; “Vermiş olduğumuz hizmetlerin ev ziyareti ayağında danışanlarımızın ev ortamını görerek onları sosyal ortamlarında inceleme fırsatı buluyoruz. Ayrıca Merkezimize gelemeyecek durumda olan ve tedavileri aksama riski bulunan danışanlarımızın ev ziyaretleri ile tedavilerini düzenliyoruz” dedi. 

TOPLUMDA ŞİZOFRENİ DAMGALAMA SEBEBİ
Toplumda şizofreni hastalığının damgalama sebebi olduğunu belirten TRSM Sorumlu Hekimi Psikiyatri Uzmanı Murat Mutlu, TRSM’lerle bu algının kırıldığını söyledi. Mutlu; “İnsanlar bu hastalığa yakalanan kişilerden uzak duruyor, kaçınıyor. Bunu önlemek amacı ile il genelinde damgalama eğitimleri veriyoruz. Bu eğitimlerle bazı ön yargıları yıkmak, onların topluma kazanılmasında toplumunda belli çabalar sarf etmesini istiyoruz” dedi. 

TÜM KAMU KURUMLARI İLE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ

Merkez hizmetlerini gerçekleştirirken tüm kamu kurumları ile işbirliği içerisinde çalıştıklarına vurgu yapan TRSM Sorumlu Hekimi Psikiyatri Uzmanı Murat Mutlu, bu anlamda kendilerine destek veren tüm kurumlara da teşekkür etti. Mutlu; “Hizmetlerimizi sadece Merkezimizce değil tüm kamu kurumları ile işbirliği içerisinde gerçekleştiriyoruz. Bu kurumların başında Halk Eğitim Merkezi, Milli Eğitim, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İşkur, Sinop Belediyesi gelmekte. Hep birlikte bu insanların sosyal ortama daha iyi uyum sağlamaları, günlük yaşamlarında daha aktif hale gelmeleri, kendi bakımlarını kendilerinin yapabilecek duruma gelmelerini sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

AİLE YAKINLARINI MERKEZİMİZİ İNCELEMEYE DAVET EDİYORUZ
Özellikle aile yakınlarından TRSM’ye gelme konusunda olumsuz tepkiler aldıklarını belirten TRSM Sorumlu Hekimi Psikiyatri Uzmanı Murat Mutlu, merkezde tedaviye ihtiyacı olan yakını bulunan, ancak yakınlarını bu merkeze getirmekten çekinen vatandaşlara Sinop TRSM’yi ziyaret etmeleri ve verilen hizmetleri yerinde görmeleri çağrısında bulundu. Mutlu; “Bu konuda belirteceğim iki önemli husus var. Bunlardan 1’incisi hizmetlerimiz kesinlikle ücretsiz, kesinlikle herhangi bir ücret talep etmiyoruz. 2’incisi de TRSM’ye direnç gösteren aile yakınlarını Merkezimize gelerek bizi ziyaret etmelerini ve beraber oturup merkezimizi incelerini istiyoruz. Çünkü buraya gelmeleri çeşitli sebeplerle ötelenen danışanlarımız, hayatlarını içlerine kapalı ve mutsuz olarak yaşamaya devam edecektir” dedi. 
 
Editör: Vitrin Haber