Dünya ormancılık, su, meteoroloji günü ve nevruz kutlamaları kapsamında Sinop’ta çeşitli etkinlikler düzenlendi. 

Sinop’ta 21 Mart Dünya Ormancılık ve Nevruz Günü, 22 Mart Dünya Su Günü, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü, Orman haftası ve ağaç bayramı kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinlikler kapsamında ilk olarak Hükümet Meydanı önünde düzenlenen törende Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile devam eden programa İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, KOSGEB Sinop Merkezi Müdürü Nedim Kaşıkırık, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Arslan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Asak, Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Oğuz Beyazıt, Orman İşletme Müdürü Hakan Orhan, DSİ 74. Şube Müdürü Murat Lütfü Güldoğan, Sinop Orman İşletme Müdürü Hakan Orhan, kurum amirleri ve kurum çalışanları katıldı.

Buradaki törenin ardından Vali Yasemin Özata Çetinkaya’yı makamında ziyaret eden protokol üyeleri burada Vali Çetinkaya ile bir süre sohbet ettiler. 

Etkinliklerin bir sonraki bölümü ise Halk Eğitim Merkezinde gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunması ile başlayana programda bir konuşma yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Oğuz Beyazıt,  Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü FAO’nun tüm dünyada kutlanması ve toplumları bilinçlendirmek amacı ile 1975 yılında almış olduğu bir karar ile 21 Mart tarihinin Dünya Ormancılık Günü olarak ilan edildiğini söyledi.  Beyazıt; “Her konuda olduğu gibi ulaşım, taşıma alanlarında yaşanan teknolojik gelişmeler ve dünya nüfusundaki hızlı artış ister istemez ormanlar üzerinde hızlı ve şiddetli baskıyı beraberinde getirmiştir.  İnsanların tarla, bağ, bahçe mesken alanı gibi toprağa olan ihtiyaçları yanında kağıt ve diğer ham maddesi odun olan sanayi ürünü ihtiyacı da mevcut ormandan karşılanmaktaydı. Bunun sonucunda ormanlarda önlenemeyen tahribatlar olmuştur. Ormanlar bu ülkenin doğal güzellikleri, yaban hayatın yaşam alanı olması nedeni ile temiz havanın, suyun tutunduğu, depolandığı ve diğer canlıların ihtiyacı için devamlı, kararlı ve yeterli miktarlarının doğaya salındığı çok yönlü faydaları olan kaynaklar olarak bilinir. Bütün faydalarının yanında ekonomik olarak ta bir ülkenin temel kaynaklarındandır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 1993 yılında almış olduğu  karar ile de 22 Mart Dünya Su Günü olarak kutlanması kararlaştırılmıştır. Yeryüzündeki suyun yüzde 97’si tuzludur. Geriye kalan ve büyük bir bölümü Kutuplardaki buzullar halindeki donmuş yüzde 3’lük kısmı ise tatlı su kaynakları olarak insanlar, bitkiler, yaban hayat, tarım ve sanayi rekabet etmek durumundadır. Son 10 yıldaki bu kısıtlı su arzı üzerindeki küresel su talebi  6 – 7 kat artmıştır. Bu oran dünya nüfus artış oranının 2 katından fazladır. Halen dünyada 2.4 milyar insanın yetersiz ve kalitesiz su nedeni le sağlıksız koşullarda yaşadığı tahmin edilmektedir” dedi.  

TÜRKİYE SU ZENGİNİ BİR ÜLKE DEĞİLDİR 
Türkiye’nin zannedilen gibi su zengini bir ülke olmadığını belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Oğuz Beyazıt,  mevcut suyu tasarruflu kullanmanın ve sulak alanları korumanın geleceğe büyük bir yatırım olacağına vurgu yaptı. Beyazıt; “Uzmanlar ülkemizin 107 milyar küp su arzına sahip olduğunu vurgulasalar da mevcut su kaynakları zaman ve mekana göre düzensiz dağılmıştır. Öte yandan ortama bin 300 metre küp kişi başına düşen su miktarı ile ülkemiz uluslararası ölçütlere göre su sıkıntısı çeken ülkeler içinde değerlendirilmektedir.  Suyumuzu yerinde ve tasarruflu kullanmak, sulak alanları korumak geleceğimizin sigortasıdır” diye konuştu.

TÜM DOĞAL AFETLERİN YÜZDE 90’I METEOROLOJİK OLAYLAR SONUCUNDA GERÇEKLEŞMEKTEDİR
Konuşmasında 23 Mart Dünya Meteoroloji günü olması sebebiyle birkaç şey söyleyen Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Oğuz Beyazıt, tüm doğal afetlerin yüzde 90’ının meteorolojik olaylar sonucunda gerçekleştiğini söyledi. Beyazıt; “Birleşmiş Milletlerin Dünya Meteoroloji Teşkilatı 1950 yılında almış olduğu bir diğer karar ile de 23 Mart gününü Dünya Meteoroloji Günü olarak kutlanmasını kararlaştırmıştır. Günümüzde her türlü risk itibari göz önünde bulundurularak yapılmasına rağmen pek çok yaşamsal faaliyet hava, iklim ve su şartlarında doğrudan etkilenmektedir.  Tüm doğal afetlerin yüzde 90’ı meteorolojik olaylar sonucunda gerçekleşmektedir. Tüm ülkelerde doğal afetlerin önlenmesi ve zararların azaltılması ile olası afetlere karşı hazırlıklı olunmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Her ne kadar doğal tehditlerden kaçınmamız mümkün olmasa da, afetlere hazırlıklı olmanın ön koşulu risk yönetimi ve iyi işleyen bir erken uyarı sistemi ile önleme ve azaltma çalışmalarının entegrasyonu sayesinde onların birer felakete dönüşmesini engellemek mümkün olabilir.  İklim şartlarının oluşmasında o yöredeki orman ve su varlığının önemi düşüldüğünde bunları korumanın bilincinin değeri de anlaşılmaktadır. Bu bilincin yerleştirilmesi, korunması faaliyetleri ülkemizde Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından, ilimizde ise Orman ve Su işleri 10. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Sinop Şube Müdürlüğü, Kastamonu Orman ve Su İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Sinop, Ayancık, Boyabat, Durağan, Türkeli Orman İşletme Müdürlükleri, DSİ. 7. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı DSİ 74. Şube Müdürlüğü ve Samsun Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Sinop Meteoroloji Müdürlüğü eli ile yürütülmektedir. Sahip olduğumuz bu doğal zenginliğin korunması, geliştirilmesi ve ülke kalkınmasındaki öneminin artırılması için herkese görevler düşmektedir. Öyleyse bizlerde ormanlarımıza ve suyumuza yani doğamıza sahip çıkalım. Dikkatli kullanmaya israf etmemeye ve korumaya çalışalım ki uygun iklim koşullarında yaşayabilelim” dedi.
Program, Dünya Ormancılık Günü, Dünya Su Günü, Yavru Tema Gösterisi ve Tema İl Temsilciliği, Dünya Meteoroloji Günü, Nevruz Sunumlarının ardından düzenlenen ödül töreni ile sona erdi.   
Editör: Vitrin Haber