Sinop Valiliği ve Sinop Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Türkiye’de ilk kez Uluslararası karikatür yarışması düzenledi. Düzenlenen “Gençlik, Spor, Barış ve Hoşgörü” konulu yarışmaya 51 ülkeden 324 sanatçı toplam 1020 karikatürle katıldı. 

Dünyaca ünlü Karikatür sanatçıları Aşkın Ayrancıoğlu (Türkiye), Erhan Yaşar Babalık (Türkiye), Seyit Saatçi (Türkiye), Vladimir Kazanevsky (Ukrayna),  Agim SULAJ (Arnavutluk), ve Mikhail Zlatkovsky (Rusya)’den oluşan seçici kurulun yaptığı değerlendirme sonucu, Polonya’dan Pawel Kuczynski birinci olurken, ikinci Belçika’dan Sunnerberg Constantin, üçüncü Bulgaristan’dan Stefan Despodov oldu. Ayrıca 30’a yakın karikatüre jüri özel ödülü verildi. 

Jüride bulunan Aşkın Ayrancıoğlu, değerlendirme yaparken oldukça zorlandıklarını belirterek, “Her ülkenin en iyi çizerleri katıldı diyebiliriz. Değerlendirme yaparken oldukça zorlandık. Çünkü hem biçim hem içerik olarak nitelikli çalışmaların bir arada toplanmış olması bizi bir hayli yordu. Ama şunu söyleyebilirim ilk üçü kazanan eserler. Bütün juri üyelerinin en çok puan verdiği eserler oldu. örneğin Polonyalı çizer Pawel Kuczynski’nin birincilik ödülü kazanan eseri teknik olarak içerik olara, anlatmak istediğini en iyi vurgulama anlamında çok üst bir eserdi. Sporun yoksullukla üretilmesi anlamında maddi kaynaklara ihtiyacı olması anlamında çok iyi vurgulanmıştı. İkincilik ödülü alan eser yine öyle. Hem teknik hem içerik anlamda çok üst bir eserdi. Duvarların sporla nasıl yıkıldığını dostluğun barışın sporla nasıl kurulduğunu anlatıyordu. Üçüncüde de yine sporun ekmek kavgası ilişkisi içinde sunulması vardı” dedi. 

Türkiye’de ilk defa Sinop ilinde Karikatür yarışmasını uluslararası düzeyde başlattıklarını vurgulayan Sinop Gençlik Merkezi Müdürü Ayhan Özhan da “ 
Şuanda jüri üyelerimiz son değerlendirmelerini alarak, dereceye giren karikatürleri belirlediler. Yarışmada 1.’lik Ödülünü kazanan sanatçıya 1000 ABD Doları+Plaket, 2.’lik Ödülünü kazanan sanatçıya 750 ABD Doları+Plaket, 3.’lük Ödülünü kazanan sanatçıya 500 ABD Doları+Plaket verilecektir. 

18 yaşından küçük 3 çizere, Gençlik Ödülü olarak: 100’er ABD Doları+Plaket. Yarışmada ödül kazanan ve sergilenmeye değer bulunan karikatürler bir albümde toplanacak ve albüm eseri yayımlanan sanatçılara gönderilecektir.

Yarışmanın ödül töreni ve sergi açılışı önümüzdeki aylarda albüm yayımlandıktan sonra Sinop’ta gerçekleştirilecektir. Ödül törenine katılamayan sanatçıların ödülleri yarışma albümüyle birlikte sanatçıların adreslerine gönderilecektir” diye konuştu. 





ÖZEL ÖDÜLLER

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ
RİCARDO CLEMENT (ALECUS)-EL SALVADOR

SİNOP 15 EYLÜL GAZETECİLER CEMİYETİ ÖZEL ÖDÜLÜ ALİREZA PAKDEL-İRAN

SİNOP ASKF ÖZEL ÖDÜLÜ
ALTAN ÖZESKİCİ-TÜRKİYE

AYANCIK BELEDİYESİ ÖZEL ÖDÜLÜ 
JITET KUSTANA-ENDONEZYA

DURAĞAN GHS İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL ÖDÜLÜ
CHENGWEİ YİN-ÇİN

GERZE BELEDİYESİ ÖZEL ÖDÜLÜ
OĞUZ GÜREL-TÜRKİYE

ERFELEK GHS İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL ÖDÜLÜ
CEMALETTİN GÜZELOĞLU-TÜRKİYE

BOYABAT GHS İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL ÖDÜLÜ
MEHDİ AZİZİ-İRAN

AYANCIK GHS İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL ÖDÜLÜ
YURİY KOSOBUKİN-UKRAYNA

ERFELEK GENÇLİK MERKEZİ ÖZEL ÖDÜLÜ
DARİUSH RAMEZANİ-İRAN

boyabatgazetesi.com ÖZEL ÖDÜLÜ
İLYA KATZ-İSRAİL

SİNOP GENÇLİK MERKEZİ ÖZEL ÖDÜLÜ
ESMAİL BABAEİ-İRAN

SİNOP İL GENEL MECLİSİ ÖZEL ÖDÜLÜ
ŞEVKET YALAZ-TÜRKİYE

BOYABAT Y. TOPÇU YBO SPOR KULÜBÜ ÖZEL ÖDÜLÜ
BURHANETTİN YILDIZ-TÜRKİYE

SİNOP ESNAF KREDİ KEFALET KOOP. BAŞKL. ÖZEL ÖDÜLÜ
OSVALDO DİAZ MOREİRA-KÜBA

TÜRKELİ GHS İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL ÖDÜLÜ
HİCABİ DEMİRCİ-TÜRKİYE


18 YAŞ ALTI  KATEGORİDE:

GENÇLİK ÖDÜLLERİ:
ÇEVİK BASMACI-TÜRKİYE
BERKİN KURTULMUŞ-TÜRKİYE
GÜLÇİN ÇALIŞKAN-TÜRKİYE

ÖZEL ÖDÜLLER

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ
ÖZGÜR CEM TAŞ-TÜRKİYE

SİNOP İFA ALIŞVERİŞ MERKEZİ ÖZEL ÖDÜLÜ
SONER KOTBAŞ-TÜRKİYE


BOYABAT Y. TOPÇU YBO KARİKATÜR ATÖLYESİ ÖZEL ÖDÜLÜ
DOĞA ZEREN SİPAHİ-TÜRKİYE

BOYABAT SESİ GAZETESİ ÖZEL ÖDÜLÜ
OĞUZ TUNA ORAK-TÜRKİYE

SİNOP GENÇLİK MERKEZİ KARİKATÜR GRUBU ÖZEL ÖDÜLÜ
HAKAN ULUCAN-TÜRKİYE

SİNOP GENÇLİK SPOR KULÜBÜ ÖZEL ÖDÜLÜ
EKİN ÖZESKİCİ-TÜRKİYE

GERZE GHS İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL ÖDÜLÜ
VICTOR JENHEİ NAKAMOTOME-BREZİLYA

SİNOP KÖKDEMİR İÇECEK-GIDA LTD. ŞTİ. ÖZEL ÖDÜLÜ
BAHA ÖNCEL-TÜRKİYE





Editör: Vitrin Haber