İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Kırım Tatarları, Stalin'in emriyle bir gecede vatanlarını terk etmeye zorlanırken ve nüfuslarının yarısını sürgün yolunda kaybetti.

LEVENT ÖZTÜRK - KUZEY HABER AJANSI

Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin, Rusya Federasyonuna bağlanma kararı Kırım Tatarları’nda büyük endişe yarattı. Yüz binlerce Kırım Tatarı'nın 1944 yılında topraklarından sürüldüğü acı dolu günleri yüreğinde hala bugün gibi yaşayan 77 yaşındaki Muhammed Nakaş, yaşadıkları endişeyi aktarırken gözyaşlarına boğuldu.

ACI GÜNLERİ HALA UNUTAMIYOR

6 Mayıs 1944 de Stalin'in emriyle evlerinden zorla çıkartılan Kırım Tatarları yıllar süren acı dolu bir sürgüne gönderildi. O günleri hala unutamayan Muhammed Nakaş şu şekilde anlattı;

"Askerler geldi kapıları kırdılar, "Her şeyinizi alın çıkın" dediler. Vagonlara koydular kapıları kapattılar. Kız kardeşlerim açlıktan öldü. 3 torunum var, inşallah onlar bu acıları görmez." 

BİNLERCE TATAR YOLDA ÖLDÜ
Büyük sürgün yolunda yüz binlerce Kırım Tatar'ını hastalık, ölüm ve acı dolu zorlu bir yolculuk bekliyordu. Özbekistan'a sürülen Kırım Tatarlar'ı burada açlık ve sefalet içinde yaşamak zorunda bırakıldı ve birçoğu hastalıktan öldü.

Uzun yıllar sonra Ukrayna topraklarında Özerk Kırım Cumhuriyeti'ne dönebilen Tatarlar şimdi yeniden aynı acıları yaşamaktan korkuyor.

http://www.sondevir.com/kultursanat/174850/kirimin-surgun-acilari-hala-taze-video.html
Editör: Vitrin Haber