Geçmişte kullanılan gaz lambaları Sinop'ta süs eşyası olarak satılıyor. Nostalji yaşamak isteyenler Hindistan'da üretilen gaz lambalarını aynen eskiden olduğu gibi kullanabiliyor. 

Türkiye'de 1800'lü yıllarda kullanımına başlanan, 1980'li yıllarda da yerini elektrikli lambalara bırakan gaz lambaları tarih oldu. Ancak bazı geri kalmış ülkeler için söz konusu lambalar ve aksesuarları hala üretiliyor. Hindistan'da üretimi gerçekleştirilen gaz lambaları farklı ülkelere kullanılmak üzere ihraç edilirken, Türkiye'de ise süs eşyası olarak satılıyor. Sinop'ta tersane mevkisinde bir antika dükkanında satılan gaz lambaları, eski günleri yad etmek isteyen nostalji meraklılarının da ilgi odağı oluyor. 

Gaz lambalarının eskiyi yaşamak ve hatırlamak isteyenler için büyük merak uyandırdığını belirten satıcı Ersin Şahinkaya, gaz lambalarının 15 TL'den satıldığını söyledi. 

Gaz lambası 18. yüzyılın başlarında kullanılmaya başlandı. Yassılaştırılmış bir fitili gaz tankının içinden geçirerek, en üste ise koruyucu bir şişe eklenen gaz lambalarına ilk görünüşünü İsviçreli Argand verdi. 1775’te Léger ve Alstroemer tarafından ayrı ayrı bulunan yassı fitilin de, bu buluşun ortaya çıkmasına katkısı büyük oldu. Türkiye’de ise, 1800’lü yılların sonlarına doğru ev, dükkan ve kahvehanelerde gaz lambaları ile aydınlatma yapıldığı biliniyor.

Editör: Vitrin Haber