Boyabat Kemaldede Camisi, 1967 yılından beri hemşehrilerime hizmet veriyor.. Tabii zaman Kemaldede Camisi'ni de yıprattı..Duvarlarında ve kirişlerinde çatlaklar meydana geldi.. Ve her tarafı dökülmeye başladı..Yapıların da insanlar gibi bir ömrü var.  Caminin zamanında bakım ve restorasyonu yapılsaydı herhalde bu kadar yıpranmazdı ve zamana da yenik düşmezdi.. Duvarı çatlayan ve dökülen caminin bu hale gelmesinde sorumlu kimdir dersiniz?.. Başta Boyabat İlçe Müftülüğü ve varsa cami derneğidir..Acaba şimdiye kadar niçin Kemaldede Camisi'nin onarımı yapılmadı.. Cami, tarihi eser olmadığı için Vakıflar'ın sorumluluğunda değil. Nedeni sadece ve sadece müftülüğün ilgisizliği.. Başka bir şey değil..Sorarım sayın müftüye.. O caminin durumuna hiç mi canınız sıkılmıyor.. Allah korusun yıkılma tehlikesi olan caminin cemaat namaz kıldığı sırada çökse kim verecek bunun hesabını.. Siz verebilir misiniz sayın müftü?.. Onarımı için neyi bekliyorsunuz.. Vakıflar Genel Müdürü ve yanında daire başkanı, Samsun Bölge müdürü ile 15 Kasım 2012'de Boyabat'a gelip camiyi yerinde inceleyerek yıkılmasına karar verdi mi?.. Verdi.. Aradan geçti 2,5 veya 3 yıl.. Ne oldu da şimdiye kadar hiç bir çalışma içine girilmedi.. Caminin çökmesini mi bekliyorsunuz sayın müftü.. Çökmez demeyin, kirişleri de çatlak .. Allah korur gibi de cümleler kurmayın.. Evet Allah korur... Ama sen tedbirini alma, caminin bakımını yapma Allah'a havala et.. Siz önce işinizi yapın ve sonra Rabbime havale edin.. İşte o zaman korur.. Bir de bürokrasiden kaynaklanan bir gecikme demeyin o da komik olur..Çünkü günde her gün 5 vakit namaz kılınan caminin en kısa zamanda ya restorasyonunu yaptıracaksın veya ibadete kapatacaksın.. Bunun başka yolu yok.. Burada iki yol var restorasyonun yapılması için.. Ya devletten yardım alacaksınız veya Boyabat'ta bir çok zengin var onları harakete geçireceksiniz.. . Bunu yapacak da ilçe müftülüğü veya varsa cami derneğidir..

Zamanın Boyabat Belediye Başkanı sayın Mehmet Ermiş de Kemaldede Camisi ile ilgili bazı açıklamalarda bulunmuştu o zamanlar.. Ne demişti Sayın Ermiş:  "Kemaldede Camisi kirişlerinde birtakım çatlaklar dikkatimiz çekiyordu. Cami testlere tabi tutuldu ve depreme dayanıksız olduğu ortaya çıktı.. Bu durumda iki şey yapılabilirdi. Birincisi camiyi güçlendirmek, ikincisi de camiyi yıkıp yeniden yapmak…İki seçenek incelendi.. İki seçeneğin de maliyeti birbirine yakın çıktı.. Vakıflar Genel Müdürü ve beraberinde Samsun Bölge Müdürü ve bir daire başkanı ile Boyabat'a geldi.. Caminin durumunu yerinde gördüler ve yıkılmasına ve yeniden yapılmasına karar verildi.. Biz de mademki bu cami yıkılıp yeniden yapılacak o zaman caminin arsasını daha genişletelim ve Boyabat'a yaraşır bir cami olsun diye düşündük ve oradaki bir dükkânı satın alarak vakıflara devrettik.. Avlusuyla, Selçuklu tarzı şadırvanı ile inşallah güzel bir cami olacak."

Kemaldede Camisi o zamandan beri kendini kurtaracak birilerini bekliyor..Bu bekleyiş inşallah fazla sürmez de kazasız belasız restorasyonu veya yıkılarak yenisi en kısa zamanda yapılır...

Kemaldede Camisi'nden Görüntüler