Geçtiğimiz Nisan ayında Sinop Atatürk Devlet Hastanesi Bünyesinde hizmet vermeye başlayan Sinop’un ilk palyatif bakım merkezinde, özellikle kalp, akciğer, böbrek ve karaciğer gibi organlarda meydana gelen ileri dönem organ yetmezlikleri, motor nöron hastalıkları ve ilerleyici nörolojik hastalıkları (Alzheimer, ALS, MS, Parkinson, inme) ve kanser hastalıklarının, ağrı, bulantı kusma, beslenememe gibi şikayetlerin giderilmesi için tedaviler yapılıyor.

Destekleyici bakım hizmetlerinin verildiği merkez hizmete girdiği ilk günden bu yana çok sayıda hastayı ağırladı.


AMACIMIZ YAŞAMA YILLAR KATMAK DEĞİL, YILLARA YAŞAM KATMAK
Palyatif Bakım Merkezi hakkında bilgiler veren Merkez sorumlusu Uzman Doktor Ayça Telatar, Palyatif Bakım Merkezinin yaşam süresinden daha çok yaşamın niteliğini arttırmaya yönelik bir merkez olduğunu belirtti. Telatar; “Palyatif bakımda kanser hastaları olduğu gibi kanser dışı olan serebrovasküler hastaları, evde bakım hastaları, genel durumu bozulan hastalara da hizmet verilmektedir. Serebrovasküler hastası olsun, evde bakım hastası olsun, beslenmesi bozulan hasta, bulantı kusma şikayeti olan hasta olabilir bu konuda hastanemize başvuru yapınca gerekli kriterlere uygun ise palyatif bakım merkezimize alıyoruz. Aynı zamanda kanser hastaları da, ağrı tedavisi ve kanser tedavisi ile ortaya çıkan yan etkileri en aza indirgemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

ÖNEMLİ OLAN HASTA YAKININA EĞİTİM VERMEK
Palyatif bakım merkezlerinde hastaların bakımının yanı sıra önem verilen diğer bir konunun hasta yakınlarına verilen eğitim olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Ayça Telatar, bu konuda da ciddi çalışmaların yapıldığını belirtti. Telatar; “Palyatif bakım merkezimizde 1 anestezi uzmanı, 1 pratisyen hekim, 13 hemşire ve aynı zamanda 5 personelimiz ile hizmet vermekteyiz. Burada hemşirelerimiz olsun diğer sağlık personelimiz olsun hepsi canla başla çalışıyorlar. Çünkü burada önemli olan hasta yakınına eğitim vermek.  Hasta yakınlarının eve gittiklerinde acaba dememeleri. Hem hastalara hem de hasta yakınlarına merkezimizde psikolojik destek vermekteyiz. Hastalar açısından özellikle uyku bozuklukları oluyor, özellikle kanser hastalarında psikolojik destek gerekiyor. Onlara psikiyatri hekimimizden konsültasyon istiyoruz ve onlar yardımcı oluyorlar. Asıl sıkıntı aslında hasta yakınları. Çünkü hasta yakınları onlarla birlikte yaşamak zorunda olan kişiler ve bu sıkıntıları aslında onlarda çekiyorlar. Bu hasta yakınları da psikologlar tarafından haftada 3 gün psikoloğumuz gelerek hasta yakınlarımız ile konuşuyor. Eğer uygun görülür ise bu durumda psikiyatriye yönlendiriyoruz. Biz hastamızı eve yollarken onlara bize ulaşabilecekleri telefon numaralarını veriyoruz ve ihtiyaç duydukları zaman Palyatif Bakım Merkezimiz ile bağlantıya geçebiliyorlar.  Herhangi bir sıkıntı var ise önce acile başvuruyorlar, oradan da biz kendi ünitemize hastamızı alıyoruz” diye konuştu.

