İSTANBUL (AA) - Daikin Türkiye, "Loop by Daikin" projesiyle ürettiği çevreci ve yüksek teknolojiye sahip VRV dış üniteleri Avrupa'ya ihraç ediyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Daikin, yeni teknolojisi "Loop by Daikin" projesi ile fark yaratıyor.

Sahadan toplanan soğutucu akışkanların ıslah edilip, VRV dış ünitelerinde kullanılabilir hale getirilmesi esasına dayanan Loop by Daikin metodolojisi, sürdürülebilir bir geleceğin basamaklarından biri olarak kabul ediliyor.

Hendek'teki fabrikasında Avrupa'ya ihraç edilmek üzere R410A soğutucu akışkanına sahip VRV dış ünite üretimi yapan Daikin Türkiye, proje kapsamında dönüşümden kazanılmış soğutucu akışkanları kullanarak "2050 yılına kadar karbon nötr şirket olma" hedefini gerçekleştirmeyi planlıyor.

Daikin Avrupa tarafından yürütülen Loop by Daikin yaklaşımının temel ilkesini, "geri kazanmak-ıslah etmek-yeniden kullanmak" anahtar kelimeleri oluşturuyor. Geri kazanılan soğutucu akışkan, her yıl 400 bin kilogram fazla yeni gazın üretilmesini engelliyor.

Daikin Türkiye, VRV üretim tesisi ile ihracatını 100 milyon avro daha artırmayı hedefliyor. Şubat 2023 itibarıyla ilk kez Daikin tarafından hayata geçirilen proje, soğutucu akışkanların döngüsel ekonomiye katılmasını sağlarken şirketin çevre duyarlılığının da bir göstergesi olarak dikkati çekiyor.

Program kapsamında üretilen VRV cihazlarında, sertifikalı ve ıslah edilmiş soğutucu akışkan kullanımı yapılıyor. 2022 mali yıl döneminde, VRV üretimi kapsamında 35 bin 832 kilogram geri kazanılmış R410A gazı kullanıldı.

- Yüzde 70'i ihraç ediliyor

Daikin Türkiye, devreye aldığı ek yeni VRV üretim tesisini, ihracat ağırlıklı olarak kurguladı. Son teknolojiyle donatılarak 4 ayda tamamlanan ve 13 milyon avro yatırım maliyetine sahip olan üretim tesisi, yıllık yaklaşık 50 bin adet VRV dış ünite üretiminin yanı sıra 200 çalışana istihdam sağlayacak kapasitede.

Üretimin yüzde 30'u iç pazarda değerlendirilirken, yüzde 70'i ise Avrupa, Orta Doğu ve Daikin Türkiye'ye bağlı Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan, Tacikistan, Gürcistan, Kuzey Irak, Moğolistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ihraç edilerek ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Japon teknolojisiyle üretilen VRV dış üniteler, iklimlendirme sistemlerinde en yüksek sezonsal verimliliğe sahip olan ürünler olarak kabul görüyor.

Kaynak: aa