Sinop, tarihinin her döneminde önemli bir liman kenti olmuştur. Kara devleti olan Türklerin denize açıldığı iki kapıdan (Alanya, Sinop) biri olan Sinop, doğal liman ve fırtınalarda gemilerin sığınma evi olma özelliğini hala korumaktadır.

Yarım asır Batı bloğunu Doğu bloğundan koruyan önemli bir üst, birçok ABD ve Avrupalının savunma üssünde görev yaptığı bir şehirdir. Doları 1950’lerde tanımış ve batıya entegre olmuş bir şehirdir. Daha sayamayacağım birçok faktör Sinop’un turizm avantajlarını oluşturmaktadır.

2007 yılında limanımızın Med Cruise ağına dahil edilmesi konusunda Miami’ye müracaatımız olmuştur. ABD’deki güçlü Sinop Lobisi ( Sinop üssünde görev yapan Amerikalılar ) sayesinde limanımız çok uygun olmasa da kültür varlıklarımızın zenginliği, doğal güzelliklerimiz ve barışık insan faktörümüz değerlendirilerek limanımız Med Cruise ağına dahil edilmiştir. Kuzey ve Güney Karadeniz Limanlarında da bu ağa dâhil edilmiş iki liman var. Bunlar Odessa ve Sinop Limanlarıdır. 
Şimdi sizlere Kruvaziyer Turizmde söz sahibi (Acente TURA-TUR) Erkunt ÖNER Bey’le söyleşimi paylaşmak istiyorum. Kruvaziyer Turizm için önemli bir isim olan Erkunt Bey’i 8 Nisan 2012’de İstanbul’da Harbiye’deki ofisinde ziyaret ettim. Birlikte bir akşam yemeği yerken Karadeniz’in Cruise Turizmi geleceği ve Sinop hakkında konuştuk. Erkunt Bey’in izlenimleri; “Amerikalı Royal Caribbean’ı Sinop’a ben getirdim.(2007 yılında) Adam Sinop’a bayıldı, 70 cruise gemisi var, 2007 yılından sonra Sinop Limanı gündeme geldi. Şimdi Batum gündemde. Sinop, Batum’un İstanbul’dan sonra ilk ayağı olabilir fakat Sinop’a çok önemli görevler düşüyor. Samsun, arkasında Amasya’yı da alarak yeni bir Cruise destinasyonu olmak istiyor ve Sinop’u zorluyor. Samsun ve Amasya Sanayi ve Ticaret Odaları bu konuda birlikte hareket ediyor ve yoğun bir çalışma içerisindedir. Trabzon’da Kruvaziyer Turizmde Karadeniz’de önemli merkez olmayı hedefliyor.” ( 2013 yılında Amasya’yı ziyaret eden Cruise gemisi sayısı 19’dur.)

-Peki Erkunt Bey Sinop ne yapmalı ?
“Kruvaziyer Turizm Sinop için çok önemli bir fırsat. Sinop bunu çok iyi değerlendirmelidir. İstanbul’da yabancı ortaklı bir liman yapılıyor. Batum’da da yine yabancı ortaklı bir liman yapılıyor. Sinop limanında bir ilerleme yok. Sinop’a uluslararası bir şirket girmeden Sinop adım atamayacak bu belli. Sinop’un cruise için bir yol haritası yapma gibi bir çabası da yok. Bu bizim ortak hatamız. Valilik olarak, müdürlük olarak çalışmalarınızı izliyorum ve beğeniyorum. Sizlerin dışında bir şey yapanda yok. Bakanlığın Sinop’u önemsediğini ve desteğini de görüyorum. Turizmde önemli projeleriniz var. Dünya Avrupa Günü’nü geçen yıl Sinop’ta kutladınız. Bunlar önemli çalışmalar fakat odalardan, yerel yönetimlerden ve sektörden yeterli desteğiniz yok. Turizmin sahibi olan sektör ve odalar turizmi sahiplenmiyor. 

Amerikalılarla ortak hareket etmeliyiz ve Sinop Limanına ortak girmeliyiz. Çakıroğlu İşletmesinin sahibi Bülent SAĞLAM Bey ile telefonla görüşmelerim oldu, bana olumlu cevaplar verdi. Sinop’un geleceğini anlattım hem fikir olduk. Bugün başlarsak 2015 – 2020 yılını planlayabiliriz. Bu bir süreç işidir. Mart 2012’de Karadeniz Platformunu kurduk ancak Sinop temsilcisi yok. Sinop’u seviyorum ve ben temsil ediyorum. Aslında Karadeniz toptan havza olarak ele alınmalı. Karadeniz’e Cruise gemileri Barcelona veya Yunanistan’dan geliyor. İstanbul’da yeni bir liman yapıldığında kapı Türkiye olacak. Şu an Karadeniz’in cruise kapısı yok. İstanbul başlangıç ve bitiş olacak. Kuzey ve Güney Karadeniz sahillerini dolaşan cruise gemileri gece yol alıyor. Gündüz değişik bir limanda uyanıyorlar.

Cezaevi bizim için çok uygun değil cazip gelmiyor, müzelerimiz ve kalemiz dışında gezilecek yerlerimiz yok. Doğa ve kültür yollarımız yok (Koridorlarımız yok), şehir dışında önemli destinasyonlarınız var fakat turizme kazandıramıyorsunuz. Şirketler turlardan para kazanıyor. Sinop’u önemsiyoruz, görüşeceğiz ortak projemiz olacak.”

Erkunt Öner Bey’e Sinop hakkında görüşleri için Sinoplular adına teşekkür ediyorum. Bize ufuk çizdi yol gösterdi sizlere Erkunt Bey’in gözlemlerini yansıtmaya çalıştım. Karadeniz’e 2015 yılından sonra 100’ün üzerinde Cruise gemisi geleceği planlanıyor. Bu pastadan biz ne kadar pay alacağız bilemiyorum. Amasya’da liman yok fakat Kruvaziyer turizmde bizden önde, Kastamonu’da İnebolu Limanını Kruvaziyer Turizme dahil etmek istiyor. Pazarın ortakları çok, haydi hayırlısı.

                      Hikmet TOSUN
      Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü
    Sinop Alan Yönetimi Danışma Kurulu Başkanı