Sinop Üniversitesi Merkez Araştırma Laboratuvarı Konferans Salonu'ndaki seminerde konuşan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, içinde bulundukları durumu göz önüne aldıklarında Cemil Meriç'in ne kadar büyük bir yazar olduğunu daha iyi anladıklarını söyledi. 

Konuşmasında Meriç'in hayatından ve söylemlerinden örnekler veren Bıyıklı, "Cemil Meriç ömrü boyunca bir değer savunuculuğu yaparak bu toprakların derdini taşımış, batıya karşı bütün aydınları bir kompleks içerisinde görerek onları Türkiye'ye farklı gözle bakmaya diretmiştir. Geçtiğimiz günlerde yurt dışında bir kitap fuarına gittik, koskoca fuarda bir ya da iki Türk yazarı görmüş olduk. Onlar da edebiyat eserlerinin çevirisi ile o noktaya ulaşmışlar." dedi. 

Cemil Meriç'in sözlerinin bir şiir kalitesinde olduğunu anlatan Bıyıklı, şöyle konuştu:

"Cemil Meriç'i okuduktan sonra ben hiçbir yazara ısınamadım. Cemil Meriç'in böyle bir negatif yönü var. Programdan sonra Cemil Meriç'in kitaplarını okuyacak arkadaşlar var ise şimdiden bunu söylemiş olalım. Maalesef gençlerin elinde bizim kendi değerlerimizi muhteşem bir şekilde ortaya çıkaran kaliteli yazarlardan ziyada televizyonun sunduğu popüler kişiler var. Necip Fazıl'ın yanında yazar diyemeyeceğimiz isimler bulunuyor. Kayseri'de bir yazar bin 200 kitap imzalamış. Meraktan kitabı elime aldım, gördüm ki çok sayıda imla ve mana hatası var. Yazar arkadaşa sorduğumuzda verdiği cevap, 'Biz kitabın manasına bakmıyoruz, sadece satsın diye ortaya koyuyoruz' oldu. Biz kendi kültür ve medeniyet dünyamızın ölçülerini göremezsek boş bir ömür geçirmiş oluruz diye düşünüyorum." 

Anadolu Ajansı Kültür Sanat Haberleri Editörü Bünyamin Yılmaz ise toplumda Cemil Meriç'in arayışı ve merakının olması gerektiğine işaret etti. 

Geçmişte Türk toplumun arasında çok ciddi engeller konulduğuna dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti:

"Cemil Meriç sadece geçmişte olan bir şeyi bugüne aktarmakla kalmadı, aslında geleceğimiz içinde bir vizyon çizdi.  Bugün Türkiye'yi şekillendiren güç bilgidir, dünyayı şekillendiren güç de bilgidir. Bizim dünyada ne kadar çok sözümüz çıkıyorsa o kadar düşünsel olarak onları etkileyecek güce erişiyoruz. Evet, bugün yurt dışındaki kitap fuarlarında belki bakanlığımız gayretleriyle bir yerlere ulaştık ama hala ciddi manada eserlerimizi dışarıdaki insanlara anlatamadık. Dışarıdan gelen yazarların ezberlerini bozacak çalışmaların içerisinde giremedik." 

Yılmaz, Cemil Meriç'in Türk aydınının yarım kalmış duygusu olduğunu dile getirerek, bize sunulanla bizim dünyaya sunacağımız olgunun aynı olmadığını kaydetti. 

Panelde, şair-yazar Hüseyin Akın ve Yazar Fatma Gülşen Koçak da Cemil Meriç'in kitapları ve hayatı üzerine konuşma yaptı. 
Editör: Vitrin Haber