Konu ile ilgili izlenimlerini aktaran Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Sinop Alan Yönetimi Danışma Kurulu Başkanı Hikmet Tosun: “Düsseldorf 600.000 nüfuslu bir kent. 140.000 Türk'ün yaşadığı söyleniyor. İçerisinden Ren Nehri akıyor. Ren Nehri taşımacılık ve deniz turizmi için çok önemli. Ayrıca gölleri, sulak alanları, mesire yerleri ve yeşil alanları ile deniz kültürünün yaşadığı bir kent. Doğaya saygılı evleri ve çevre düzenleri, park ve bahçe düzenleri mükemmel bir şehir. İnsanları da oldukça saygılı. Doğaya ve birbirlerine saygı önemli ölçüde turizm altyapı kültürünü oluşturuyor. Endüstrisi oldukça gelişmiş fakat fabrikaları bile doğa ile uyumlu vasıfsız arazilerde kurulmuş. Binalarında demiri bir sanat eseri, çelik kontriksiyon olarak kullanmışlar. Kışın ağır geçtiği fakat sevildiği bir mevsim.

2012 Düsseldorf Boot Show Fuarına 64 ülke 1600 katılımcı ve 268.000 ziyaretçi (giriş ücreti 18€) iştirak etmiştir. ßu yıl daha fazla iştirakçi ve ziyaretçi bekleniyor. Türkiye son 10 yıldır imajını değiştirecek ve saygınlığı artıracak yurtdışında ciddi tanıtımlar yapıyor. Özellikle Frankurt Kültür Ateşesi Sayın Osman Şahin'in nezdinde gerçekleşen bu fuar disiplinli ve etkin tanıtımıyla dikkat çekiyordu. Ben Sayın Şahin ve ekibini gönülden kutluyorum. Düsseldorf Başkonsolosu Fırat Sunel'in fuara ilgisi ve heyecanı hergün fuarı gezmesi ülkemiz adına gurur vericiydi. Sayın Sunel Deniz Turizmi ile çok alakalı hobi dünyasında Deniz Turizmi var. Sinop Tekne Modellerini görünce aklına Gülcemal gemisi gelmiştir. (Gülcemal Gemisi : Dört direkli iki bacalı Lozan Antlaşmasından sonra mübadele yıllarında Türkiye'den Rumları Yunanistan'a, Yunanistan'dan Türkleri Türkiye'ye taşımış tarihi bir gemi.) Doğan Bey'e " Siz bu teknenin maketini yapabilirseniz İzmir ve Sinop Valiliklerine yazı yazacağım ve Yunan makamları nezdinde teşebbüste bulunacağım. Türk -Yunan dostluğu için önemli bir gelişme olur. Bu gemi maketini İzmir'den Yunanistan'a getireceğiz." demiştir.  Sayın Başkonsolus'un valiliğimize yazacağı yazıyı bekliyoruz. Yurt dışındaki tüm bu  çalışmalar, fuarlar ülkemiz insanına cesaret veriyor. Bugün Frankurt ve Düsseldorf bölgesinde  5000 işveren Türk olduğu söyleniyor. Bunları görmek mutluluğun en güzeli olsa gerek. Türkiye standında 25 Marina, 1 Kıbrıs Marinası, bir de Doğan Ülgen Sinop Tekne Modelleri standı vardı. Sinop standında hemen hemen tüm deniz araçlarının modelleri vardı. Turistik hediyelik eşya olarak Boot Show Fuarının ambiyansına çok uygundu ve Türkiye standına zenginlik kattı. Hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan Ülgen Tekne Modellerine ve Doğan Ülgen Bey'e teşekkürlerimi iletmek istiyorum.
Ayrıca Sinop cd ve fotoğrafları hem Türkiye standının plazma ekranında hem de fuarın genel Led ekranında devamlı döndürüldü ve Sinop tanıtımı yapıldı. Sinop ilk defa katıldığı bu fuarın en çok ilgi çekilen ili oldu. Düsseldorf Boot Show fuarına ilk defa Türkiye'yi taşıyan (1983 yılında) Sinoplu hemşehrimiz, eski Tanıtma Genel Müdürümüz ve şimdiki Sinop Alan Yönetimi başkanımız Hüsnü Gümüş oldu. O günden bugüne Türkiye bu fuara katılıyor. Deniz turizmi birliği de bu fuara katkı sağlıyor. Marinalar kendilerini tanıtıyor ve programlarını satıyorlar. Ayrıca ülke tanıtımlarına da katkıda bulunuyorlar. Sinop iline bu fuara katılma fırsatını veren Sayın Müsteşarımız Özgür Özaslan Bey'e ve bakanlık yetkililerine şükranlarımı arz ediyorum” dedi.






Editör: Vitrin Haber