Fatiri hakim olan Allah insana bir çok kabiliyet ve hiss vermiştir .Bu hislerden biriside meraktır. Herkeste var olan merak ,kullanım yerine göre sahibini değişik mecralara çekebilir .Bazen çok kıymet verdiğimiz ,merak edip ciddi takip ettiğimiz bir haber ,bir olay ,bizi sadece kendisiyle oyalayabilir ,ve neticesinde diğer islerimizi unutturabilir veya bizim nazarimizda  ikinci sıraya düşürebilir .Hatta gaflet basarsa tamamen de unutturabilir .Evet hakikaten insan neye bakmalı ,neyi merak etmeli ,kendisine faydası olmayan ,kendisinin içinde fiilen  olmadığı ,dünya islerinimi ,siyaset bogusmalarini mi ,ekonomiyi mi ,devletlerin birbiyle cekismesinimi,magazini mi ,futbolumu ... Yoksa gerçekten başına gelecek ,içinde fiilen bulunacağı ,kendisine yerine göre hem fayda hem.zarar sağlayacak ,sonsuz hayatını şekillendirecek ,dünya hayatinin sonu ,saadet ve rahmet hazinesinin başı olan ahiretimi merak etmeli  ? 
Tabiki Ahireti. Cünkü ;İnsanın fıtratındaki şiddetli merak ve hararetli muhabbet ve dehşetli hırs ve inadlı taleb ve hâkeza şedid hissiyatlar, umûru uhreviyeyi ( ahirete yönelik işler) kazanmak için verilmiştir. Hal boyleyken , o merakı doğru kullanmalı ,ahiretini nasıl kurtaracağını ,mahserdeki halini vss.merak etmeli. Dünya işlerinin o güne yani ahirete ve o günün ahvaline göre çok basit ve önemsiz düştüğünü anlamalıdır.
 İsterseniz bir muvazene yapalım.
Mesela ;İnsan 
Amerika'nın İran'a ambargosu, ekonomik kısıtlamaları mi merak etmeli yoksa “O gün mühür vuracağız ağızlarına, elleri bize söyler, ayakları şahitlik eder yaptıklarına ( yasin 36)ayetinde ki elinin ve ağzınin  vss uzuvlarinin kisitlanacagi günü mü merak etmeli ? 
Falanca futbol takımının transfer ettiği futbolcuyu,veya kaçırdığı maçı hatta ve hatta kaçırdığı golü mu merak edip düşünmeli, yoksa cuma süresinde beyan olunan"_ Gerçekten de ondan kaçıp durduğunuz ölüm yok mu; hiç şüphe yok ki size ulaşacaktır ". ayeti gereği muhakkak olan nerde ,nasıl ,ne halde imanlı mi ,imansız mi öleceğini mi düsünmeli ? 
Büyük nükleer olayları ,patlamalarimı  merak etmeli yoksa ( infitar süresinde beyan olunan) "Gök yarıldığı zaman,yıldızlar saçıldığı zaman,denizler kaynayıp fışkırtıldığı zaman,kabirlerin içindekiler dışarı çıkarılacagi zaman " diye beyan edilen korkunç halı mi  merak etmeli 
Dünya savaslarini mi merak etmeli yoksa "Hâl böyle iken inkâr ederseniz, çocukları ak saçlı ihtiyarlara çevirecek olan bir günden (kıyametten) nasıl korunursunuz?( Muzemmil süresi 17) ayetindeki dehşetli bir günümü merak etmeli ? 
Yada falanca bir ünlünün ölüm haberini mi merak etmeli ,yoksa "Hattâ bir ehl-i keşf ve tahkik, bir yerde kırk vefiyattan yalnız birkaç tanesi kazandığını sekeratta müşahede etmiş"cümlesindeki baki bir cenneti kazanan bir kaç kişinin içinde kendisinin olup olamayacağını mı merak etmeli ? 

Babası, hanımı ,çocuğu için canını feda eden ,hatta çocuğu dünyaya gelmeden önce sevinçle beklediği , hayatta hep yanında olacağım ,bırakmayacağım ,terk etmeyeceğim dediği, onların istikballerini merak ettiği kadar ,abese süresinde beyan olunan"i fakat o gün gelince yakınlarından kacacagi ,hak dava edeceği "Kişinin kardeşinden, annesinden, babasından, eşinden ve çocuklarından kaçacağı gün diye bildirilen  dehşetli mahşer gununumu merak etmeli "
Yada İngiltere'nin brexit den ayrılışının peşine mi dusmeli ,yoksa yasin suresi 59. ayette beyan olunan" Müminler bir araya toplanıp cennete götürülürken, Allah mücrimlere şöyle buyurur:” - Ey Günahkârlar! Bugün müminlerden ayrılın"hitabinda muninlerden ayrılan grup içinde olup olmayacaginimi merak etmeli ?
Evet neyi merak etmeli ? Üstadimizin Emirdağ Lahikasinda söylediği şu sözü unutmamak gerektir ; Risale-i Nur'un bir talebesini tecrübe ettim. Acaba bu heyecan, şimdiki siyasete karşı ne fikirdedir diye boğazlar hakkında bir boşboğazlığı münasebetiyle bir-iki şey sordum. Baktım, alâkadarane ve bilerek cevab verdi. Kalben "yazık" dedim. Bu vazife-i Nuriyede zararı olacak. Sonra şiddetle ikaz ettim. 
Evet bizde vazifei nuriyede zarar etmeden , şiddetli ikaz yemeden ,ah keşke toprak olsaydım,Rabbim beni geri gönder diye pişmanlık la nida etmeden, iş işten geçmeden NEYİ MERAK EDİP ,NEYE VAKİT AYİRACAGİMİZA İYİ KARAR VERELİM .