Gerze Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sedat İpar tarafından hazırlanan Sinop Nokulu ile ilgili bölümün de yer aldığı kitap, geçtiğimiz hafta Detay Yayıncılık tarafından okuyucuyla buluştu.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sedat İpar; “2017 tarihinde 284 tescil numarası ile Mahreç İşareti kapsamında coğrafi işaret alan Sinop Nokulu, ilimizde en çok tüketilen yiyecekler arasında yer alıyor. Kitabın hazırlık sürecinde bize teklif getiren değerli kitap editörü akademisyen arkadaşlarımıza destek olacağımızı belirterek ilgili bölümü 'Nokulun ortaya çıkmasında etkili olan unsurlar'; 'Nokulun tarihi süreci ve toplumdaki önemi'; 'Sinop Nokulunun Yapılışı' ve 'Sinop Nokulunun günümüzdeki önemi' alt başlıklarıyla ele aldık. Ülkemizin farklı yörelerinde iç harcının haşhaşlı, gül ve karanfil ilaveli ve benzeri olarak hazırlanan ya da görünümü aynı olsa da ismen farklılık gösterdiği Nokulun, Selçuklu zamanına kadar giden bir tarihi olduğu ileri sürülmektedir. 

Geçmişte sadece dini bayramlarda yapıldığı bilinen nokul, günümüzde Sinop’u ziyaret edeceklere tavsiye olarak çeşitli seyahat acentalarının internet sayfalarında 'tadılması önerilen' yiyeceklerin en başında gelmekte. Hatta komşu illere veya İstanbul’a gidenlerin yanında hediye olarak nokul götürdüğüne de şahit olmaktayız. Bu nedenle imalathanelerde yoğun talebe karşılık nokulun özelliğinin bozulmadan üretilmesi hususuna dikkat edildiğini görmek sevindirici bir durumdur” dedi.

Sedat İpar sözlerini şöyle sürdürdü:  “Günümüzde gastronomi değerleri, illerin tanıtım ve markalaşma çalışmalarında en etkili unsurlarındandır. Özellikle coğrafi işaret konusu, yöresel ürünlerin korunarak turizm bölgelerine ekonomik katkı sağlaması açısından da önemlidir. Bu kapsamda ilimizin daha fazla coğrafi işaretli ürüne ve özellikle coğrafi işaretli yöresel yiyeceğe sahip olması çalışmalarını bizler de takip etmekteyiz” 

Editör: Vitrin Haber