zz2825_Desktop_yns-002.jpg"Yılbaşında Hindi Yeme Kültürü"


Dünyada olup bitenler anında insanlar ulaşabiliyor. Hatta ve hatta bazı insanlar twitter facebook gibi paylaşım sitelerini farklı amaçlarla kullanarak özel hayatlarını dünyaya servis ediyorlar. Böylece oluncada değişik yaşam felsefeleri artık daha fazla kültürümüze işlemeye başladı.

Günümüzde geçmişten gelen bir gelenekte yılbaşında hindi yeme kültürü. Geçmişten geldiği doğru peki ya ne kadar geçmişten ve nereden geliyor? Elbette insanlarımız istediklerini yiyip içebilirler burada dikkat etmemiz gerekeken konu kültürel yozlaşma ve insanlarımınızın dışardan empoze edilen bu yozlaşmaya ne kadar yatkın olduğunun tespit edilmesi. Her zaman dışardan bize empoze edilen kültürler kesilmiş hindi kadar masum ve lezzetli olmuyor.

Etrafımızda yılbaşı yaklaştığı için hindi alma telaşını görüyoruz. Çoluk çocuk "anne-baba bizde hindi alalım diyor"... peki bu çocuk nereden biliyorda istiyor.. Yılbaşı hindisi konulu reklamlar, yılbaşı hindisi yeme sahneli amerikan filmleri, facebook twitter sitelerinde paylaşılan hindi konulu görsel medya malzemeleri almış başını gidiyor. Kendi kültürümüzü ve geleneklerimizi iyi yaşatamadığımızdan insanın benliğinde ve fıtratında var olan "sosyal yaşamda aktivite yapma dürtüsü "işte bu yabancı kültürler ile doluyor..

Bazı yerlerde hindi noel ile özdeşleşmiş olarak gösteriliyor. Kanımca buda yalnıştır. Hz. İsanın doğumu olan Noel de hindi yeme kültürü yoktur.

Peki nerede var?

Esası Amerikalıların şükran gününde yenilmesidir. Sonradan Avrupa'da "noel"e sirayet etmiş ve bizlere kadar ulaşmıştır.

Kısa bir araştırma ile öğrendiğim bence doğru olan hikayesi ise şu şekildedir:

1229_hindi.jpg"1620'lerde Avrupa'dan yerleşim için ilk kez gemiyle ABD'ye gelen insanlara Kızılderililer yardım ederler. Onlara hindi avlamasını ve mısır ekmesini öğretirler. Kızılderililer´in yardımı ile yeni hayatlarına başlayan İngilizler hayatlarını düzene sokup bu topraklarda yaşamayı öğrendikten sonra ilk geldikleri gün kendilerine yardımcı olan Kızılderililer´e şükranlarını sunmak için hindi pişirerek büyük bir ziyafet verirler. O günden sonra her hasat sonrasında hindi yeme geleneği sürer. Ama ilk olarak 1863 yılında Amerika´nın o dönemdeki Başkanı Abraham Lincoln Şükran Günü´nün ulusal bir bayram olmasını meclise önerir. Resmi olarak bu öneri bazı sebeplerden dolayı meclise taşınmaz ama Amerika´nın çoğu bölgesinde bu gelenek sürdürülür. Lincoln döneminde ele alınamayan bu öneri 78 yıl sonra yani 1841 yılında o dönemin Amerikan başkanı Franklin Roosvelt tarafından tekrar meclise taşınarak karara bağlanır ve bu tarihten itibaren her yılın Kasım ayının son Perşembesi ´Şükran Günü´ olarak ulusal Bayram ilan edilir.

Kızılderililerle aralarındaki bir yas günü olarak anılması için belirlenmiş olan bugün günümüzde artık bir kutlama halini almış, bayram gibi olmuştur . Amerika'da şükran gününde 5 gün tatil ilan edilir, insanlar evlerinde büyük hazırlıklar yapar giyinir süslenir ve 5-6 saat boyunca patateslerle süslenmiş hindilerini kısık ateşte kızartıp komşularını dostlarını akrabalarını misafirliğe çağırır.

Hindinin Amerika‘dan Avrupa’ya, oradan da bize geldiği biliniyor. 17′nci yüzyılın ortasına kadar Avrupa’da hindi yemek adeti fazla yaygınlaşmaz.

Hindinin yanında, kestane servisi yapmak, tam bir Amerikan Geleneği, “Şükran Günü”nde yenilen hindi, içine mısır ekmeği doldurulup kızartılır ve yanında kestane, portakal ile “cranberry” denilelen bataklık yerlerde yetişen kızılcığa benzer bir meyvenin sosuyla servis yapılır."(Marketlerde satılan fırında tavuk kızartma sosunun esası budur).


1225_Untitled.gif







Editör: Vitrin Haber