Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürlüğü tarafından Ülkemizde yaşanan sosyal sorunların tespiti ve çözümü ile ailenin korunması, güçlendirilmesi ve sosyal refahının artırılması yönünde Ailenin güçlendirilmesi amacıyla üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerinin bilimsel verilerle derleneceği ‘Aile’ konulu çalıştay düzenlendi.

Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen çalıştayda çeşitli dallardan hocaların sunumları gerçekleştirildi. MSKÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Raşit Avcı Aile, Hayat Boyu Gelişim ve Öğrenme konulu sunumunu gerçekleştirdi. MSKÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik Aile, Çevre ve İklim konulu sunumunu gerçekleştirdi. MSKÜ Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Taylı Aile Eşitlik ve Adalet. MSKÜ Seydikemer Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Öngören Aile Odaklı Sosyal Hizmetler konulu sunumunu gerçekleştirdi. MSKÜ Seydikemer Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Görevlisi Aykut Can Demirel Aile, Sosyal Kalkınma ve Refah konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sosyolog Tuğçe Demirkol ise Aile, Teknoloji ve Dijitalleşme konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Çalıştayın açılışında konuşan Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürü Osman Toprakçı, “Aile temel toplumsal bir kurumdur. Toplumu ayakta tutan temel unsur temel öğelerdendir. Sosyal hizmetin odağı da genellikle ailedir ve ailenin sağlıklı uyumlu olması, aile yapısının ve alt sistemlerin güçlü işler olmasını Ailenin toplumda görünür olmasını sağlayan bütüncül hizmetlerden oluşmaktadır. Hizmet modellerimizden olan koruyucu ailede hurma ve bakım altında bulunan çocuğun karmaşık ve sorumluluğu dönemini örselenmeden geçirmesini ve toplumdaki diğer bireyler gibi hayatlarını normal şekilde idame ettirmesini sağlamaktır. Yine bir başka hizmet modelimiz olan çocuk evlerinde çocuğumuz, çocuklarımızın komşuluk, arkadaşlık, mahalle gibi kavramlar ile örf ve adetlerimizin ahlak ve değerlerimizi yaşayarak toplumla iç içe yaşamın gereklerinin öğrenilmesi ve toplumsal hayata entegrasyonunun etkin katılımının sağlanarak kendine güvenen, kendine güvenen, geleceğe umutla bakan nesillerin yetiştirilmesini beklemektedir Bu çerçevede da ilçelerimizde aile hekim programları düzenlenmektedir. 2023 yılı itibariyle 5 bin 732 kişiye ulaşılmış, bunlardan evlilik öncesi eğitimlerimiz çerçevesinde 824 kişiye bağımlılıkla mücadele eğitimi çerçevesinde ise 2 bin 164 kişiye ulaşılmıştır. Ve eğitimlerimize düzenli olarak devam edilmektedir. Bilindiği üzere Bakanlığımızın en önemli gayesi de ailenin bütünlüğünü korumak. Parçalanmış ailelerin korunmaya, yardıma ve bakıma muhtaç fertleriyle çocuklarına her türlü maddi ve manevi sosyal destek sağlamak. Bu noktada gerekli planlamaları yapmaktır. Bu çerçevede aile kurumuna sahip çıkmanın Bu kutsal kurumun milli ve mani değerlerimizle uyumlu şekilde güçlendirmenin, ayakta tutmanın bilincinde olarak hareket etmenin önemini bilmekteyiz. Bakanlığımızın ehemmiyetle üzerinde durduğu aile çalıştayına desteklerinden dolayı sayın valimize huzurlarınızda bir kez daha şükranlarımı sunar, Bilim Kurulunu oluşturan akademisyenlerimize katkı ve katılımlarından dolayı teşekkür ederek dünyada sırtımızı her zamanda yiyebileceğimiz tek şeyin ailemiz olduğunu hatırlatıyoruz” dedi.

MSKÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Belirlenmesi için bu toplantıda benim anlatacağım kısım çevre ve iklim değişikliği ve bunun etkileri. Takdir edersiniz. Kontrol eder mi? Anlamında sosyal sorumlulukların belirlenmesi için yapılan bu çalıştayda anlatacağım konu özellikle çevrede iklim değişikliği. Biliyorsunuz son yıllarda iklimde ciddi bir değişim söz konusu. Şehirlerimizi sular basıyor. Bazı noktalarda kuraklık oluyor. Görüyorsunuz yoğun bir kentleşme söz konusu. Bunların etkilerinin bizim üzerimizde nasıl olacağını tartışacağız. Buradan çıkan sonuçları da bir bildiri halinde Bakanlığa ileterek Bakanlığı önümüzdeki yıllardaki politikalarının daha düzenli daha halkın ihtiyaçlarına karşı net şekilde olması yolunda bir adım atacağız. Tabii diğer taraftan da afetler var. Acil durum yönetimi de anlatacağım konuların içerisinde yer alıyor. Biliyorsunuz afetler olağanüstü durumları beraberinde getiriyor. Bu gibi durumlarda alınacak aksiyonlar bizim halkımızın, ailemizin ve toplumumuzun korunması ve kentsel altyapıyla beraber ve bağımsız sağlanması çok önemli oturumlarda görüşmek dileğiyle” dedi.

Kaynak: iha