Bu sayımızda Sinoplu İşadamları Derneği eski başkanlarından başarılı iş adamı Yeşil Vadi Arsa Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Orhan'ı konuk ediyoruz. Rafet Orhan'ın örnek başarı hikayesini sizlerde paylaşıyoruz.  

1961 yılında Sinop'un Ayancık ilçesine bağlı Bakırlı Zaviye köyünde doğan Rafet Orhan, ilk ve orta okul tahsilini Ayancık’ta tamamladı. 1973 yılında İstanbul’a giden Orhan daha çocuk diyebileceğimiz bir yaşta iş hayatına atıldı. 1999 yılında kurduğu Yeşil Vadi Arsa Ofisi ile inşaat ve emlak piyasasında kısa sürede kendinden söz ettirdi. 

Rafet Orhan; uzun bir dönem Sinoplu İş Adamları Derneği (SİAD) Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı. Halen Türk Kızılay’ı Küçükçekmece Şube Başkanlığını, Rama Yapı ve İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını ve İstanbul Sinopspor’un Başkanlık görevlerini yürütmekte olan Rafet Orhan evli ve dört çocuk babası.

ONUN İÇİN EV YADA ARABA ALMAK BİR HAYALDİ
Rafet Orhan, 17 yaşına girmeden evlendi, 18 yaşında ise baba oldu. Hayata erken yaşta başlayıp çalışmak ve helalinde kazanmak için yıllarca mücadele etti. Araba ve ev almak onun için sadece bir hayaldi.  

KÜÇÜK YAŞTA AĞABEYİ İLE LOKANTA AÇTI 
Daha küçük yaşta Ağabeyi İlhami Orhan ile bir lokanta açtı. Lokantada garsonluk yaptı ve bulaşık yıkadı. Askerlik dönüşü Derby lastik fabrikasına girdi ve burada aşçı olarak işe başladı. Musevi olan patronunun kısa sürede güveni kazanarak 3500 kişiye yemek çıkartan yemekhanenin aşçıbaşısı oldu. 

EMLAKÇILIĞA BAŞLADI İŞİNDE TARİH YAZDI
Fabrikanın kapanması ardından biriktirdiği altın bilezikleri bozdurarak İstanbul Sefaköy'de küçük bir lokanta açtı. Lokanta mutfağında en büyük yardımcısı ise hanımı ve kızı oldu. Bir süre sonra bacaklarında meydana gelen önemli bir rahatsızlık nedeniylelokanta işini bırakarak, emlakçılık sektörüne girdi.

Vitrinhaber: Rafet bey öncelikle bizleri kırmadığınız için teşekkür ederiz. Bizlere sektöre girdiğiniz o dönemi anlatır mısınız? 
 
Rafet Orhan: Öncelikle bana bu fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür ederim. Evet zor günlerdi. İlk 6 ay emlak ofisinin sahibine kira ödeyemedim, mahcup da oluyordum adama. Bazen Yolumu değiştiriyorum, saklanıyorum. Bir gün elini koydu omzuma. "Boş ver Rafetim" dedi, "aldırma!" Aldırma diyor ama içim içimi yiyor. Lokantayı bırakmasa mıydık acaba? diye içimde düşünmüştüm, bir yılı sıkıntılar içerisinde geçirdik.

Sonra işler yoluna girdi. Satış yapıyor, artık kiramızı da verebiliyorduk. Ama sermayemiz yoktu. Sermaye nasıl bulurum? diye düşünürken beyaz eşya ticaretini yapan bir arkadaşımdan aldığımız 100 bin mark ile arsa sökterüne adım attık. Bizler, yatırım danışmanıyız. Arsa sektöründe yapılan tüm yatırımlar, yatırımcısına çok büyük yüzdelerle kazançlar getirmiştir. Biz, 'geleceği görmek elinizde değil ama planlamak elinizde' sloganıyla müşterilerimize kazançlı yatırım fırsatları sunuyoruz. Bize duyulan güveni her gün yeniden kazanmak için var gücümüzle çalışıyoruz. 

Vitrinhaber: Rafet bey peki Yeşil Vadi Arsa Ofisi’ni biraz daha tanıyabilir miyiz?

Rafet Orhan: İstisnasız hepsi imarlı ve ifrazlı olan arsalara tapu veren arsa ofisimiz, yatırımcılara güvenli bir kazanç imkanı sunmaktadır. Dünden bugüne sürdürdüğümüz dürüst hizmet anlayışımızla ve “Önce kazandır ki kazan” prensibiyle sektördeki ön yargıları yıkarak, arsa yatırımını temel yatırım araçlarından biri haline getirmeyi amaçladık ve  bu yolda da başarıya emin adımlarla ilerliyoruz. Müşterilerimizin yatırım planlarına gösterdiğimiz özenle, yarının gelecek vadeden yatırımlarını bulma konusunda doğru alternatifler sunarak, yatırımcılarımıza kısa sürede çok kazandırmayı başardığımız Yeşil Vadi Arsa Ofisimiz daha pek çok hayata ve hayale dokunmayı amaçlamaktadır.

