Sinop'un önemli değerlerinden Sinop Yazarlar, Şairler ve Sanatçılar Derneğinin kurucusu, çeşitli dergi ve gazetelerde makale, köşe yazarı, eğitimci yazar Yılmaz Yavuz'un kaleme aldığı ve çok beğenilen 11. eseri 'Kader' adlı romanı ikinci baskısını yaptı. 

Sinoplu Yazar Yılmaz Yavuz romanında, Sinop Asri Mapushanesinin 3 metrelik kalın ve ıslak duvarları ardında doğan Kader isimli bir kızın serüvenini anlatıyor.

Vitrinhaber'e konuk olan Yılmaz Yavuz, hem kendini, hem de Kader adlı romanını bizlerle paylaştı. Kendisini, eserlerini ve Kader'in serüvenini gelin Yılmaz Yavuz'un ağzından dinleyelim.
Kasım 1949 da Sinop’un Ayancık İlçesinin Ayaz Köyü’nde doğdum. İlkokulu aynı köyde, ortaokulu Ayancık’ta okudum. 

Ortaokulu bitirmeden ara sınavlarına girerek Kastamonu Göl Öğretmen Okulu 3. sınıfına başladım. 1968/69 ders yılında buradan dereceyle mezun olarak öğretmenliğe başladım. Yükseköğrenimimi de tamamlamak için lise sınavlarına girdim. 
Fark derslerini vererek diplomamı aldım. Sinop’un çeşitli köy okullarında 5 yıl öğretmenlik ve okul müdürlüğü yaptım. 

Türkiye’nin çalkantılı dönemi olan 70’li yıllarda yargılandım, beraat ettikten sonra istifa ederek Eylül 1973’te Almanya’ya gittim. Ekim 1974’te Iserlohn kentinde yeniden öğretmenliğe başladım. Aynı şehirde Alman Yüksek Dil Okulu Goethe Enstitüsü’nde 1 yıl Almanca öğrenimi gördüm. 3 yıl pedagojik -didaktik ve metodik Almanca Seminerlere katıldım. Başarılı sertifikalar aldım. Iserlohn’da 15 yıl öğretmenlik ve zihinsel özürlü öğrencilerin danışmanlığı ile zihinsel test ölçümlerini yaptım. Mayıs 1988’de yükseköğrenimimi tamamlamak için bu görevimden istifa ederek, Berlin’e taşındım. Bu arada yarım kalan yükseköğrenimimi tamamladım, AÜ İşletme Fakültesi’ni bitirdim. 

Berlin’de 10 yıl özel öğretmenlik yaptım. Berlin’in Türk dergi ve gazetelerinde köşe yazıları yazdım.  Sivil Toplum Kuruluşlarının gücüne inanan bir yazar olarak, Avrupalı Sinoplular Derneği (ASİDER) adlı derneğin kuruluşunu sağlayarak, yıllarca Avrupa’da insanların örgütlenmesine öncülük ettim.  Kurucu ve Başkanlığını yaptığım Asider’le; Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi bina ve dersliklerinin yapımını sağladım. Berlin’den memleketime döndükten sonra da Sinop ve çevresinde eksikliğini gördüğüm “Sinop Yazarlar, Şairler ve Sanatçılar Derneği’nin kuruluşuna öncülük ettim.      

SİNOP ASRİ MAPUSHANESİNDE DOĞAN BİR KIZ
Bu arada birikimlerimle kitaplarımı yazdım. 11'inci eserim 'Kader' oldu. Özellikle Atatürk ile çocuk boyama kitabı, Sinopeli, Sarı Mestan, Öğretmen ve sonuncu ise Kader. Bu arada ilköğretim çocuklarımızın anlayabileceği ölçüde, onların anlamaları için sadeleştirilmiş 'Nutuk' kitabını yazdım. 

Eğitim öğretimden kopamıyorum. İşim eğitim ve eğitim içerikli kitaplar ve romanlar. Kader, Sinop Asri Mapushanesinin 3 metrelik kalın duvarları, ıslah duvarları ardında doğan Kader isimli bir kızımızın serüvenini anlatıyor. Kader, makus kaderini yenip kadınların eğitim öğretimde Eylem isimli öğretmenin de büyük desteği ve sahiplenmesi ile çok büyük başarılara imzasını atmış bir kızımızın serüveni. Bunu okuduğunuzda kadınların bilgi gücü ile nelere kadir olacağını, zorlukları hatta kadının bilgi gücü ile cinayetleri, kadına şiddeti yenebileceğini ortaya koyan bir roman. Çok sade, sürükleyici, billur bir Türkçe ile yazmaya çalıştım. Okuyucularımıza, iyi okumalar diliyorum".

Editör: Vitrin Haber