Türkiye'nin balık deposu Sinop'ta bu yıl ikincisi gerçekleştirilen ve geçtiğimiz haftaya damgasını vuran Sinop Lakerda Festivali yerli ve yabancı birçok kişiyi ağırladı. Sinop'un binlerce yıllık balık tuzlama kültürünün yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıyan festival ardından, etkinliği düzenleyen Sinop Kültür ve Turizm Derneği yönetimince değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Festivalin ana mekanı olan eski Buzhane binasında düzenlenen toplantıda Dernek Başkanı Ahmet Çobanoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, etkinlik hakkında değerlendirmede bulundu. Toplantıya Lakerda Yarışmasının birincisi Mustafa Kavak'da katıldı. 

SİNOP TARİH BOYUNCA ÖNEMLİ BİR BALIKÇILIK KENTİ
Festivalin beklenenin üzerinde büyük ilgi gördüğünü kaydeden Dernek Başkanı Ahmet Çobanoğlu, gelecek yıl bu ilginin daha da artacağını söyledi. Çobanoğlu: "Sinop Kültür ve Turizm Derneği bu yıl Sinop Lakerda Festivalinin ikincisini 15-17 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleştirdi. Sinop doğal limanı sayesinde Karadeniz sahillerindeki diğer tüm şehirlere göre çok daha avantajlı bir konumdadır. Bu konumu sayesinde MÖ 1000'lere varan tarihsel bir mirasa sahip olan ve balıkçılıkla geçinen bir liman şehridir. Denizi sadece yaz turizmi için kullanan kentlerden farkı ise katma değerli ürün (işlenmiş balık ve deniz ürünleri) ile Balık Gastronomisi Turizminden pay alma şansına sahip bir kent olmasıdır. 

Sinop’ta yapılan arkeolojik kazılardaki buluntular ışığında, Antik Dönemlerde anforalarda taşınan tuzlu balığa ve kurutulmuş balığa rastlanması neticesinde harekete geçen Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin amacı Sinop’ta tarihsel olarak 3002 yıllık bir geçmişe sahip ve balıkçılık kültürünün bir parçası olan 'Lakerda' üretimini teşvik etmek, böylece bu geleneğin geleceğe taşınmasına katkıda bulunmak. 

Sinop Lakerda Festivali kapsamında Tarihi Buzhane binası ve bahçesini merkeze alan festival alanı oluşturan Sinop Kültür ve Turizm Derneği bu yıl ki çalışmalarını geçen yıldan çok daha kapsamlı sürdürdü" dedi.

FESTİVAL DOLU DOLU GEÇTİ
Festival kapsamında yapılan etkinliklere de değinen Ahmet Çobanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Lakerda yarışmasının ikincisini düzenleyerek daha iyi üretim yapmanın yanı sıra yerel üreticilere ürünlerini sergileyerek satma şansı da sundu. Lakerda, tuzlu balık ve bazı yerel ürünlerin üretimine ilişkin atölyeler oluşturarak ilgilileri üretim alanında bilgilendirdi. Ağ ve olta yapımı gibi konularda atölye çalışmaları yaptıktan sonra amatör balıkçıların hep birlikte denize açılarak deneyim kazanmalarına fırsat tanıdı. Neden mi? Çünkü balık tutulmazsa lakerda da yapılamazdı. Deniz ürünleri konusunda kendisine güvenen ev kadını, aşçı, genç yetenekleri marifetlerini sergilemek ve ürünlerinin satışını yapmak üzere stand kurmaya davet etti. Balıkçılık, turizm ve küçük ekonomik işletmeler gibi konularda akademik sunumlar ve paneller gerçekleştirerek Sinop’un ekonomi ve turizminin gelişmesine katkı sağladı. Çocuklara yönelik düzenlenen sahne gösterileri ve atölyeler ile balık ve deniz sevgisinin genç nesillere aktarılmasını sağlamaya ve aynı zamanda Telvin Sanat Akademinin düzenlediği Çocuk Tiyatrosu aracılığıyla tüm katılımcılara çevre ile ilgili önemli mesajlar vermeye çalıştı. Müzik alanında Fuat Saka konserinin yanı sıra opera alanında Ekin Naz Kaptan’dan genç yeteneklere kadar her tarz, her yaş ve her kesime açık bir müzik programı oluşturdu. Festivale davet ettiği gastronomi uzmanları, gezginler, iş dünyası ve sanatçıların katkılarıyla medyada yer bulacak Sinop ve Festivali üzerinden deniz ürünleri ve Sinop’un balıkçılığının tanıtımını sağlanarak dolaylı turizm katkısı gerçekleştirmek üzere çalıştı. Balık ve mizah konusunu Aydın Doğan Vakfı’nın uluslararası karikatür sanatçılarının sergisinin yanı sıra Yaratıcı Çocuklar Derneği’nin ödüllü çizerleri ve Aşkın Ayrancıoğlu atölyesiyle de mizahı genç nesillere taşıdı.
Sinop Kültür ve Turizm Derneği olarak lakerdayı salt bir balık yapımı olarak ele almadı. Lakerdanın Sinop’un ekonomisi ve turizmine etkisini sorguladı. Tarih, kültür, sanat, mizah, müzik ve hatta balık konulu cam ve seramik ürünlerin üretimine kadar geniş bir yelpazede yediden yetmişe herkesin katılımına açarak Sinoplulara sahip oldukları hazinenin değerini hatırlatmaya bilmeyenlere ise Sinop’un bu alandaki yeri ve önemini anlatmaya çalıştı" 

KATKISI OLANLARA TEŞEKKÜR
Etkinliğe katkı sunanlara teşekkür eden Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu: "Bu çalışmalarda derneğe katkı sağlayan kurumlar ise başta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinop Belediyesi, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası, Sinop Üniversitesi ve özellikle Su Ürünleri Fakültesi oldu. Ayrıca Sinop Valimiz Sayın Köksal Şakalar kapanış günü festivalimize katılarak 3002. Lakerda yarışması birincisine ödülünü vererek bizi onurlandırdı. Ama asıl katkı Festivalimize büyük ilgi gösteren Sinoplulardan geldi. Ayrıca festivalimize katkı sağlayanların listesi için tam sayfaya ihtiyacımız var. Katılan, destek veren, arayıp tebrik eden herkese tekrar tekrar teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

ŞİMDİ SIRA EN İYİ FESTİVAL FİLMİ YARIŞMASINDA
Dernek Başkanı Ahmet Çobanoğlu ayrıca festival ardından, önemli bir yarışma daha organize ettiklerini belirterek: "Şimdi sıra Sizin kaydettiklerinizi izlemekte. Bildiğiniz gibi festivalin peşinden, 'En iyi festival filmi yarışması' organize ettik. 2 Aralık 2019 tarihine kadar başvuruları alacağız. Bu yarışmaya herkes katılabilir. Çektiğiniz fotoğraflar ve videolardan oluşan maksimum 5 dakikalık filmlerle, kendi bakış açınızdan, kendi yorumunuzu katarak yarışmaya katılın, yine beraberce güzel bir şeyi gerçekleştirelim" ifadelerini kullandı. 
 

Editör: Vitrin Haber