SAĞLIK

Kulak zarı yırtıkları ve kemikte erime cerrahi işlem ile tedavi ediliyor 



Kulak pozisyonunda değişiklik olmuyor
Cilt kesileri yapılan ameliyatlar sonrasında kulak kepçesinde pozisyon değişikliklerinin ameliyattan sonra rastlanan istenmeyen durumlardan biri olduğunu, tüm bu olumsuzlukların minimum seviyeye indirilmesi için son yıllarda ciddi derecede ilerleme kaydedildiğini söyleyen Doç. Dr. Rıza Dündar, gelişmeleri şu sözlerle açıklıyor: “Bu kapsamda endoskopik yolla yapılan kulak ameliyatlarında cilt kesisi olmaması; gerekli olduğunda ise tek dikişle ve kendiliğinden eriyen bir dikişle yapılması hem kişinin daha az ağrı duymasını hem de daha hızlı iyileşmesini sağlıyor. Kulak kepçesinde herhangi bir pozisyon değişikliğinin de görülmediği yöntem sayesinde ayrıca pansuman ihtiyacının olmaması da ciddi bir avantaj olarak kabul ediliyor.”

Pansuman ve dikişe ihtiyaç olmuyor
Endoskopik kulak ameliyatlarının ciddi konfora sahip bir yöntem olarak dünyada kabul gördüğünü ifade eden Doç. Dr. Rıza Dündar, “Ülkemizde yaygınlaşma eğiliminde olan bu yöntem şu anda belli başlı merkezlerde uygulanıyor. Endoskopik kulak ameliyatlarında tüm ameliyat dış kulak yolundan kameralar vasıtasıyla gerçekleştiriliyor. İşlem sonrasında kişilerin kulak kepçesinde herhangi bir pozisyon değişikliği görülmüyor. Kişi, pansuman ve dikiş ihtiyacına gerek duyulmadan daha hızlı bir iyileşme süreci yaşıyor.

Aynı gün taburcu olunuyor
Lokal veya genel anestezi altında normal kulak ameliyatlarına göre daha kısa süren endoskopik kulak ameliyatlarında, ameliyat edilen kişi hastaneden aynı gün içinde taburcu oluyor. Mikroskop ile yapılan kulak ameliyatlarının çoğu endoskopik yöntem ile yapılabiliyor veya kombine bir şekilde kullanılabiliyor. Hem kişinin konforu hem de hekime sağladığı daha geniş görüş alanı avantajlarıyla endoskopik kulak ameliyatları uygulaması, son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Doç. Dr. Rıza Dündar, kulağa endoskopik yöntemin uygulanabildiği sağlık sorunlarını ise; kronik otisis media, kulakta kireçlenme, kulağa tüp takılması ve çıkarılması, kulak zarı tamiri ve kulak kemikçiklerinin tamiri şeklinde açıklıyor.