Sinop'ta 15-17 Kasım tarihleri arasında bu yıl ikincisi düzenlenen Lakerda (Tuzlu Balık) Festivalini en iyi yansıtan kısa filmler yarıştı. 'Lakerda yapımında 3002 yıllık deneyim' sloganıyla Sinop'ta ikincisi gerçekleştirilen festival kapsamında düzenlenen "En İyi Festival Film Yarışması"na 15'e yakın başvuru yapıldı. Yarışmaya katılan kısa filmler aralarında senarist, görüntü ve belgesel yönetmenlerinin de bulunduğu jüri tarafından incelendi. Sema Coşkun, Canberk Şimşek, Çağatay Topçu ve Caner Özdemir'den oluşan jürinin belirlediği ilk 3 film, Sinop Kültür Merkezinde düzenlenen törenle ödül aldı. 

Birincilik ödülünü Onur Pelit'in aldığı En İyi Festival Film Yarışmasında ikincilik ödülünü Gazetemiz Kurucusu Serhat Özşahin gazetemiz adına Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Cemalettin Kaya'dan aldı. Yarışmanın üçüncüsü Erdoğan Purçlutepe'ye ödülünü Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Doğal Ülgen verirken, Onur Pelit'e birincilik ödülünü Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu'nun elinden aldı. 

Telvin Sanat Akademisinin 'Çocuk Balık Tiyatrosu' ve 'Modern Dans Gösterisi'nin de yer aldığı ödül gecesinde, Denize Doğru Müzik Gurubu da mini bir konser verdi. Ayrıca ödül gecesinde ilk 10'a giren filmlerin de gösterimi yapıldı. 
Geceye Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Hakan Sönmez ile 2019 Lakerda Yarışmasının birincisi Mustafa Kavak, Sinop Kültür ve Turizm Derneği yönetimi ve üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

TARİHE NOT DÜŞTÜK
Festivalin ve ardından düzenlenen kısa film yarışmasının beklenenin üzerinde büyük ilgi gördüğünü kaydeden Dernek Başkanı Ahmet Çobanoğlu, gelecek yıl bu ilginin daha da artacağını söyledi. 
Çobanoğlu: "Sinop Kültür ve Turizm Derneği bu yıl Sinop Lakerda Festivalinin ikincisini 15-17 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleştirdi. Sinop’ta yapılan arkeolojik kazılardaki buluntular ışığında, Antik dönemlerde amforalarda taşınan tuzlu balığa ve kurutulmuş balığa rastlanması neticesinde harekete geçen Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin amacı Sinop’ta tarihsel olarak 3002 yıllık bir geçmişe sahip ve balıkçılık kültürünün bir parçası olan 'Lakerda' üretimini teşvik etmek, böylece bu geleneğin geleceğe taşınmasına katkıda bulunmak. Düzenlediğimiz film yarışması ile de festivalimizin hem güzel bir görsel arşivini oluşturduk, hem de tarihe belgeleriyle önemli bir not düştük" dedi

.

Editör: Vitrin Haber