Genel

Noter Hakkında Merak Ettikleriniz

Noter Hakkında Merak Ettikleriniz

Noterler; hukuki kesinliği sağlamak ve ihtilafları önlemek amacıyla işlemleri belgeleyen ve hukuka uygun hale getiren kişiler olarak tanımlanabilir. İşlemleri resmileştiren ve yasal ilişkileri koordine eden önemli bir meslektir. Noter için çalışan herkes serbest meslek sahibi sayılır, ancak kamu hizmeti statüsüne sahip değildir. Çalışanlar ve hizmetliler iş kanunlarına tabidir. Noter, tüzel kişi ile gerçek kişi arasındaki işlemleri hukuken bağlar ve belgeleri resmileştirir. Özellikle ölüm işleri ve kesinleşme, tevdi, vasiyet gibi tebligat işlerinden sorumludur. Noter hakkında merak ettikleriniz için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Noter Masrafları Nedir?

Noter hizmetleri belirli ücretlere tabidir. Noter ücretleri, noter işlem ücretleri üzerinden hesaplanmaktadır. Bu fiyatların belirlenmesinden Türkiye Noterler Birliği ve Adalet Bakanlığı sorumludur. Bu iki kurum birlikte çalışarak her mart ayında noterle iş yapmak isteyenlerin ücret ve noter ücreti ödemesi gereken yeni bir tarife kararlaştırıyor.

Noterle iş yapmak istiyorsanız belli bir miktar ödemeye hazır olmalısınız. Noterle işlem yapan kişinin ödeyeceği ücret, o hizmetten yararlananların noter masrafları karşılığında ödediği ücrettir. Bu ücretlerin belirli bir yüzdesinin hesaplanması sonucu ortaya çıkan noter ücretleri de ayrı ödemelerdir. Noter hakkında merak ettikleriniz için HepKredi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Noter aslı gibidir ücreti aslında diploma noter onayı ücretidir. Aslı gibidir belgesi, noter başvurusu üzerine alınır. Basılacak belgenin bir kopyası aslı olacaktır. Ardından imzalama ve ödeme aşamasına geçilir. Tüm adımları tamamladıktan sonra, orijinal belge talep üzerine değişen kapsamlarda sunulacaktır.

Başvuru için gerekli belgeler kuruma göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak diplomanın aslı kurum tarafından talep edilmektedir. Diplomalar orijinal belgeler gibidir ve bu kutuda görünür. Sertifikanın aslının doğrudan başvuru sahibine teslim edilmesi daha sonra sorunlara neden olacağı için aslı gibidir kullanılır. Noter aslı gibidir ücreti diğer ücretlere göre daha normal düzeydedir. HepKredi sitesinde noter hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Noter Ücretleri Nelerdir?

Yeni bir araba almak veya satmak için son kararı verdiğinizde, mülkiyeti üstünüze geçirmeniz gerekir. İkinci el araç alım satımı ile ilgili tüm işlemler herhangi bir Türk noterinde yapılabilir. Araç tescil belgesinin nerede düzenlendiği, sizin veya karşı tarafın kayıtlı olduğu il, bulunduğunuz ilçe gibi detaylar noter seçiminde önemli değildir. Bölgenizde bulunan veya ulaşabileceğiniz bir noter seçebilirsiniz. Daha önce hafta içi mesai saatleri içerisinde araç satış işlemleri yapılabiliyordu. Yeni düzenlemeler nedeniyle cumartesi ve pazar günleri araç teslimi mümkündür. Hafta sonu araç satın almak veya devretmek isterseniz, nöbetçi notere başvurabilirsiniz. Araç satış noter ücreti aracın değerine göre değişkenlik gösterir. HepKredi sitesi noter hakkında merak ettiğiniz her şeyi cevaplamaktadır.

Notere vekaletname düzenleyerek, başkası adına resmi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Birçok kamu işlemine olanak sağlayan ve vekalet adı verilen bu belge ile gayrimenkul alınabilir, satılabilir veya kiralanabilir. Bir tapu işlemini gerçekleştirmek için başka bir kişi tarafından verilen vekâletname, tapu vekaleti olarak adlandırılır.

Her bir taraf mülk satın alabilir, satabilir veya kiralayabilir, bunu vekaletname ile yapabilir. Ayrıca vekâletnamede vekâletname açıkça belirtilmişse, vekaleti alan kişi başka bir kişiye vekâlet edebilir. Noter vekalet ücreti verilen vekâletnamenin kapsamına ve verildiği yıla göre değişmektedir. Güncel fiyat bilgisini HepKredi sitesi aracılığıyla öğrenebilirsiniz.

Advertorial