Ayancık ilçesinde 20 yıllık koleksiyoner muhtar, eski okuldan dönüştürdüğü köy konağını 4 yıl önce tarihi silahların ve tarım aletlerinin yer aldığı bir müze halene getirdi. 

İlçeye bağlı Söküçayırı Köyü Muhtarı Hasan Akın, yılların birikimi eserlerinin yer aldığı koleksiyonunu müzeye dönüştürdüğü köy konağına taşıdı. İçerisinde tarım aletlerinden, Osmanlı dönemine ait çeşitli silahların yer aldığı koleksiyon büyük ilgi görüyor. Müzenin açılışı 4 yıl önce köyde geleneksel olarak düzenlenen Hıdırellez şenliklerinde yapılmıştı. Muhtar Akın, ilginç koleksiyonun bulunduğu mini müzeyi şenliğe katılan vatandaşlarla birlikte açmıştı.

ÇOK SAYIDA ESER SERGİLENİYOR
O günden bu yana açık olan mini müzeyi çok sayıda vatandaş gezdi. Koleksiyonun sürekli büyüdüğünü anlatan Muhtar Hasan Akın, tarihi niteliğe sahip eserlerin arasında Çanakkale ve 2. Dünya Savaşlarında kullanılmış silahların da yer aldığını söyledi. 

Muhtar Akın "4 yıl önce geleneksel olarak yapılan şenliklerimizde bir ilki gerçekleştirdik. Şenliklerimizi her yıl yapıyorduk ama sergi kısmını ilk kez gerçekleştirmiş olduk. Köy okulunu köy konağı yaptık ve bahçesini de restore ettik. 2016 yılındaki şenliklerimizden bu yana Çanakkale ve ikinci dünya savaşından kalma silahlar ile eski tarım aletlerini burada sergiliyoruz. Bu eserlerin çoğunu yüksek köylerden topladım. Ayrıca kendim koleksiyonerim. Bu eserler yaklaşık 20 yıllık birikimim. Toplamda yaklaşık 300'e yakın eser sergiliyoruz. Osmanlı yatağan kılıçları, hançer, Kafkas kamaları, İngiliz ve Fransız askerlerine ait toplu tabancalar ve tüfekler de sergimizde yer alan en nadide parçaların başında geliyor" diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber