Sinop'ta  Türk Telekom'un alt yapı çalışmalarında çıkan ve yetkililerce Karadeniz'in en eski hazinesi olarak nitelendirilen 2 bin 500 yıllık lahitin bulunuş anıyla ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı. Lahiti bulan ekibin sorumlusu, olayı Vitrinhaber'e anlattı. 

Yaklaşık iki hafta önce Sinop'ta altyapı çalışmaları sırasında bulunan bir lahitin içerisinden Karadeniz Bölgesi'nin şu ana kadar ki en eski ve paha biçilemez eserleri çıkmış, 2 bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen lahit içinde bulunan 21 parça eser ile yine lahit içinde ki bir kadın iskeleti Sinop Arkeoloji Müzesi'nde koruma altına alınmıştı.

Lahitin bulunması ardından olay ülke basınında da büyük yer buldu. Lahiti bulan ekibin başındaki Türk Telekom İletişim şebekeleri Yatırım Uzman Yardımcısı Vahdettin Koyuncu olay anını anlattı.  Vahdettin Koyuncu; "Sinop İl Emniyet Müdürlüğü yakınında sürdürdüğümüz alt yapı çalışmaları sırasında lahiti bulduk. Kazıya başladığımızda arkadaşlarımız bir kaya parçasına denk geldiğimizi söylediler. Tekrar kepçeyle denemelerini söyledik. O sırada kaya oynayınca lahit olduğunu anladık. Derhal çalışmalarımızı durdurup, Sinop Arkeoloji Müzesi'nde ki yetkilileri aradık. Müze yitkilileri gelerek gerekli çalışmalara başladılar ve lahit uzmanların gözetiminde bulunduğu yerden çıkartıldı.

'Gelincik Hazinesi'ni de arkadaşlarımız bulmuştu'



Daha önce de 1988 yılında da böyle bir olaya şahit olmuştuk. O dönemde kurumuz PTT adı altında faaliyetini sürdürüyordu. O tarihte yine alt yapı çalışmaları sırasında arkadaşlarımız şu anda Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen ve paha biçilmez olarak açıklanan Gelincik Definesi'ni bulmuşlardı. Bu ikinci oldu. İnşallah üçüncü de Sinop'un ismini tüm dünyaya duyuracak daha büyük bir hazine daha buluruz. Yine bu tür eserlerimiz çıktığında yetkililere haber  vererek Sinop'un kültür mirasına yenilerini ekleme fırsatı buluruz diye düşünüyorum" dedi.

İl Telekom Müdürü Baki Günay'da çalışanlara, o sırada çalışmaları durdurarak olayı vakit kaybetmeden müze yetkililerine haber verdikleri için teşekkür etti. Baki Günay; "Kurumumuz iletişim sektöründe hizmet verirken, bu vesilelerle Sinop'un kültürel değerlerine de hizmet veriyor" diye konuştu.


Editör: Vitrin Haber