Çiftçiler, şu günlerde çeltiklerini biçtiler, harmanlarda kurutup satmak çabası içindeler.


Çeltiklerini sattıktan sonra ilk yapacakları iş tarlada kalan anızları yakmak olacak. Gök ırmak boyunu bir duman kaplayacak. Dünyada beni en çok rahatsız eden görüntü, o gökyüzünü kapsayan yangın dumanı görüntüsüdür. Belki, yangın geçirmiş olmamında bunda etkisi vardır.


O tarlalarda dökülen çeltik taneleri, o tanelerle kışı geçirmeyi planlayıp toplamaya çalışan karıncalar ve diğer böcekler cayır cayır yanarken çok üzülürüm. Doğanın, sana verdiği nimete karşı; doğadaki canlıları yakarak mı teşekkür edilmelidir?


Bu nasıl bir düşüncedir? Onlarda can değilmidir?


Her türlü tarım aletlerini yapan mühendisler bu çeltikleri topraktan biçen bir makine yapamazlarmı? Bu çeltikleri değil dibinden kesmek kökünden çıkaran bir alet yapamazlarmı?


O çeltik saplarını kullanarak bir şeyler üretemezler mi?


O anızlar parçalanarak toprağa karıştırılsa, toprakta çürüdüğünde verim artacaktır, gübre yerine geçecektir. Bu anızların organık maddeye dönüştürülmesi için azot dengeleme gübresi atılarak daha çabuk toprağa karışımı sağlanabilir.

Bakın, gübretaş takviminde bu konuyla ilgili neler var.

 
Köylülerin, herbirinin evinde internet olmadığını biliyorum. Olsa dahi şu günlerde internetin başına oturup okuyamayacaklarını da biliyorum. Ancak benim yazımı okuyan okurlarımın, babaları köyde olup; anız yakıyor olabilirler. Onlarda babalarına, amcalarına, dayılarına, eniştelerine, yeğenlerine, kuzenlerine söylerler ümidini taşıyorum.


Anız Yakmanın Sakıncaları


Anız yangınları, toprak içerisindeki faydalı canlılar ve organik maddeleri yok etmektedir
.

 
Yanma anında tarla toprağı yüzeyinde 250 dereceyi bulan bir sıcaklık oluşmaktadır. Bu sıcaklık toprağın üst kısmındaki kil gibi toprak parçacıklarını pişirmekte vesolucan gibi küçük canlıları yakarak yok etmektedir.


Toprakta bulunan organik maddeleri de yakmakta, bazı mikro elementleri bitkilerin faydalanamayacı forma dönüştürmektedir.


Anızı yakılan tarlalarda yetişen ürünlerde, makro ve mikro besin maddesi noksanlıkları görülmektedir.


Toprakta bitkilere faydalı besin maddelerinin azalması, verimin düşmesi; kurak bölge tarlalarında anız yakılması ile tarım topraklarında organik madde hızla azalmakta, karbon/azot oranı olumsuz etkilenmekte, bitki besin maddelerinin alımındaki katyon değişim kapasitesi, alınabilir potasyum, toprağın kireç muhteviyatı, suya doymuşluğu, toprak asitliği ve alınabilir toplam azot miktarı olumsuz etkilenmektedir.


Anızı yakılan tarlalara ekilen buğday, patates, mısır, kavun, karpuz gibi bitkilerde yetişme döneminde azot, fosfor, potasyum, kalsiyuım, kükürt, molibden, bor, demir gibi bitki besin maddelerinin noksanlığı çok sık olarak görülmekte ve bitkiler normallerine göre daha kısa, sarı ve cılız kalmakta, kolayca hastalıklara yakalanmakta ve verimleri çok düşmektedir.

Yakma sonucu toprağın su tutma ve havalanma özellikleri azalmaktadır ve organik madde oranları%1 in altına düşmektedir.