Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti bildirisinde “Sinop Basını Cumhuriyetin korunma ve kollanması bakımından üzerlerine düşen görevlerini sonuna kadar yerine getirecektir. Cumhuriyetin yılmaz bekçileriyiz” denildi.

Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu ve İl genelindeki tüm üyeleri adına Cemiyet Başkanı Cengiz Demirel tarafından yayımlanan bildiride Cumhuriyetin halk için yine halk tarafından yönetim biçimi olduğu anımsatılarak  “egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir sözü içi boş bir cümle değildir” denildi.

Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti  bildirisinde şu görüşlere yer verildi. “Dünyada Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre 195 ülke bulunmaktadır. Bu 195 ülkeyi tek tek incelediğimizde 127 sinin adında Cumhuriyet yer almaktadır. Ancak şu da bir gerçektir ki bir ülkenin adında Cumhuriyet yer alması o ülkenin tam anlamı ile Cumhuriyetle idare edildiği anlamına gelmemektedir. Cumhuriyet bir halk iktidarı rejimidir. Cumhuriyette halk kendi adına karar vericileri özgür iradesi ile belirli süreler için seçer ve yine halk çeşitli güçler ayrımı ile seçtiğini denetler. Bir ülkenin adında Cumhuriyet adının yer alması cumhuriyetin o ülkede tüm kurum ve kuralları ile yerine oturduğunu göstermez. Örneğin adında cumhuriyet olan birçok ülkede egemenlik hakkının tek bir kişide toplandığı bir gerçektir ve bu yönetim biçimi aslında siyasi litarütürde monarşi olarak tanımlanmaktadır. Egemenliğin çeşitli ailelerde toplandığı yönetim biçimi ise oligarşi olarak adlandırılmaktadır. Tüm bunların ötesinde de egemenliğin çeşitli dini inanış gruplarının elinde toplandığı birçok ülkenin de adında aslında cumhuriyetle yakından ve uzaktan alakası bulunmasa da cumhuriyet yer almaktadır.” denildi.

Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti bildirisinde Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve o dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin Cumhuriyet adı altında oligarşiyi, Monarşiyi ve dini ya da etnik bir görüşün egemenliğini şiddetle reddettiklerine yer verilerek şöyle devam edildi. “ Cumhuriyeti kabul eden T.B.M.M.’nin hazırladığı ilk anayasadan günümüze kadara ulaşan en önemli bölümü giriş maddesinde yer alan tanımdır. Bu tanımda “ Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal, hukuk devletidir” denmesi ile oligarşinin, monarşinin, etnik ve inanca bağlı bir kesimin egemenliği yerine halkın egemenliği kabul edilmiştir. Tüm bunun yanı sıra cumhuriyet tarihimiz boyunca cumhuriyete karşı onlarca kalkışma yaşanmıştır. ilki 1925 de Şeyh Said, sonrasında 1930 da Menemen ve en son 15 temmuz FETÖ kalkışması diğer onlarca kalkışma içerisinde hafızamıza kazınan olaylardır. Kaldı ki, büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün o engin uzak görüşü içerisinde günümüze kadar uzanan ‘ Gençliğe hitabesi’  ve “ Türkiye Cumhuriyeti şeyhler dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz.” Şeklindeki sözü Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadara yaşaması noktasında karşılaşılacak tehlikeleri ortaya koymaktadır.” 

Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti İl genelinde yayın hayatını sürdüren 13 yayın organı, bir o kadar internet haberciliği ve ulusal düzeyde görev yapan yaklaşık 80 üyesi bulunduğunu belirterek “ ne kadar büyük bir mutluluktur ki, kökleri 1922’lere uzanan Sinop Basını içerisinde 1922’lerden günümüze kadar bir tek basın mensubunun cumhuriyete karşı kalkışmalar içinde adı yer almamaktadır. Son olarak 15 Temmuz hain FETÖ kalkışması içinde dahi bunca kalabalık bir cemiyet içerisinde tek bir arkadaşımızın adının anılmaması Sinop Basınının Cumhuriyete bağlılığının en önemli göstergesi ve kanıtıdır.” 

Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin 97. Yılını Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu ve tüm Üyeleri adına kutluyor, Cumhuriyetimizin 100. Yılına doğru yürürken Cumhuriyete bağlılığımızı ve bu uğurda gerektiğinde bedeller ödeyecek bekçileri olduğumuzu kamuoyuna duyuruyor, saygı ve sevgiler sunuyoruz.”
 

Editör: Vitrin Haber