Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Tekin'in; “Süfyan es-Sevrî’nin Usûlü ve Fıkhî Görüşleri” ile “Türk Mûsikîsinde Nağmeler ve Makamlar” adlı iki kitabı yayımlandı.

İki farklı konuda bilimsel çalışmaları içeren kitapların, bundan sonraki yeni çalışmalara da ışık tutması bekleniyor. 

Sinop Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı, İslam Hukuku Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Tekin tarafından kaleme alınan iki bilimsel eser, kitap olarak yayımlanarak okuyucuyla buluştu. Büyük fıkıh alimlerinden “Süfyan es-Sevrî’nin Usûlü ve Fıkhî Görüşleri”nin yansıtıldığı kitabı Fecr yayınlarından temin etmek mümkün. “Türk Mûsikîsinde Nağmeler ve Makamlar” adlı kitap ise internet ortamında "pandora.com, prefix.com, eren kitabevi, dr.com.tr, ve yemkitabevi.com” adreslerinde satışa sunuldu.

SEVRÎ; MEZHEB SAHİBİ ÖNEMLİ BİR FIKIH ALİMİ
İlk kitabı hakkında bilgi veren ve Süfyan es-Sevrî'nin, mezheplerin teşekkül etmeye başladığı hicri 2. asırda iz bırakan, mezhep sahibi fıkıh alimlerinden biri olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Tekin, Sevrî’nin fıkıhçılığının tesbit edilmesinin ve gelecek nesillere aktarılmasının önemli olduğunu kaydetti. Tekin; "Sevrî’nin fıkıhçılığının tespit edilmesi, kaybolmuş olan bir mezhebin ortaya çıkarılmasına katkı sağlayacağı gibi, fıkıh tarihi alanındaki önemli bir boşluğu da dolduracaktır. Günümüzde insanlar genelde dört mezhebin görüşlerine göre hareket etmektedirler. Süfyan es-Sevrî’nin mezhebinin ortaya çıkarılması, insanlar için daha rahatlatıcı düzenlemeler ortaya çıkaracağı gibi, yeni çıkan meseleler hakkında, dört mezhebin görüşlerinden farklı hükümlerin verilebilmesine, bu farklı hükümlerden özellikle de ihtiyaç durumlarında faydalanılabilmesine imkan sağlayacaktır" dedi.

ÇOK YÖNLÜ BİR ÇALIŞMA OLDU
“Türk Mûsikisinde Nağmeler ve Makamlar” adlı kitap hakkında da okuyucuları bilgilendiren Yrd. Doç. Dr. Tekin, 18. yüzyılın, Türk mûsikîsinin zirveye ulaştığı bir yüzyıl olduğunu hatırlattı. Osmanlı Devletinin bu yüzyılda askeri yönden "gerileme" devrine girerken kültür alanında bilhassa da “Mûsikî”de doruk noktaya ulaştığını dile getiren Tekin, "Bu yüzyıla ait birçok kuram kitabı araştırmacılar tarafından gün yüzüne çıkarılmayı beklemektedir. “Türk Mûsikîsinde Nağmeler ve Makamlar”, mûsikimize önemli hizmetler vermiş olan bazı isimleri ve bu tarihi vesikalardan birisi olan Kemani Hızır Ağa'nın “Tefhîmül Makâmât fi Tevlîdi'n Nagamât” isimli Edvâr’ını kültür ve sanat dünyamıza kazandırmaktadır. Bu çalışmayla Kemanî Hızır Ağa'nın eserinin hem tıpkıbasımı hem çeviriyazı metni, hem de daha iyi anlaşılabilmesi için günümüz Türkçesiyle sadeleştirilmiş metni bir arada karşılıklı sayfalar halinde verildi. 

Ayrıca “Türk Mûsikîsinde Nağmeler ve Makamlar” isimli kitapta genelde 'Türk Mûsikîsi Tarihi' özelde ise '18. Yüzyıl Türk Mûsikîsi' ayrıntılı olarak incelenerek dönemin 'edvâr' kitapları tanıtılmış ve söz konusu döneme ait makamlar ve bu makamların özelliklerine ve ortak karakterine ulaşılmaya çalışmıştır. Çok yönlü bir çalışmanın ürünü olan eser musiki sanatına bir armağandır" diye konuştu. 





Editör: Vitrin Haber