Sinop'ta, Sultan 2. Abdülhamid Han döneminde temeli atılan ve 1900 yılında tamamlanarak hizmete açılan 118 yıllık tarihi öğretmenevi binasının belgeseli hazırlandı. 

1900 yılından, 1983 yılına kadar okul olarak kullanılan tarihi bina, aynı zamanda Sinop'un ilk lisesi olma özelliğini yaşıyor. Mevcut durumda Sinop Öğretmenevi olarak hizmet vermeye devam eden tarihi bina, 1913 yılında Sinop'a sürgün edilen Ali Rıza Sağman, Refik Halit Karay ve Refii Cevad gibi  isimleri de bir dönem misafir etti. 

Tarihi binanın belgeselini hazırlayan Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Turgay Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin bir dönem öğretmenevinde müdür yardımcısı olarak görev yaptığını söyledi. 

Görev yaptığı sürede özellikle öğretmenevinde kalan misafirlerin binanın tarihçesini merak ettiklerini vurgulayan Altun, söz konusu binanın tarihçesini ortaya koyabilmek adına Osmanlı arşivlerinden yararlanarak bir çalışma yaptıklarını belirtti. 

Arşivlerden elde ettikleri bilgilere göre binanın temelinin eğitime çok önem veren Sultan Abdülhamid Han döneminde atıldığına ulaştıklarını dile getiren Altun, şöyle konuştu:

"Ulaştığımız bilgiye göre Sinop Tarihi Cezaevi binasının da temeli bu binamızla aynı dönemde atılıyor. Tabii burası uzun süre bitirilemediğinden dolayı 1900 yılında tamamlanarak hizmete açılıyor. 1983 yılına kadar genel anlamda okul binası olarak kullanılıyor. Dr. Rıza Nur ve Ali Güven gibi önemli isimler burada okuyor. Sinop'un ilk lisesi olma özelliğine sahip olmasının yanında tarihe bakıldığında aynı zamanda Anadolu'nun ilk liseleri arasında yer alıyor. 1983 yılına kadar bazı dönemler ise yatılı okul olarak kullanıma açılıyor." 

- Önemli isimleri misafir etti

Tarihi binanın Sinop'a sürgün edilen isimleri de misafir ettiğine işaret eden Altun, "Bizim yaptığımız çalışmayla Ali Rıza Sağman, Refik Halit Karay ve Refii Cevad gibi ünlü isimleri misafir etmiş, binlerce öğrencinin eğitim, öğretim almasına imkan sağlamış binanın tarihi ortaya konmuştur. İnsanlar artık bu binanın tarihçesini merak ettiklerinde bu belgeselde görebilecekler." ifadesini kullandı. 




 
Editör: Vitrin Haber