PALYATİF MERKEZLERİ HASTALARIMIZIN EVE HAZIRLIK AŞAMASI
Palyatif Bakım Merkezi ile evde bakım hizmetlerine de büyük oranda kolaylık sağlandığının altını çizen Palyatif Bakım Merkezi Sorumlusu Uzm. Dr. Ayça Telatar, merkezde hastaların bir anlamda yoğun bakım ile ev arasındaki süreci geçirdikleri merkezler olduğunu belirtti. Telatar; “Evde bakım hizmetlerinde tedavi gören hastalarımızdan genel durumu bozulan hastalarımız olursa doktor Fulya hanım ile irtibata geçiyoruz ve o hastalarımızı palyatif bakım merkezimize yatırıyoruz. Hasta yakınlarımızın da evde neler yapması gerektiğini, hastanın ağız bakımından temizliğine kadar aynı zamanda eğer ki beslenme problemi var ise bununla ilgili neler yapabileceklerine dair bilgiler veriyoruz. Bir protokol belirleyip hazırladıktan sonra eve gönderiyoruz. Yani Palyatif bakım bir anlamda yoğun bakım ile ev arasındaki bir süreç oluyor. Palyatif bakım kesinlikle hospice değildir. Hospice artık hayatının son döneminde olan ve hastaneye yatacak olan hastaların bulundurulduğu yerlerdir. Türkiye’de hospice benim bildiğim kadarı ile yok. Daha çok yabancı ülkelerde var. Palyatif bakım dediğim gibi eve hazırlık aşaması oluyor” dedi.

MERKEZİN KONUKLARI 80 YAŞ ÜSTÜ
Palyatif bakım merkezinde tedavi gören hastaların 80–90 yaş civarı olan hastalar olduğunu ifade eden merkez sorumlusu Uzm. Dr. Ayça Telatar, yaşlı nüfusun çoğunlukta olduğu Sinop’ta böyle bir merkezin faydalı olduğunu söyledi. Telatar; “Sinop’un yaşlı nüfusunun oldukça fazla olması nedeni ile merkezimiz açılırken zaten bir yoğun bir talep olacağını bekliyorduk.  Çünkü çeşitli kronik hastalıklarla birlikte olduğunda yaşlı hastaya bakmaktan gerçekten zor. Bize gelen hastaların o an ne şikayeti varsa biz onu çözüyoruz. Ağrısı varsa ağrısını, bulantı kusması varsa onu, beslenme sorunu varsa onu çözüyoruz sonrasında da evine yolluyoruz. Hasta yakınları da Sinop’ta böyle bir ünite olmasından gördüğüm kadarı ile memnunlar. Çünkü odalar tek kişilik odalar. Buradaki amaç hasta ve hasta yakınının konforu. Bizim amacımız yaşama yıllar katmak değil, yıllara yaşam katmak. Palyatif Bakımın prensibi bu konforu, kaliteyi sağlamak.  Şuanda 7 hastamıza hizmet veriyoruz. Ama sürekli bir sirkülasyon olduğu için sayılar değişebiliyor. Burada hastanın tedavisini düzenledikten sonra hastayı mutlaka evine gönderiyoruz. Çünkü bu hastalar yaşlı hastalar ve yaşlı hastalar genellikle evde olmayı tercih ediyorlar. Pek hastanede kalmak istemiyorlar, biraz toparlandıktan sonra hastada hasta yakını da artık biz gidelim diyorlar. Bizler de eğer hastamızın durumu taburcu edilmeye uygun ise evine gönderiyoruz” dedi.

MERKEZİMİZDE HASTALARIMIZA AİLE SICAKLIĞINDA HİZMET VERİLİYOR
Sinop’ta hizmete giren palyatif bakım merkezinde hastalara aile sıcaklığında hizmet verildiğini belirten Sinop Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Alper Delier ise merkezin Sinop’a kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Delier; “Bakanlığımızın son dönemde üzerinde durduğu Palyatif Bakım Merkezi; özellikle ileri dönem organ yetmezlikleri (kalp, akciğer, böbrek, karaciğer) motor nöron hastalıkları ve ilerleyici nörolojik hastalıkları (Alzheimer, ALS, MS, Parkinson, inme) ve kanser hastalıklarının, ağrı, bulantı kusma, beslenememe gibi şikayetlerin giderilmesi için kurulan bir merkez. Merkezimiz de tedavi gören hastalarımızın bakımları aile şefkatiyle gerçekleştirilmekte. Bu tip merkezler tüm Dünya’da ve Türkiye’de önem arz etmekte. Bu sebeple merkezimizin ilimize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Palyatif Bakım Merkezinin Sinop halkına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Editör: Vitrin Haber