İl Müftülüğü tarafından “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” nedeniyle düzenlenen program yoğun katılımla gerçekleştirildi.  Sinop Gençlik Merkezinde gerçekleştirilen programa, Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, Sinop Defterdarı Naci Günaydın, İl Müftü Yardımcıları Kamil Tuncel, Abdullah Söylemez, Sinop Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Hüseyin Konukçu, STK Temsilcileri, İlçe Müftüleri, Din Görevlileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program, Kurra Hafız İlhan Tok’un Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile devam etti. 

BU YILIN TEMASI “CAMİ, ŞEHİR VE MEDENİYET” 
Programda daha sonra bir konuşma yapan Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, hafta hakkında bilgiler verdi. Her yıl Ekim ayında kutlanan haftanın farklı temalarda gerçekleştirildiğini belirten müftü çelik bu yıl ki temanın ise Cami, şehir ve medeniyet olduğunu söyledi.

Çelik; “Diyanet İşleri Başkanlığımızın 1986 yılından bu yana Ekim ayının ilk haftasının Camiler ve Din görevlileri Haftası olarak kutlanılmakta olup, bu hafta içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından belirlenen bir tema işlenmektedir. Bu sene ki Camiler ve Din Görevlileri Haftasının teması “Cami, Şehir ve Medeniyet” olarak belirlenmiştir. Bildiğiniz gibi İslam Medeniyeti cami merkezli bir medeniyettir. Hayatın merkezinde de şehrin merkezinde de cami vardır. Bundan dolayıdır ki Efendimiz Aleyhisselâtüvesselâm, Medine-i Münevvere’de  inşa ettirdiği Mescidi-i Nebevi’yle hayatın merkezine mabet yerleştirerek câmi merkezli bir medeniyet kurmuştur ki. Camilerimizin Kubbesiyle Müslüman yürekleri  “tevhid” eden; Minberi ve kürsüsüyle ilmi, hikmeti haykıran; Mihrabıyla yüzleri ve gönülleri Allah’a döndüren; Minareleriyle şehirlerin şehadet parmağı olan camiler bir İslam beldesinin en somut şiarıdır. Bir diyarda câminin olması orada İslâm medeniyetinin varlığına işarettir. Müslümanlar istikâmetini kaybedip, hayatları ve şehirleri sekülerleştikçe câmilerin ümmet inancının pekiştirildiği, dolayısıyla İslâm medeniyetine aidiyetin her dem tazelendiği mekân olma fonksiyonunu kendi elleriyle azalttılar. Oysa câmiler ümmet ve millet olmanın en temel kaynağıdır. Ona göre, İslâm şehrinin merkezi Müslümanları günde beş vakit bünyesinde toplayan, cemiyeti ve hayatı mânevî merkezden idare edebilme kudretine sahip olan câmilerimizdir. Şehir inşası, cemiyet inşasının mütemmimidir ve asıl olan cemiyet inşasıdır. Cemiyet yoksa medeniyet yoktur. Câmi, hem cemiyet, hem de şehir (medeniyet) inşası için merkezi mevzudur. Bu duygu ve düşünceler ile tüm görevlilerimizin “Camiler ve Din Görevlileri” haftasını tebrik ediyorum” dedi.

BİZİM VAZİFEMİZİN VEBALİ BÜYÜK
Sinop il Müftüsü Ali Hayri Çelik’in ardından kürsüye gelen Kurra Hafız ilhan Tok ise Din görevlilerinin vazifeleri hususunda önemli bilgiler verdi. Din görevlilerinin vazifelerini yürütürken çok dikkatli olmaları gerektiğine vurgu yapan Kurra hfız Tok, bu mesleğin vebalinin çok büyük olduğunu söyledi. Tok; “Hikemi Ataiyyede: “Allah nezdinde yerini görmek istiyorsan; Allah’ın yeryüzünde seni istihdam ettiği yere bak” denilmiştir. Bizler bu makamlara gelmiş insanlar eğer vazifemizi hakkıyla yapmazsak bunun vebali de büyüktür.

Peygamberimiz (sav) Efendimizden aldığımız düsturla bin yıllık Müslümanlığımızda insanları kucaklayıcı, barış ve kardeşliğe dayalı İslam anlayışı ile nice insanların gönüllerini fethetmek. 
Onun için yapacağımız her iş ve atacağımız her adım ile Yüce dinimiz İslam’ı ve onun şanlı Peygamberi Hz Muhammed Mustafa(sav) Efendimizi temsil ediyoruz. Omuzlarımızdaki yükün yüceliğini de bilmemiz gerekiyor ağırlığını da… Temsil ’deki hatamız ile İslam’ı ve 14 asırlık İslam mirasını lekelemiş oluruz.

Bizim görevimiz yatmak değil, örtüsüne bürünmüş uyuyan Peygamber Efendimiz (sav)e " Ey Örtüsüne bürünmüş Uyuyan Kalk da insanları uyar" denildikten sonra ömrünü insanlığa adayan, hayatı mücadele ve tebliğle geçen bir peygamberin ümmeti olduğumuz bilinciyle “Vaktimiz dar acelemiz var” diyerek yorgun yüreklere derman, çorak topraklara rahmet yağmurları olacağız İnşallah” diye konuştu. 
Yapılan konuşmaların ardından 2017 yılında Sinop İl Müftülüğünden emekli olan Din Görevlilerine ve Meydan Kapı Süleymaniye Camiinde Ramazan-ı Şerifte Hatim ile Teravih namazı kıldıran görevliler için hazırlanan belgeler Kurra Hafız İlhan Tok tarafından müftülük görevlilerine takdim edildi.

Program, Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik’in Kurra Hafız İlhan Tok’a Sinop iline özgü kotra takdiminin ardından sona erdi.
Editör: Vitrin Haber