1-3 Eylül 2018 tarihleri arasında düzenlenecek olan şenlikte pek çok etkinlik yer alacak. 1 Eylül Cumartesi günü ilk olarak saat 17.00’de, geçen yıl atölye çalışması ile çocuklar tarafından, Hoşgör kumaşı üzerine yapılan mumlu batik çalışmalarını içeren “Kuşlar Yayladan Geçince, Kuşlar Hoşgör’e Konunca isimli serginin açılış yapılacak. Saat 19.00’da, Buldan’a özgü bir kumaş olan Hoşgör’den, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından tasarlanan giysiler, “Hoşgör’ün Kuşlarla Dansı” adı altında sanatsal dans gösterileri ile sunulacak. Bu sergi ve gösteriler Tripolis antik kentinde gerçekleştirilecek. 

2 Eylül Pazar günü, Belediye El Sanatları ve Kültür Merkezi’nde (BELKÜM) saat 10.00-15.00 arası Prof. Dr. Atıf Atalayer öncülüğünde “Kuşlar  Tripolis’te” isimli, çocukların katılacağı mumlu batik atölyesi açılacak. Saat 14.30’da İlçe Stadyumu duvarlarında grafiti sanatçılarının grafiti çalışmaları başlayacak. Özellikle hoşgörü felsefesi temelinde özgürlüğün ve karşı duruşun simgesi olan grafiti çalışmaları için İlçe Stadyumunun duvarları gençlerin kendilerini ifade edebilmeleri adına bu tür çalışmalara ayrıldı. Bu etkinlik gün boyu devam edecek. Saat 16.00’da ise “Geçmişe Dokunmak Geleceği Dokumak” isimli Dünden Bugüne Dokumanın konu edildiği Panel düzenlenecek. 

BELKÜM’de gerçekleşecek bu panelin konuşmacıları Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Günay Atalayer, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Tripolis Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Bahadır Duman, Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Meral Akkaya, Buldanlı tekstilci işadamları Ahmet Tuncay, İsmet Efeoğlu ve Bekir Sert olacak. 3 Eylül Pazartesi günü saat 10.00 ile 16.00 arasında, “Anadolu’ya Dokunan Bezler” çalıştayı gerçekleşecek. Bayburt, Burdur, İzmir-Ödemiş, Rize-Güneysu, Siirt-Eruh, Sinop-Ayancık ve Trabzon’dan gelecek olan yerel dokumacılar, beraberlerinde getirdikleri dokuma tezgahları ile yörelerinin geleneksel kumaşlarını dokuyacaklar. Bu dokumacılara, Buldanlı dokumacılar eşlik edecek. Saat 16.00’dan sonra tüm katılımcılarla birlikte Buldan gezisi yapılacak. Hoşgör’ü Dokuma Şenliği ile ilgili olarak bilgi veren Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay şunları söyledi:  “Buldan, 5 bin yılı aşan dokumacılık geleneğini bugün de en yaygın şekilde sürdüren bir dokuma merkezidir. Bölgenin bulunduğu coğrafi özelliklerden dolayı pamuk, yün, keten gibi dokumanın ana maddelerine ulaşımın kolay olması, sıcak su kaynaklarının bol olması nedeniyle 5 bin yıldır bu bölgede dokumacılık yapılmaktadır. Tripolis, Hierapolis, Laodikya gibi antik kentlerde yürütülen kazı çalışmalarında bu tezleri doğrulayan kalıntılara ulaşılmıştır. 

Bölgenin dokuma merkezi olan Buldan’da ipekli, pamuklu, yünlü ve keten kumaşların yanı sıra bunların karışımı ile de çok değişik kumaşlar dokunmuş ve halen dokunmaktadır. İpek ile pamuğun birlikte kullanılması ile ortaya çıkan bir kumaş olan Hoşgör, Buldan’a özgü bir kumaştır. Biz gerek Hoşgör’ün, gerekse Buldan Bezi diye nitelenen ve çok geniş bir kumaş çeşidini içine alan Buldan kumaşlarının gelecek kuşaklara da aktarılması, bu kumaşlardan günümüze uygun kullanım alanları açılması amacıyla, bir ışık niteliğinde ‘Hoşgör’ü Dokuma Şenliği’ adı altında bir etkinlik düzenledik. İlk gün olan 1 Eylül Cumartesi günü, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Atalayer başkanlığında öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından, Hoşgör kumaşından hazırlanan giysilerin, tarihte dokumacılık merkezi olmuş Tripolis’te, dans gösterileri eşliğinde sunulacağı ‘Hoşgör’ün Kuşlarla dansı’ isimli bir sanatsal gösterimiz olacak. Ayni gün gene Tripolis’te daha önce çocuklarımız tarafından yapılan ‘Kuşlar Hoşgör’e Konunca’ isimli mumlu batik çalışmaların bir sergisini açacağız. İkinci, yani 2 Eylül Pazar günü, Buldan Belediyesi El Sanatları ve Kültür Merkezi’nde (BELKÜM) ‘Kuşlar Tripolis’te’ isimli mumlu batik boyama çalışmalarını içeren çocukların katılacağı bir atölye çalışmamız, ve Prof. Dr. Günay Atalayer, Prof. Dr. Celal Şimşek, Doç. Dr. Bahadır Duman, Ahmet Tuncay, İsmet Efeoğlu be Bekir Sert’in konuşmacı olarak katılacağı ‘Geçmişe Dokunmak-Geleceği Dokumak’ isimli bir panelimiz gerçekleşecek.  Son gün olan 3 Eylül Pazartesi günü Bayburt, Burdur, Gaziantep, Güneysu-Rize, Eruh-Siirt, Ayancık-Sinop, Ödemiş-İzmir ve Trabzon’dan dokumacıların katılacağı ve kendi yöresel kumaşlarını dokuyacakları bir çalıştayımız olacak. Herkesi etkinliklerimize bekliyoruz”
 
Editör: Vitrin Haber