AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, Sinop tarihi cezaevinde devam eden restorasyon çalışmalarını inceledi. Beraberindeki AK Parti Sinop İl Başkanı Uğur Giresun, Sinop İl Genel Meclisi Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Metin Süren ile birlikte yaptığı incelemede restorasyon projesini yürüten firma yetkililerinden çalışmalarda gelinen son durum hakkında bilgi alan AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş inceleme sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

CEZAEVİNİN ORJİNAL GÜZELLİĞİNİN ORTAYA ÇIKARILMASI İÇİN TİTİZ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR
Sinop cezaevinin tarihi dokunun aslına uygun şekilde restore edildiğini ve tarihi yapının orijinal güzelliğinin ön plana çıkarılması için titiz bir restorasyon çalışması yürütüldüğünü ifade eden AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, devam eden restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile birlikte, tarihi cezaevinin Sinop’un marka değerine büyük katkılar sunacağını söyledi. 

Maviş; “Uzun ve meşakkatli bir sürecin ardından buralara geldik. Avrupa Birliği hibesi ile gerçekleştirilen bir restorasyon ihalesi yapıldı. Tarihi cezaevi, sadece bir cezaevi olarak hizmet görmemiş. Geçmişte Osmanlı döneminde tersane olarak da çok büyük bir hizmet yürütmüş.

Daha sonraki yıllarda yine cezaevi olarak hizmet vermiş. Şimdilerde ise halkımızın ziyaretine açık bir medeniyet mirası olarak hizmet veriyor. Buranın hem asli kimliğine kavuşturulması, hem de zaman içinde bilinçsiz bir şekilde yapılan yapılaşmanın ortadan kaldırılarak o tarihi ve kültürel mirasın orijinal güzelliği ile ziyaretçilere sunulabilmesi açısından önemli bir restorasyon süreci başlatıldı. Çok ciddi maliyetlerle yapılan bu restorasyon sürecinin hangi aşamada olduğunu biz de bugün arkadaşlarımızla birlikte yerinde görmek istedik.

Hem Avrupa Birliği temsilcisi arkadaşlarımız hem de müteahhit firmanın temsilcisi arkadaşlarımız şu ana kadar geldiğimiz süreçle ilgili detaylı ve teknik bilgiler verdiler. Koruma kurulu tarafından yapılan revize çalışmaları ile proje yürüyor. Bu bize şunu kazandırıyor: Yani başlangıçta hiç değişmeyecek katı ve esnekliği olmayan bir süreç yerine, karşı karşıya kalınan yeni durumlara karşı ama koruma kurulunun gözetimi denetimi izniyle yürüyen bir süreç var. Bu orijinalin ortaya çıkması ve orijinal yapının korunabilmesi açısından çok önemli.

Birçok restorasyon projesinde yapamadığımız bir şeyi biz Sinop'ta yaptık. Restorasyon süreci devam ederken ziyaretçi kabulümüz de devam ediyor. Her ne kadar süreç ilerlediği için belki ziyaretçilerimiz o ilk geldiklerindeki rahatlıkla gezmeye bilirler ama en azından restorasyon devam ederken Sinop'a cezaevi nedeniyle oluşacak turist sirkülasyonunu engellemek açısından ve yapılanı bir tarafıyla da sivil bir denetime açmak açısından da bu önemli. Vatandaşlarımız ziyaretlerini yapabiliyorlar. Güzel bir çalışma yapılıyor. Bir sloganımız vardı yola çıktığımızda marka şehir Sinop demiştik. Sinop'un marka değerine, tarihi cezaevinin bugüne kadar yaptığı katkının çok üstünde yeni bir katkı daha yapacağından kuşku duymuyorum” dedi.

SPEKÜLATİF SÖYLEMLERE İTİBAR ETMEYİN
Açıklamasında Sinop tarihi cezaevinin otel yapılacağı yönünde aslı olmayan söylemler yapıldığını ifade eden AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, vatandaşların bu tür spekülatif söylemlere itibar etmemelerini söyledi. Maviş; “Restorasyon sonrası cezaevinin yeni yüzünde olanın çok dışında şeyler yer almayacak. Bazen çok spekülatif şeyler çıkıyor ortaya. Yani proje kapsamında olmayan, bizim de çok müsaade etmeyeceğimiz, yani bir vatandaş olarak bir siyasetçi olarak müsaade etmeyeceğimiz şeyler konuşulabiliyor. Var olan dokunun dışında çok fazla bir değişiklik yok projede. Var olan dokunun orijinalini ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla yer yer işte kulağımıza geliyor ‘otel yapılacak’ diye. Projede öyle bir şey yok. Sadece şunu söyleyebiliriz. Geçmişte burası bir tersane olarak kullanılmış. Gemilerin denize indirildiği iki kapımız var. O kapılardan biri açılacak. Bunun yanında sanatsal ve kültürel faaliyetlerin yapılacağı alanlar oluşturulacak. Yine Sebahattin Ali’nin koğuşu başta olmak üzere korunacak koğuşlar var ama buradaki tek hedefimiz tarihi yapımızın orijinalini ortaya çıkarmak. Proje tamamlandığında kentimizin marka değerine çok şeyler katacaktır” diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber