Sinop İl kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, “Sinop, doğal güzellikleri, kültür varlıklarının zenginliği, bakir, el değmemiş mesire yerleri ve turizmin her çeşidinin potansiyel olarak bulunduğu bir ildir. İl merkezi ve ilçeleri ile en yeni turizm destinasyonudur. Katıldığı tüm ulusal ve uluslararası fuarların gözdesi ve ilgi odağı olmuştur. Sinop geçen yıl düzenlenen Emitt 2012 fuarında Bölgenin Havasını En İyi Yansıtan Stant ödülüne layık görüşmüştür. Yurtiçi fuarlarının yanında yurtdışı fuarlara da katılarak ilimizi en iyi şekilde pazarlayarak turizm pastasındaki payımızı arttırmak istiyoruz.

İlimizin doğal ve kültürel değerlerini tanıtarak bilinirliğimizin artırılmasının gayreti içerisindeyiz. Sayın Müsteşarımız Özgür Özaslan'ın taktirleri ile Bakanlığımız standı içerisinde bir Sinop departmanı ile 19-27 Ocak 2013 tarihleri arasında Almanya'da gerçekleştirilecek olan Avrupa'nın en büyük Deniz ve Yatçılık Fuarı '' Boot Düsseldorf '' fuarında yer alacağız.

Sinop neden bu fuara katılıyor? diye soracak olursanız; Biz Karadeniz'in tek doğal limanı ve tarihin en eski liman kentiyiz. Deniz kültürümüz Antik Döneme dayanıyor. Kara Devleti olan Türklerin denize açıldıkları tek kapıyız. Selçuklu ve Osmanlı Donanmasının omurgası Sinop'ta şekillenmiştir. Deniz araçları ve tekne modelciliğinde de önemli bir yerdeyiz. Türkiye'de kotra ve tekne modellerinde birçok uluslararası firmaya ürün üreten Ülgen Tekne Modelleri ve Modelist Doğan Ülgen de maket üretimi şovunu ve ürünlerini sergilemek üzere ilimizi temsilen bu fuara katılıyor. Bakanlığımız desteği yanında kendi imkanlarını da seferber ederek bu fuara katılmak özverisini gösteriyor. Bizde bunu ilimiz turizmi açısından bir zenginlik sayıyoruz.

Tekne modelciliği 13.yy'da Selçuklu zamanında Sinop tersanesinde çalışan gemi ustaları ile başlamıştır. Bu gemi ustaları bayram ve özel günlerde tahta arabalar gibi gemi maketleri yaparak kale diplerine bırakırlar, onları bulan çocuklar sevinir ve onlarla oynamaya başlarlardı. Gemi ustalarının hayır için yaptıkları bu gelenek daha sonra cezaevinde yatan mahkumlar tarafından da devam ettirildi. Hem boş zamanlarını değerlendirmek hem de maddi kazanç temin etmek amacıyla yapılan bu çalışmalar turizmde hediyelik eşya olarak Sinoplu maket ustaları tarafından gerçekleştirildi ve birçok ünlü firmaların yılbaşı ve özel hediyeleri arasında yerini aldı. Bugün Sinop turizminde hediyelik eşyada çok önemli bir potansiyel olan Maketçilik, Almanya'da ki Boot Düsseldorf fuarında yelken açacak.

İlimizin turizm tanıtım materyallerinin sergileneceği ve dağıtılacağı bu fuarda Avrupa'da ki Sinoplu hemşerilerimizle de buluşarak, ilimizin tanıtımında uluslararası boyutta katkı yapmak istiyoruz” dedi.


Editör: Vitrin Haber