Balık göç yolu üzerinde olması nedeniyle Türkiye'nin balık ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı Sinop, Lakerda (Tuzlu Balık) Festivaline ev sahipliği yapıyor. Sinop'ta binlerce yıllık Lakerda kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıyan festivalin ilk günü renkli görüntülere sahne oldu. 

Sinop Kültür ve Turizm Derneği tarafından geçmişte Buzhane olarak kullanılan mekanda gerçekleştirilen festival, Sinop Üniversitesi (SNÜ) Gerze Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencileri ile Samsun Gastro Art Mutfak Akademisi tarafından deniz ürünleriyle ilgili adeta görsel bir şölen gerçekleştirildi. Oluşturulan balık pişirme atölyesinde hamsili pilav başta olmak üzere, levrek ceviche ve Japon mutfağının ünlü lezzeti suşi yapımı uygulamalı olarak festivale katılanlara gösterildi. Hazırlanan deniz ürünleri katılımcılara da ikram edildi. Festivalin ilk gününde OT Dergi Yazarları Dündar Hazal, Ömür Uzel ve Tuna Kiremitçi tarafından söyleşi programı düzenlendi. Festivalin resmi açılışı ise akşam saat 19:00'da gerçekleştirildi. Buzhane binasında ayrıca Zeynel Zeki Özcanoğlu tarafından hazırlanan 'Eski Sinop fotoğrafları Sergisi', Yaratıcı Çocuklar Derneğinin, 'Balık' konulu çocuk karikatür sergisi ve Aydın Doğan Vakfının Uluslararası 'Balık' konulu karikatür sergisi de Sinoplularla buluştu.

TÜM SİNOPLULARI DAVET ETTİ
15-17 Kasım tarihleri arasında düzenlenen festivale tüm Sinopluları davet eden Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu, 3 gün boyunca Buzhane binasının Sinop için önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacağını söyledi. Sinop 2. Lakerda Festivalini başlattık. Bu gün Samsun Gastro Art Mutfak Akademisinden aşçı arkadaşlarımız balık pişirme atölyesi yaptılar. Yiyecek stantlarımız mevcut ve burada deniz ürünleriyle ilgili bir çok yiyeceği burada bulabilirsiniz. Oluşturduğumuz sahnede Cumartesi günü itibariyle canlı müziğimiz de olacak. Paneller, söyleşiler, tiyatro gösterileri, müzik ve çeşitli etkinliklerimizle dolu dolu bir festival düzenledik. Çok güzel bir hafta sonu geçireceğimize inanıyorum. Tüm Sinopluları festivalimize davet diyorum" dedi.

LAKERDA FESTİVALİ SİNOP TURİZMİNE BÜYÜK KATKILAR SAĞLAYACAK
Festivale katılan Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Sedat İpar, lakerda festivalinin Sinop turizmine büyük katkılar sağlayacağına inandığını söyledi. İpar; “Bugün 15-17 Kasım Sinop lakerda festivali kapsamında Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksekokulu Aşçılık bölümü öğrencilerimiz ve Samsun’da bulunan gastro art mutfak sanatları akademisi şefi Emrah Zeyyad Sabuncuoğlu ile birlikte festivale katıldık. Bizim için oldukça anlamlı bir etkinlik. Hem Sinop üniversitemiz olarak, hem de Sinop’umuza faydası olması bakımından oldukça önemli bir organizasyon. Biz bu kapsamda, deniz ürünleri yiyecekleri hazırladık. Örneğin uluslararası bilinirliği olan suşi uygulaması, Karadeniz’in yöresel lezzetlerinden olan hamsili pilav ve yine uluslararası mutfaklarda kullanılan balıketinin asitle pişirilmesinden oluşan bir yemek olan levrek ceviche hazırladık. Halkımızın özellikle de gençlerimizin bu festivale ilgisi oldukça yoğun. Bu durum bizleri ayrıca mutlu etti. Lakerda festivalinin özellikle turizm anlamında Sinop’a katkısının ilerleyen yıllarda daha fazla olacağına inanıyorum. Çünkü, bildiğiniz gibi, giderek artan alternatif turizm türlerinden bir tanesi de festival turizmi. Sinop’un da sadece deniz, kum, güneş değil, bu tür etkinliklerle turizm de hak ettiği yeri alacağını düşünüyoruz. Bizler de buna katkı sağlamak amacıyla buradayız” diye konuştu. 

Editör: Vitrin Haber