Üç gün süren Sinop 2019 Lakerda (Tuzlu Balık) Festivali renkli görüntülerle sona erdi. Türkiye'nin balık ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı Sinop, Lakerda Festivaline ev sahipliği yaptı. Sinop Kültür ve Turizm Derneği tarafından eski Buzhane binasında gerçekleştirilen ve Sinop'ta binlerce yıllık Lakerda kültürünün yaşatılması açısından büyük önem taşıyan festivalin ilk günü Balık atölyesinde Balık Pişirme Atölyesinde pişirilen enfes deniz ürünlerinin tanıtımyla başladı. Sinop Üniversitesi (SNÜ) Gerze Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencileri ile Samsun Gastro Art Mutfak Akademisi tarafından gerçekleştirilen etkinlik büyük ilgi gördü. 

Paneller, söyleşiler ve Telvin Sanat Akademisi'nin hazırladığı Çocuk Tiyatrolarıyla başlayan Lakerda Festivalinin ikinci gününde süslenen balıkçı tezgahları arasında en güzeli seçildi. Akşam saatlerinde gerçekleştirilen Helesa yürüyüşünde süslenen tekneyle Sinop sokaklarında gezen Sinoplular öğrenciler yararına kullanılmak üzere bahşiş topladı. İkinci gün programı ise Karadeniz müziğinin güçlü isimlerinden Fuat Saka konseriyle son buldu. 

İLK KEZ KATILDI, FESTİVALİN YILDIZI OLDU
Festivalin son gününde ise "Buzda değil tuzda balık" sloganıyla düzenlenen Lakerda yarışmasına 26 kişi katıldı. Yapılan lakerdalar aralarında akademisyen, yemek yazar ve konunun uzmanı 5 kişiden oluşan jüri üyesi yapılan lakerdaları tek tek inceleyip tadarak puan verdi. Lakerdanın kokusu, tuz oranı ve diriliği değerlendirilerek yapılan puanlamada, birinciliği Mustafa Kavak elde ederken, ikinci Cengizhan Kaptan, üçüncü Hüseyin Özsoy oldu. Yarışmada dereceye giren yarışmacılara ödülleri Sinop Valisi Köksal Şakalar, Belediye Başkanvekili Hüseyin Minoğlu tarafından verildi. 

Yarışmada birinci olan Mustafa Kavak ise kendi ismi anons edildiğinde şok yaşadı. İlk kez lakerda yaptığını belirten Kavak, böyle bir sonuç beklemediğini belirterek, "Hala şoktayım, gerçekten beklemiyordum ve sürpriz oldu. Ben aslında palamutu tutmasını ve yemesini seviyordum. Ama ilk kez lakerda yaptım, sonuca çok şaşırdım. Ben aslında ödül için bu yarışmaya gelmedim. Bir arkadaşımın isteği üzerine katılmıştım. Hala şaşkınım" dedi.  

YARIŞMADA İLK 10
Bu arada yarışmada ilk 10'a giren isimler şöyle oluştu: Mustafa Kavak, Cengizhan Kaptan, Hüseyin Özsoy, Fatih Türe, Ali Dizdaroğlu, Burhan Levent, Şükrü Kıyıcı, Sıtkı Tunçoğlu, Emre Kanal, İsmail Karakan.

TUZLU BALIK, SİNOP'UN ÖNEMLİ BİR KÜLTÜRÜDÜR
Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu, bir balık kenti olan Sinop'ta bu tür etkinliklerin artarak devam etmesini arzuladıklarını söyledi. Yarışmayla tuzlu balığın hem tüketimine hem de tanıtımına katkı sunmaya çalıştıklarını ifade eden Çobanoğlu, "Festivale talep gerçekten güzeldi. Dört tarafı deniz olan bir kara içerisinde balıkçılık, deniz üzerine güzel bir şey yapınca mutlaka tutar. Çünkü bunun doğası budur. Bu güne kadar bu tür etkinliklerin yapılamamış olması büyük bir eksikliktir. Tuzlu balık yapımı zordur. Arkadaşlarımız zahmet ederek, emek vererek yarışmaya katıldı. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Tuzlu balık tüketmek kentimizde bir kültür. Bu kültürün tüm ülkeye yayılması arzusundayız” dedi.


 

Editör: Vitrin Haber