Tosun, “1902 yılında yapılan Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi hizmet binasının mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olup Kütüphane olarak kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsislidir. Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi Türkiye’nin ilk kütüphanelerinden biri olarak 9 Ekim 1924 tarihinde hizmetine başlamıştır. Yıllar içinde binanın basit onarım kapsamında bakım ve onarımları yapılmış, en son 1989 yılında esaslı bakım ve onarımı yapılmıştır. Şehrimizin sembol binalarından olan kütüphane binasında meydana gelen restorasyon ihtiyacı için gerekli projeler hazırlanarak, Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan alınan onay, Vakıflar Genel Müdürlüğünden alınan izinle , Trabzon Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün keşif ve kontrolörlüğünde gerçekleştirilmektedir. Ödeneği Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce sağlamıştır. Sinop ilimize yakışır, Türkiye’nin prestij kütüphanelerinden birisini oluşturmak için  474.000 TL ödenekle yapılan restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları devam etmektedir. Binanın ahşap pencereleri, yer döşemeleri aslına uygun olarak yenilenmekte, tavan ahşap döşemelerindeki boya ve vernikler temizlenerek ahşabın doğal dokusu ortaya çıkartılmaktadır. Bina dış cephesinde yer alan taşlar sıcak su ile temizlenmekte gerekli olan bakım ve onarımları yapılmakta ve bina iç ve dış cephesi yeniden boyanmaktadır. Ocak ayı içinde bitirilecek olan restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları sonrasında kütüphanenin iç mobilya ve demirbaşları da binanın tarihi dokusuna uygun olarak yeniden tefriş edilecektir.

Restorasyon çalışmaları esnasında halkımızın mümkün olduğunca kütüphane hizmetlerinden de yararlanması için planlama yapılmıştır.  Bu amaçla ödünç kitap verme servisi ve kütüphanenin teknik işlemleri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü hizmet binamızın alt katında hizmetlerini sürdürmektedir. 2012 yılında 5097 adet Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, 158 adet çeşitli kişi ve kurumlardan bağış 2994 adet Kütüphane Müdürlüğünce yerel ihtiyaçlar ve talepler dikkate alınarak satın alma olmak üzere toplam 8249 adet yeni kitap kütüphaneye kazandırılmıştır. 

Ağırlıklı olarak kırsal kesime hizmet veren ve Cumhurbaşkanımızın “Okuma Yazma Kampanyası” nı da destekleyerek 19 hizmet noktasında halkımızı kitapla buluşturan Gezici Kütüphane Aracı ekonomik ömrünü tamamladığı için hizmet verememektedir. 2013 yılında yeni Gezici Kütüphane Aracı hizmetine başlayarak İlimizdeki okuma alışkanlığı kazandırılması ve sürdürülmesinde üstlendiği misyonuna kaldığı yerden devam edecektir.

Ocak ayı sonu itibariyle restorasyon çalışmaları bittiği andan itibaren kütüphanenin iç tefrişi için gerekli çalışmalar başlatılacaktır. Mayıs ayı sonunda yeni tefriş ve dizaynı ile  ülkemizin prestij kütüphanesi olarak 1924 yılından beri kesintisiz olarak sürdürmüş olduğu hizmetine tekrar başlayacaktır” dedi.

Editör: Vitrin Haber