Önce Sinop’un eski Eşraflarından Tabak Şükrü Lakaplı Şükrü Tahmaz’dan bahsetmek istiyorum. Kendisi Sinop’ta Toptancı Tüccar esnaflarımızdan bir tanesidir. Belediye’nin zor günlerinde, bu kurumun işçisine, memuruna maaş verememe durumunda, birikiminden bir çok kez Belediye'ye ödünç para vermiş bir kişi olarak bilinir Sinop’ta . Bizim gençliğimizde bu zatın belediyeye verdiği destekleri, bizden yaşlı kişiler tarafından bir çok ortamda hep konuşulur, takdirle anılırdı.. Bu önemli kişinin üç oğlu vardı. Büyükleri Nuri, ortanca İhsan, küçük oğlu da İsmail’dir. İsmail Tahmaz İlimiz’ de renkli kişiliyle tanınır. Sinop’ta Deli İsmail lakabıyla anılan bu şahıs, kızdığı zaman kendini, yüzünü gözünü tokatlamakla bilinir.

Şimdi bu İsmail de nereden çıktı diyeceksiniz, ancak bu zatın yaşamı boyunca Sinoplu’yla çok önemli anılarının bulunduğunu bilmemiz gerekir.

İsmail Tahmaz Sabah kalkar önce Sinop’un caddelerini dolaşır, cadde üzerinde gördüğü halkla, esnafla sohbet ederdi. Özellikle Cadde üzerindeki esnaf İsmail Tahmaz’ın bu gezintilerini bildiği için ona yakınlık gösterir, onun konuşmalarını sohbetlerini dinlerlerdi. . Sinoplu İsmail Tahmaz’ı çok iyi tanıdığı için onu kızdıracak hareketlerden özellikle kaçınırdı. Bu kişinin kızdırıldığında kendini tokatlayıp, özellikle yüzüne gözüne zarar vermesinden korkulurdu.

Bir gün boyunca Sinop şehrinin iki önemli caddesini dolaşır, bu gezintisinde dükkan esnafını selamlar, onların dualarını ve yardımlarını alırdı. İsmail Tahmaz günlük yardımlarını tahsil etmek için herkesten de yardım almaz, onun yardım alacağı kişiler belliydi. Bunun yanında Elinde boş kağıttan yapılmış olan makbuz vermeden de kimseden yardım kabul etmezdi.

Bunun dışında eski yıllarda Sinop sahilinde özellikle Ordu ve Yalı köyünden evlenecek gençlerin gelin alma etkinliği denizden motorlarla gerçekleştirilirdi. Gelin almaya giden bir motorda İhsan diğerinde İsmail yer alır, bu gelin alma töreninin zevkine doyulmazdı diyor yaşlılarımız.

İsmail Tahmaz yaşamının büyük bir bölümünü İncedayı Mahallesindeki bir evde Annesiyle birlikte devam ettirdi. Annesinin ölümünden sonra onunda düzeni bozuldu. Sonuçta bazı hatırlı kişilerin yardımları ile hayatını sürdürüp, sonuçta bu renkli kişide Hakkın Rahmetine kavuşmuş oldu.