SPOR

Kitesurf tutkusu doktor çifti Sinop’a getirdi 

Uçurtma ve sörf tahtasıyla, uygun rüzgar bulunduğunda yapılan, deniz sporları ve adrenalin severlerin gözdesi Kitesurf sporu tutkunu olan diş hekimi Berkant Öner ve eşi çocuk psikiyatrisi uzmanı Pınar Öner, hafta sonunda Sinop sahillerinde Kitesurf yaptı.

Özellikle Sarıkum plajının denizinin sığ oluşunun, kara tarafındaki yükseltilerin fazla olmamasının, kalabalık olmayışının, plajda ekipmanlara zarar verecek unsurların olmamasının bu spor için avantaj olduğunu söyleyen Berkant Öner, Meteorolojinin sunduğu rüzgar tahminleri eşliğinde her uygun havada sarıkum plajını ziyaret ettiklerini söyledi. Verim alabilmek için en az 13-14 knot rüzgara ihtiyaç duyulurken bugünkü havanın 9-10 knotlarda kalmasından hayal kırıklığına uğrayan sporcular böyle durumlara alışık olduklarını, rüzgarın değişken olduğunu ve bu sporun cilvesinin de bu olduğunu belirttiler.

Adrenalin düşkünü çift, Karadeniz’in dalgalarından ve çeken akıntılarından korkmadıklarını söylerken suda yüzmediklerini, kite dedikleri uçurtma sayesinde su üstünde kaldıklarını ve tehlikelerden uzak olduklarını belirttiler. 

Bilmeyen birisi için oldukça tehlikeli olan bu sporun eğitimi alındıktan sonra kişinin kendi ekipmanıyla kolaylıkla yapabileceğini belirten Berkant Öner, bu sporda en önemli unsurun rüzgarın yeterli seviyede esmesi olduğunu söyledi. Öner, “Samsun'da geçtiğimiz sene 5 kişilik bir grup halinde kite yapıyorduk, bu sene 4 yeni arkadaşımızın da katılmasıyla Karadeniz semalarını uçurtmalarla süslemeyi hedefliyoruz. Kitesurf  yapabilmek için fazladan bir kol kuvveti gerekmediğini, sporcu ağırlığını uçurtma ile dengeleyerek suda board üzerinde mesafe kat eder ve yerden yükselerek hareketler yapar. Dünyanın birçok yerinde bu spor yapılmakta ve yarışları düzenlenmekte, bizlerse bu sporu her fırsatta uygulayarak Karadeniz’e tanıtmaya çalışıyoruz.

Neden Karadeniz’den kitesurf dalında milli sporcumuz çıkmasın? Sahil şeridinde yelkenlilerin sığınacağı uygun koylar olmadığından yelkencilik pek gelişmemiş. Fakat kitesurf 1 sırt çantasına sığabilmekte ve her yere taşınabilmektedir. Bu kadar güzel kumsallar ve rüzgar varken kitesurf sporu neden gelişmesin” dedi. 

Bu sporu yapan kişileri samsun kitesurf grubuna katılmaya davet eden Berkant Öner, Sinop'ta da bu sporu öğrenmek isteyenlere de tavsiyelerde bulunabileceğini belirtti.