Sinop Valiliği tarafından yürütülen "Sinop 2013'te Tarihiyle Buluşuyor" adlı proje kapsamında Sinop''un yetiştirdiği önemli şahsiyetler, düzenlenen konferanslarla tanıtılıyor.  

Son olarak Sinoplu bilim adamı ve yazar Prof. Salih Zeki ile ilgili konfearans verilecek. Bilim Sanat Merkezi Müdür Yardımcısı Levent Gün tarafından verilecek olan konferans bugün saat 10.00 da Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilecek. 
Prof. Salih Zeki Kimdir? (1864-1921) Ünlü matematik ve bilim tarihçimiz Salih Zeki, 1864 yılında Boyabat’ın Asarcık kazaklı köyünde doğmuştur. Boyabat’lı Hasan Ağa’nın oğludur. Orata öğrenimini Darüşşafaka’da yapmıştır.  
1886’da Paristen elektrik mühendisi ünvanıyla dönmüş, telgraf ve posta nezareti fen kaleminde görev almış, bir yandan da Darüşşafaka’da cebir ve mekanik dersleri okutmuştur. 

Matematik, Gökbilim, Fizik, Bilim Tarihi ve Felsefe konularında çok sayıda kitap yazmış, yazı yayımlamış ve çeviri yapmış olan Salih Zeki, ikinci evliliğini ünlü kadın yazarlarımızdan Halide Edip’le yapmıştır. 2 Temmuz 1921’de İstanbul’da ölmüştür. 

Editör: Gülay Yıldırım Kavak