Bu gün okurlarımızı Gölcük’ün Örcün Köyü’nde bulunan Sinoplu Derviş Baba'nın türbesine götürüyoruz. Sultan Baba türbesi olarak bilinen mekanda yatan Derviş Baba'yı her ne kadar Sinoplular pek bilmeseler de, türbenin her gün çok sayıda ziyaretçisi var. Yüzyıllar önce Sinop'tan Gölcük'e ailesiyle birlikte göç eden ve kısa sürede bölgede tanınan Derviş Baba'yı gelin hep birlikte tanıyalım. 

Derviş Baba kimdir?

Gölcük’ün Örcün Köyü’nde bulunan Baba Sultan Türbesi, Fatih Sultan Mehmet zamanında kerametleri görülmüş Derviş Baba lakaplı zata aittir. Derviş Baba, Örcün Köyü’ne gelerek Salar-viran denilen dağlık yeri kiralamış ve burayı bayındır hale getirmiştir.

Bu durum Sultan II. Beyazıd’a iletilmiş, o da burayı Derviş Baba’ya bir beratla birlikte mülk olarak vermiştir. O günkü kaynaklara “Baba Sultan Zaviyesi” olarak kaydedilmiş olan bu yer, bugünün Baba Sultan Türbesi’dir.

Fatih döneminde yaşadı
Asıl adı İbrahim Edhem’dir. Aslen Sinopludur. Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivlerinden Fatih Sultan Mehmet ve Sultan II. Beyazıd zamanında yaşadığı anlaşılmaktadır. Sinop’tan Örcün’e göç etmiş, kendisi ve çocukları burada kurduğu zaviyeye 150 yıl ev sahipliği yapmıştır.

Derviş Baba’nın ardından zaviyenin şeyhliğini Şeyh Hasan Dede sürdürmüştür. Derviş Baba’nın hangi tarikata mensup olduğu, zaviyeye ait belgelerin imha edilmiş olması sebebiyle kesin olarak bilinememektedir.

Ancak zaviyenin Şeyh Hasan Dede döneminde Halvetiliğin Şemsi/Sivasi koluna ait bir zaviye oluşu ve Derviş Baba’ya zaviye arazisini veren II. Beyazıd’ın Halvetiliğe karşı duyduğu ilgi bizi Derviş Baba’nın bu tarikata mensup olduğu sonucuna götürmektedir.

TÜRBE,HAMAM,HAZİRE

Baba Sultan Zaviyesi bir hamam ve yolcuların konaklayacağı evlerden oluşurken, bugün geriye sadece bir türbe kalmıştır. Türbenin tamiri ise ilk kez 1943 yılında gerçekleştirilmiştir.

Hazirenin dışında kalan şadırvan ve adak kesme yeri de tıpkı mevlit okuma yeri gibi sonradan inşa edilmiştir.

Derviş Baba zamanında yapılan hamamsa, bundan yaklaşık 70 yıl önce yıkılmış, alt tarafına ondan biraz daha büyük başka bir hamam inşa edilmiştir.

Baba Sultan Haziresi’nde 54 mezar bulunmaktadır. Bu mezarların en eskisi 1712’ye, en yenisi ise 1899’a tarihlenmektedir.
Değirmendere’ye bağlı Örcün köyünde, Körfez’e hakim bir tepe üzerinde yer alan Sultan Baba Türbesi’ni ilk defa ziyaret edecek birinin bulması biraz zor.

Çünkü D-130 Değirmendere sapağından Örcün köyüne varana kadar herhangi bir tabela bulunmuyor. Buna rağmen türbe, özellikle yaz aylarında yoğun ziyaretçi çekiyor.

Editör: Vitrin Haber