Ayetlerimizden bir kısmını ona göstermek için kulunu bir gece Mescid-i Haram"dan alıp, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa"ya seyahat ettiren Allah, her türlü noksandan münezzehtir. Şüphesiz ki O herşeyi hakkıyla işiten, herşeyi hakkıyla görendir."" (İsra 1)

Hicretten birbuçuk yıl önce Receb ayının 27. gecesi Hz. Peygamber uyurken Cebrail (a.s) gelerek Mescid-i Haram"dan alıp, Burak adındaki binekle onu Mescid-i Aksa"ya götürdü. Kudüs'e gelmeden yol üzerinde Hz. Musa'nın makamına uğradı, orada iki rekât namaz kıldı, daha sonra Mescid-i Aksâ'ya geldi. Orada bütün peygamberler kendisini karşıladı. Miracını kutladılar. Peygamber Aleyhissalâtü Vesselam burada peygamberlere iki rekat namaz kıldırdı, bir hutbe okudu.
Semanın bütün tabakalarına uğradı. Sırasıyla yedi sema tabakalarında bulunan Hz. Adem, Hz. Yahya ve Hz. Îsa, Hz. Yusuf, Hz. İdris, Hz. Harun, Hz. Musa ve Hz. İbrahim gibi peygamberlerle görüştü, Onlar kendisine “Hoş geldin” dediler, tebrik ettiler.
 Sonra Hz. Cebrail ile birlikte imkân ile vü-cub ortası (kâinatın bittiği yer) Sidretü'l-müntehâ'ya geldiler. Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam orada ikisi gizli, ikisi açıktan akan (Nil, Fırat) dört nehir gördü. Sonra hergün yetmiş meleğin ziyaret ettiği Beytü'l-Mamur’u ziyaret etti.
 Hz. Cebrail'in buradan öteye gitmesi mümkün değildi. Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam bundan sonra Refref adında bir vasıta ile zaman ve mekândan münezzeh (uzak) olan Cenab-ı Hakkın cemaliyle müşerref oldu. Böylece İsra ve Mirac mucizesi gerçekleşmiş olur.

 

Yani ALLAH miraçla peygamberimizi bütün mevcudat hesabına huzuruna alıp ,ilahi maksatlarını onunla insanlara bildirip,onu her şey namına  vazifelendirip ve mevcudatın yaratıcısı olduğunu göstermiştir.
 

MİRACIN MEYVELERİ NELERDİR?

1) BİRİNCİ MEYVE: İman erkanlarını gözle müşahede edip, cenneti, cehennemi,melekleri hatta cenabı hakkı görüp ,İnsanlar arasında devamlı  olarak tartışılan necisin ,nereden geliyorsun ve nereye gidiyorsun sorularını çözüme kavuşturmuştur.

2) İKİNCİ MEYVE: Rabbimiz olan Allahın razı olduğu davranışlar bize o gece getirilmiş, başta NAMAZ olarak cin ve insanlara hediye edilmiştir..

 3) ÜÇÜNCÜ MEYVE: Saadet-i ebediyenin(cennet) definesini görüp, anahtarını alıp getirmiş(iman ve ameli salih), cin ve inse hediye etmiştir.

4) DÖRDÜNCÜ MEYVE: Cenabı hakka bi zatihi görmüş ve bunun iman vasıtasıyla herkese nasib olabileceğini bizlere göstermiştir.

5) BEŞİNCİ MEYVE: İnsan, kâinatın kıymettar bir meyvesi ve kainatın yaratıcısı katında kıymetli sevgilisi olduğu, Miraç ile anlaşılmış ve o meyveyi cin ve inse getirmiştir.

MİRAÇ NEDEN HAZRETİ MUHAMMEDE MAHSUSTUR?

Dost ve düşmanın ittifakıyla,ahlakının yüksekliği,dininin emirlerine herkesten çok riayet etmesi,dini uğrunda kimseden zerre kadar korkmaması,parmaklarından bir orduya su içirecek ,bir işaretle ayı ikiye ayıracak vs binlerce mucizeye sahip olması,fevkalade takvası,ciddiyeti,sıdkı..gibi bir çok meselede Allahın tam rızasını kazanarak akılların anlayamayacağı bir makama çıkmıştır.Elbette böyle bir zat miraç merdiveniyle rabbine çıkacaktır ve elbette miraç yalnızca ona nasib olacaktır.

NASIL BİR İNSAN CİSMİYLE BİNLER SENE MESAFEYE BİR KAÇ DAKİKA ZARFINDA GİDER, GELİR?

Dünya gibi ağır bir cisim astronomiye göre senelik hareketiyle yaklaşık 25.000 senede alınacak  bir mesafeyi  bir senede kat eder. Acaba dünyayı bu hızla dengesini bozmadan çeviren bir kudret bir insanı huzuruna alamazmı?  Tonlarca ağırlıkta,yüzlerce insanlarla,kilolarca yüklerle bir uçak  oldukça yükseğe çıkmıyormu.? Elbette Allah isterse bir insanı huzuruna alabilir…hatta binler insanı ,,,hikmeti neyi ,nasıl uygun görürse…

Allah miracı anlamak hepimize nasib etsin…..AMİN…