Vitrinhaber: Yeşil Vadi Arsa Ofisi’ni rakiplerinden ayıran temel farkı nedir?

Rafet Orhan: Yeşil Vadi Arsa Ofisi’ni rakiplerinden ayıran temel farkı ise arsa yatırımı yapmak isteyen müşterilerimize “Arsa satın alma şartı gözetmeksizin”, ücretsiz özel danışmanlık hizmeti vererek, yatırım yapmayı düşündükleri bölgelerdeki arsaları satın almadan önce yerinde göstererek, tüm resmi birimlerden teyidini yaptırarak, yine müşterilerimizin istediği doğrultusunda kadastro müdürlüğünden bir memura beğendiği yeri tekrar ölçtürerek şeffaf bir şekilde değerlendirme imkânı sunmasıdır. Sadece resmî tek tapulu inşaat yapımına hazır arsaları satışa sunuyor, müşteri istediği takdirde üzerine evini de yapıp anahtar teslim teslim ediyoruz. Bu hizmeti vade farksız taksit imkanı ile sunuyoruz. 

Vitrinhaber: Yeşil Vadi Arsa Ofisi nasıl bir ihtiyaçtan doğdu?

Rafet Orhan: Yeşil Vadi Arsa Ofisi nasıl bir ihtiyaçtan doğdu sorusunun cevabı aslında; Türkiye'deki emlakçı konusunun insanların gönlünde asla yer olmayan bir meslek grubu olduğunun bilincinde olmamızdı. “Siyahta beyazın çabuk görüleceğini” düşüncesinden yola çıkarak Yeşil Vadi Arsa Ofisi projesini hayata geçirdik.

22 yıla yakındır; 18 binin üzerinde müşterimizi bu samimiyetle; müşteri değil misafirimiz değil, patronumuz gibi karşılayarak bugünlere geldik. 18 bin ve üzeri tapu sahibi yaptığımız insanlarla Yeşil Vadi'yi kaliteli bir firma konuma getirdik. Emlak sektöründeki bu samimiyetsiz ve ciddiyetsiz ortamı ortadan kaldırdığımızı söyleyebilirim. Müşterilerimizin memnuniyeti de zaten bunu bize ispat ediyor. Bu noktada yaptığımız işi çok iyi biliyoruz. Asla ve kat'a kimsenin bu konuda bir zararı olmamıştır ve bizden herkes memnundur. Bu memnuniyeti de her konuda ispat ettik, etmeye de devam ediyoruz.

Vitrinhaber: Biliyoruz ki Rafet Orhan hep Sinopluların yanında bulundu ve birçok STK'da önemli görevler üstlendi. Bunların başında SİAD ve İstanbul Sinopspor geliyor. Sevgili okurlarımıza biz bu yönünüzü de tanıtmak istiyoruz. 

Rafet Orhan: Evet doğrudur. Sivil toplum örgütlerimiz derneklerimiz bizim olmazsa olmazımız. Uzun yıllardır sivil toplum örgütlerinde görevler aldım.

Sinop’tan ve Sinoplulardan hiç bir zaman kopmadım. Memleketime ve hemşerilerime hizmet etmek anlamında farklı sivil toplum örgütlerinde yönetim kurulu üyeliği, yönetim kurulu başkanlığı gibi farklı görevlerde bulundum. Sinoplu İş Adamları Derneği en köklü sivil toplum kuruluşlarından birisi. 1995 yılından bu yana Sinop’a Sinoplu'ya hizmet ediyor. Öncelikle hayatını kaybeden Sinoplu İş Adamlarına ve kıymetli başkanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bir dönem başkanı olmaktan büyük gurur duyuyorum. İstanbul Siporspor'da da aynı heyecan ve şevkle çalışıyoruz.

Bölgesel amatör liginde (BAL) grubumuzda şampiyon olmak, oradan da bölge birinciliğinde de 9 takım arasında yer almak ve Tff 3.lige çıkmak şu anki hedefimiz. Bunu sevgili Sinoplu hemşerilerimizin de desteğiyle hep birlikte başaracağımıza inanıyorum. Keşkek gününden, dernek kahvaltısına eğitime katkı gecesinden kültürel etkinliklerine, sporuna her zaman derneklerimizin yanındayım, yanında olmaya da devam edeceğim. Yüreği Sinop için atan herkese gönlümüz kapımız sonuna kadar açık.

Vitrinhaber: Rafet bey aslında siz ve Sinop'a dair konuşacak çok şey var. Ama sık sık bunları okurlarımızla paylaşmak istiyoruz. Bizlere zaman ayırdığınız için tekrar teşekkür ediyoruz. 

Rafet Orhan: Vitrinhaber ve ekibi ile sevgili okurlarına şükranlarımı sunuyorum. Son olarak şunu söylemek istiyorum. Birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde Sinoplu'nun üstesinden gelemeyeceği sorunu yoktur. Yeter ki birbirimizi sevelim birbirimize güvenelim. Ben memleketimi ve insanlarımı çok seviyorum. Memleketimiz için doğru bildiğimiz şeyleri söylemeye ve yapmaya devam edeceğiz. Herkese sevgi ve saygılarımı sunuyor ve teşekkür ediyorum.