Maviş mesajında; Tarihimizin en derin izlerini hafızalarımıza kazıyan dönemlerden birinin hiç şüphesiz Milli Mücadele yılları olduğunu, 1919-1922 sürecinde işgalcilere karşı verilen Milli Mücadelenin, imkânsızlıklara rağmen başarma, fedakârlık, vatan sevgisi, bağımsızlık gibi değerler uğruna yapılan büyük fedakarlık tabloları olarak tarihimize altın harflerle yazıldığına işaret etti.

Maviş, 1914-1918 arasında yaşanılan I. Dünya Savaşı’nın kaybedilmesiyle Osmanlı Devleti’nin topraklarının işgale açık hale geldiğini, işgallere karşı öncellikle yerel direnişlerin başladığını, sonrasında direniş hareketlerinin Mustafa Kemal’in liderliğinde örgütlenerek Milli Mücadelenin başarıya ulaştığını, bu bağlamda Sinop’umuzun, Milli Mücadele ve mücadelenin zaferle sonuçlanmasında dönüm noktası olan Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışından önce ziyaret ettiği önemli şehirlerden olduğunu ifade etti.


Milli mücadele sonrası yeni kurulan Türkiye Cumhuriyetinin dünya devletleri arasında hak ettiği yeri alması için diğer alanlardaki mücadelesinin de devam ettiğini dile getiren Maviş, ülkelerin ekonomik sosyal ve siyasal gelişmişlik düzeylerini belirleyen en önemli faktörlerden birinin eğitim olduğunu, eğitim düzeyinin artmasıyla ekonomik kalkınma arasında bağ kurulduğunu, insanların aldıkları eğitim oranında topluma katkıda bulunduklarını, eğitimin, iktisadi kalkınmanın temelini oluşturduğunu söyledi.
Üretim tekniklerinin hızlı değişmesiyle, eğitime daha fazla önem verilmesi gerektiğine işaret eden Maviş, bilgiye ve gelişmeye daha fazla yatırım yapma ihtiyacının ortaya çıktığına vurgu yaptı.
Cumhuriyetimizin kurucusu Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Sinop’a gelişinin 92. yıl dönümünde, eğitim alanında gerçekleştirdiğimiz reformların sonucu olarak bilgi ve teknoloji alanında elde edilen başarıların gururunu hep birlikte yaşadıklarını söyledi.
Maviş mesajını; “15 Eylül Atatürk’ün Sinop’a gelişinin yıldönümü vesilesiyle huzur ve güven içinde yaşayabilmemiz için bu vatan topraklarını bizlere emanet eden başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşları ve bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize ve değerli hemşehrilerime saygı ve selamlar sunuyorum.” sözleriyle tamamladı.

Editör: Vitrin Haber